TIL TOPPS: Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.
TIL TOPPS: Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. Foto: Jessica Gow

Bjørndalen advarer: – Det må ikke bli som i langrenn

Norge har hittil tatt fem gull i VM i skiskyting. – Det er helt på grensen, mener TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først tok skiskytterjentene gullet på VM-stafetten i Östersund.

Noen timer senere fulgte Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø opp med å sikre et suverent VM-gull på herrenes stafett. Gullet var Norges femte hittil i VM, og nok en gang har de norske utøverne forsynt seg grovt av det edleste metallet.

TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen frykter den norske dominansen kan ødelegge litt av spenningen i skiskyttersirkuset.

– Det er helt på grensen det Norge har gjort nå. Det er klart at det ikke er heldig for de andre nasjonene. Men jeg er ikke bekymret for den norske dominansen fremover. Det er mange nasjoner som jobber bra, men denne sesongen har Norge truffet bra med trening og ski. Når de norske utøverne treffer med form og materiale så er Norge vanskelige å slå. Det har de bevist hele vinteren, sier Ole Einar Bjørndalen til TV 2 Sporten.

BEKYMRET EKSPERT: TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen er bekymret for den norske dominansen.
BEKYMRET EKSPERT: TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen er bekymret for den norske dominansen. Foto: Roald, Berit

– Må ikke bli som i langrenn
Norge har totalt fem gull, tre sølv og en bronsemedalje i VM i skiskyting i Österund. Da ski-VM nylig ble arrangert i Seefeld endte Norge med 25 medaljer totalt – 13 gull, fem sølv og sju bronse.

Bjørndalen håper ikke den norske dominansen i skiskyting blir like stor fremover.

– Tidligere sesonger har det vært utenlandske team som har hatt like bra ski som de norske. Da har det vært spennende. Men det må ikke bli som i langrenn, det er viktig. Vi er på god vei nå, slår Bjørndalen fast, før han legger til:

– Men det er stor forskjell på hvordan IBU jobber. De er veldig klar over situasjonen og er veldig flinke til å gi ressurser til svake nasjoner, poengterer han.

– Det kan være negativt
Johannes Thingnes Bø innrømmer at det kan være negativt at Norge er så suverene.

– Ja, det er sikkert det. Men det har vært ekstra spesielt denne sesongen. I ski-VM gjorde Norge det usedvanlig godt da de norske utøverne hadde de beste skiene. Det samme har vi hatt her i VM i skiskyting. Det er de små tingene som gjør oss litt bedre på hver distanse, sier han.

Den tredobbelte gullvinneren i Östersund-VM forklarer årsaken til de fremragende norske resultatene i vintersportene ganske enkelt slik:

– Vi er født med ski på beina. Vi har gode treningsrutiner og en solid treningsfilosofi som gjør at vi lykkes, sier han.

– Flere nasjoner hevder seg i skiskyting enn i langrenn
Gullkamerat på stafetten, Vetle Sjåstad Christiansen, bekymrer seg ikke særlig over at Norge er så dominerende i vintersport.

– Nei, absolutt ikke. Jeg føler vi i skiskyting ikke er på nivået til langrenn ennå. I skiskyting så har dette mesterskapet vært litt spesielt for Norge. Vi har fått 100 prosent uttelling både med Johannes, Tarjei tok medalje, og tre forskjellige jenter har tatt medalje. Så ble det gull igjen på stafetten i dag. Det er litt over det vi kan forvente, synes jeg, sier Sjåstad Christiansen, før han konkluderer:

– Enn så lenge så er det nok litt flere nasjoner som hevder seg i skiskyting enn det er i langrenn om dagen. Vi tapetserer ikke akkurat pallen, fastslår Vetle Sjåstad Christiansen – som i årets VM i skiskyting har bidratt til norsk gull på mixed stafett og lørdagens herrestafett.