Henlegger saken mot Black Box Teater

Oslo politidistrikt henlegger saken mot Black Box Teater fordi intet straffbart forhold er bevist.

Eksteriør av Black Box Teater på Grünerløkka i Oslo. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix
Eksteriør av Black Box Teater på Grünerløkka i Oslo. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Onsdag 13. mars ble teaterdirektør Anne-Cecilie Sibue og kunsterne bak forestillingen «Ways of seeing» siktet for å ha krenket privatlivets fred.

Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, anmeldte oppsetningen i desember i fjor fordi den inneholdt bilder av Wara-familiens hus, noe familien ikke hadde gitt tillatelse til.

Henlagt

Søndag kveld ble saken henlagt.

– Oslo politidistrikt har i samråd med Oslo statsadvokatembeter gjort en ny vurdering av saken mot Black Box Teater og de som er anmeldt, og besluttet å respektere Oslo tingretts kjennelse av 13.03.19, skriver pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, i en pressemelding.

Grøndal skriver videre at dette innebærer at anken til lagmannsretten trekkes. Beslutningen vil formaliseres mandag morgen.

– Politiet har videre besluttet at saken mot Black Box Teater henlegges fordi intet straffbart forhold er bevist. Avgjørelsen er tatt i samråd med statsadvokaten, opplyser pressesjefen.

Ikke overrasket

Bertheussens advokat, John Christian Elden, skriver i en SMS til NTB at de er informert om henleggelsen gjennom mediene.

Han sier henleggelsen ikke er overraskende.

– Det er ikke veldig overraskende at de henlegger en siktelse de selv har tatt ut mot selve teaterstykket. Det hadde vært bedre om politiet fokuserte på kjernen i anmeldelsen om hensynsløs atferd og fredskrenkelse ved innehentingen og filming mot soverom på privat eiendom, skriver Elden.

Kritikk

En rekke personer har kritisert politiets siktelse.

Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) sa søndag til NTB at siktelsen er et av de mest alvorlige inngrepene i kunstneres frihet noensinne i Norge.

Nordnorsk forfatterlag reagerte med «sterk uro» på siktelsen. Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, har uttalt at siktelsen er et direkte angrep på ytringsfriheten, ifølge NRK.

Waras samboer siktet

Siktelsen kom dagen før PST pågrep Tor Mikkel Waras samboer.

Under en pressekonferanse torsdag opplyste PST at Waras samboer, Laila Annita Berteussen, er siktet for å ha tent på familiens bil, som sto parkert utenfor familiens bolig i Oslo natt til søndag 10. mars.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, og dermed gitt inntrykk av at brannen er påtent av én eller flere ukjente gjerningspersoner, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Bilbrannen var den femte kjente trusselhendelsen rettet mot justisministeren siden desember. I tillegg skal det ha funnet sted hendelser som ikke er kjent for offentligheten.

– Ingen konkrete bevis

PST ble fredag ferdig med ransakelsen av huset til Wara og hans samboer i Oslo, og begge kunne flytte hjem igjen.

Advokat John Christian Elden snakket for første gang med Bertheussen lørdag.

– Hun er fornærmet i denne saken, som hun har vært hele tiden. Hun forstår og aksepterer at politiet har spørsmål til henne, det har hun hele tiden svart på. Ting kan virke mistenkelig, men det kan hun også forklare seg om. Det er ingen håndfaste, konkrete bevis i denne saken, og PST har forelagt oss alt materialet de har per dato, sier Elden.