– Den type pasienter som kommer hit for oppvarming på hjerte- lungemaskin, de fremstår jo som helt livløse, sier overlege Ole Magnus Filseth ved akuttmedisinsk klinikk på UNN.

Filseth har lang erfaring med pasienter med det som på fagspråket heter aksidentell hypotermi.

– Det å bli utsatt for kulde og fryse er en veldig stressende situasjon. Med en kroppstemperatur på rundt 30 grader er ikke personen lenger i stand til å ta vare på seg selv, sier overlegen.

Var død – begynte å bevege seg

TV 2 fortalte søndag historien om en kvinne som ble funnet i en snøskavl i Molde 19. februar.

Kvinnen ble erklært død, men på Molde sykehus merket en lege og en politimann at kvinnen rørte på seg og ga fra seg en lyd. Det ble umiddelbart satt i gang gjenoppliving, og kvinnen lever i dag.

– Opplysningene i varselet er i utgangspunktet taushetsbelagt, men vi kan bekrefte et varsel som omfatter rutiner ved aksidentell hypotermi, opplyser avdelingsdirektør Brynhild Braut i avdeling for varsler og operativt tilsyn i Statens helsetilsyn om hendelsen i Molde.

Aksidentell hypotermi er fall i kroppstemperaturen som følge av ulykker, skader eller forgiftninger. Den laveste kroppstemperatur som er målt hos et menneske som er blitt frisk igjen er 13,7 grader, et tilfelle som er registrert på UNN i Tromsø.

Spaserte ut fra kjølerom i Russland

Overlege Ole Magnus Filseth ved UNN sier til TV 2 at det er dokumentert at nedkjølte pasienter med hjertestans har overlevd i timesvis med hjerte- lungeredning før de ble koblet til hjerte- lungemaskin.

Overlegen har ikke selv vært borti tilsvarende saker som den i Molde.

– Det kan ha forekommet, men jeg har ikke hørt om det. Jeg har en russisk kollega som har fortalt om en lignende historie fra Nord-Russland. Det var en mann som ble brakt inn funnet livløs, ble lagt på kjølerom og etter hvert våknet han til og spaserte ut igjen på egne ben, forteller Filseth.