NO WAY, NORWAY: Under skolestreikene for klimaet i Perth vest i Australia var motstanden mot norske Equinor en av hovedparolene.
NO WAY, NORWAY: Under skolestreikene for klimaet i Perth vest i Australia var motstanden mot norske Equinor en av hovedparolene. Foto: Kathryn Dyball

Australsk ungdom vil stanse Equinor

Denne uken streiket tusenvis av australske skoleelever for klimaet. En av hovedfiendene var norske Equinor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hey Equinor, bight me!», sto det på flere av skiltene som de australske studentene brukte i skolestreiken for klimaet fredag i forrige uke.

De raser mot Equinors forslag om å bore etter olje i Australbukta, som de kaller «The Great Bight». Over 150.000 elever skulket skolen for å streike for klimaet på tvers av hele kontinentet.

Kathryn Dyball fra Vest-Australia er marinebiolog, og demonstrerte sammen med studentene i Perth 15. mars.

– Vi vil ikke ha Equinor her. De trodde sitt dårlige rykte ville endres ved å bytte navn fra Statoil, men det hjelper ikke, sier Dyball.

TYDELIG: Flere av plakatene har et klart signal om å la Australbukta være i fred. Foto: Kathryn Dyball
TYDELIG: Flere av plakatene har et klart signal om å la Australbukta være i fred. Foto: Kathryn Dyball

Hun har jobbet som turistguide på en hvalsafari-båt, og frykter at et eventuelt oljesøl kan ødelegge livsgrunnlaget i Australbukta for knølhvalene.

– Jeg kommer til å kjempe for havet vårt. Ikke bare på grunn av trusselen mot hvalene, men også fremtiden til planeten vår. sier Dyball.

Trakk seg ut

I 2017 tok Equinor kontroll over to lisenser i Australbukta, et område utenfor den sørlige kysten.

Dette var etter at Chevron og BP trakk seg ut av området og begrunnet det med at de hadde andre prioriteringer.

Australbukta har et av de skjøreste økosystemene i verden. 85 prosent av artene som finnes der finnes ingen andre steder i verden.

I februar kom selskapet med et offentlig utkast til en miljøplan for oljeleting. Det har gjort store deler av det australske folk rasende, og det har vært arrangert flere demonstrasjoner over hele landet.

– Omdømmekrise

I forrige ukes spørretime i Stortinget stilte representant for Miljøpartiet de Grønne, Kristoffer Robin Haug, spørsmål om staten var villige til å stanse oljeutredningen i Australbukta.

Staten eier 67 prosent av aksjene i Equinor, og er derfor hovedaksjonær.

KRITISK: De Grønnes førstekandidat for valget i Viken, Kristoffer Robin Haug. (foto: Miljøpartiet De Grønne)
KRITISK: De Grønnes førstekandidat for valget i Viken, Kristoffer Robin Haug. (foto: Miljøpartiet De Grønne)

Olje og energiminister, Kjell Børge Freiberg, svarer at staten ikke involverer seg i forretningsmessige beslutninger som selskapet tar. Dette gjelder også Equinors aktivitet i Australia.

Haug sier at en gjennomføring av dette prosjektet kan være kritisk for Norges omdømme.

– Australbukta og områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja har utrolig mange likhetstrekk. Begge er viktige områder for hval og andre sjødyr, og er viktige for mennesker som lever av havet. Ifølge noen eksperter kan et oljesøl i Australbukta bli en minst like stor katastrofe som det som skjedde i Mexicogulfen, sier Haug.

Han er ikke overrasket over de store reaksjonene fra australierne. Han forklarer at mange australiere har sett på Norge som et land som tar vare på naturen, og som går høyt på banen i klima- og miljøspørsmål internasjonalt. Ifølge Haug opplever australierne det som et svik at Norge lar dette skje med et område som tilsvarer Australias Lofoten.

– Dette kan skade Norges omdømme internasjonalt. Hva hadde vi tenkt om australske statseide selskaper kom for å bore i Lofoten? Det som provoserer dem mest er at de vet at Norge som hovedaksjonær kan sette ned foten mot boring i Australbukta. Men det tror jeg ikke mange nordmenn har blitt fortalt, sier Haug.

– Store natur og dyreverdier

Australbukta er hjemmet til mange typer hvaler, i tillegg til den truede arten australske sjøløver, gigantblekkspruter, delfiner, hvithaier og et stort omfang av sjøfugler.

Ifølge en rapport fra The Wilderness Society har Australbukta en rikere variasjon av arter enn verdens største korallrev, The Great Barrier Reef.

TRUET: Den australske sjøløven bor i Australbukta. Foto: Brad Leue
TRUET: Den australske sjøløven bor i Australbukta. Foto: Brad Leue
HVALMEKKA: Mange hvaler holder til i Australbukta. Foto: Peta North
HVALMEKKA: Mange hvaler holder til i Australbukta. Foto: Peta North
HVITHAI: Den mer skremmende hvithaien holder også til i Australbukta. Foto: Brad Leue
HVITHAI: Den mer skremmende hvithaien holder også til i Australbukta. Foto: Brad Leue

Dette rike dyrelivet har gitt liv til fiskerinæringen og turismeindustrien i området. Et oljesøl ville hatt katastrofale konsekvenser. Men også lyden av oljesøking kan gjøre skader på dyrelivet, sier rapporten.

Hvaler bruker hørselen sin og hvalsang for å snakke sammen, og organisere alt fra jakt til å finne paringspartner.

– En av de store grunnene til at boring i Lofoten og Australbukta møter så mye motstand, er at seismikkskyting er en utrolig stor belastning på hvaler, delfiner og andre sjødyr. Støyen gjør at noen ikke en gang klarer å få i seg mat mens det pågår, sier Haug.

Miljøplanen til Equinor konkluderer med at det er mulig å bore i Australbukta godt innenfor akseptabel risiko.

– Dette er helt klart et område med store natur- og dyreverdier, og det er derfor vi har i flere år jobbet for å kartlegge dyrelivet i denne regionen. Vi tar dette på aller største alvor, sier talsmann for Equinor, Erik Haaland.

#FightForTheBight

SURFEPROTEST: I Burleigh Heads samlet hundrevis av surfere seg. Beskjeden var klar. Foto: Madison Jeffery
SURFEPROTEST: I Burleigh Heads samlet hundrevis av surfere seg. Beskjeden var klar. Foto: Madison Jeffery

Hver helg arrangeres det demonstrasjoner i Australia mot oljeboringen. Over 3000 padlet ut med surfebrett og demonstrerte i Streaky Bay i Sør Australia søndag.18 bystyrer, som representerer over en halv million mennesker, har sagt seg imot forslaget.

Under skolestreiken for klimaet var motstanden mot Equinor en av hovedparolene.

Informasjonssjef i Equinor, Erik Haaland, sier de også er opptatt av å ha en god dialog med de unge i Australia.

– Dette er en sak som har engasjert mange i Australia, og det er bra med et stort engasjement for en viktig sak som klima. I Equinor deler vi samme bekymring for klimaet og vi jobber målrettet for å investere i fornybar energi, sier Haaland.

Equinor har uttrykt til Port Lincoln Times at de ikke vil presse seg på hvis de møter lokal motstand.

TALSMANN: Erik Haaland er talsmann for Equinor. Foto: Ole Jørgen Bratland
TALSMANN: Erik Haaland er talsmann for Equinor. Foto: Ole Jørgen Bratland

– Vi lytter til de kommentarene som kommer inn. Samtidig er dette et område som er åpnet for oljeboring, myndighetene har tildelt oss en lisens og det har vært en demokratisk prosess i forkant. Nå har vi laget et utkast til vår miljøplan. Til slutt er det opp til australske myndigheter, sier Haaland.