LA GRUNNLAGET: Tarjei Bø gikk en strålende etappe og ga lillebror Johannes et drømmeutgangspunkt.
LA GRUNNLAGET: Tarjei Bø gikk en strålende etappe og ga lillebror Johannes et drømmeutgangspunkt. Foto: Åserud, Lise

Suverent stafettgull til Norge: – Kunne vunnet med to strafferunder

Johannes Thingnes Bø fikk en enkel oppgave med å gå Norge inn til gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge gikk inn til et suverent gull på herrestafetten i Östersund lørdag ettermiddag. Tyskland ble nummer to hele 38 sekunder bak, mens Russland kapret bronsen.

Etter en sterk 3. etappe av Tarjei Bø ble det en parademarsj for lillebror Johannes på siste etappe.

– Det er kjempestort. Det ble jo enkelt med det utgangspunktet jeg fikk, sier Thingnes Bø til TV 2.

Han forsøkte å gjøre det spennende på siste skyting, men til tross for tre bom var seieren aldri truet.

– Om jeg ødela spenningen, tok i alle fall Johannes den tilbake. Vi ser begge på dette som underholdning, så vi hadde planlagt det der, spøker Tarjei Bø, som avfeier at lillebror var arrogant på siste stående.

– Han er ikke arrogant, men det blir på en måte arrogant når han bommer uansett. Men han er verdens beste, sier han til NRK.

Thingnes Bø forteller at han var roligere nå enn sist.

– Nå gikk jeg ikke i den fella at jeg tenkte jeg kunne bomme så og så mye og fremdeles vinne. Så jeg prøvde, men timing, tanke bak og utførelse er ikke match om dagen. Jeg har sluttet å bli fortvilet nå. Nå har det skjedd så mange ganger. Jeg trenger noen tips, Ole, sier han til Bjørndalen.

– Det er bare å ringe, svarer TV 2-eksperten.

Bø mener den suverene stafettseieren er en stor fordel før fellesstarten søndag.

– At jeg slapp å gå i kjelleren kan bety forskjellen på medalje og ikke på fellesstarten i morgen, sier han.

– Ble nervøs

Lars Helge Birkeland følte seg ikke trygg på seier da ankermannen begynte å bomme.

– På TV så det sikkert lugnt ut, men jeg ble nervøs da Johannes begynte å bomme på stående, sier han til TV 2.

Thingnes Bø var kritisk til prestasjonen på siste skyting.

– Igjen så har jeg alle øynene på meg på siste skyting og feiler totalt. Skuddene treffer såvidt det hvite og er på vei ut av stadion, forteller han.

TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen var aldri i tvil om at Norge ville ta gullet.

– Det gikk akkurat som forventet. Norge kunne vunnet med to strafferunder i dag. De tre første etappene var fantastiske. Johannes hadde et veldig godt forsprang, med 1.04 inn til siste stående. En fantastisk dag med to gull for Norge. Men det ble faktisk litt spennende da Johannes skjøt tre bom, sier han.

– Perfekt løp

Lars Helge Birkeland leverte en bunnsolid førsteetappe. Birkeland måtte bruke et ekstraskudd på første skyting, men skjøt raskt og bra på andre skyting.

I sporet gikk det litt saktere enn på standplass. Birkeland vekslet på 10. plass, 9,6 sekunder bak Russland.

På andre etappe gjorde Vetle Sjåstad Christiansen sine saker svært bra. Sammen med franske Quentin Fillon Maillet fikk Christiansen en luke til de andre nasjonene.

– Stafett er litt mer eksplosivt, så det passer meg bedre enn 20-kilometeren. Jeg synes det er litt morsommere å gå sammen med andre, det blir litt dueller og knuffing. I 20-kilometeren går man liksom alene i skogen en time. Det er ikke helt meg enda. Villdyret våkner i meg når det blir mann mot mann, sier Christiansen til TV 2.

Han var høyaktuell for ankeretappen, men valget falt på Thingnes Bø.

– Jeg forsov meg til møtet når stafettetappene ble delt ut. Egil ringte og sa jeg måtte komme meg på møte, og da var beskjeden at jeg skulle gå andre. Det synes jeg var greit, det er det laget vi har vunnet med i år i verdenscupen. Så det var nok det safeste, selv om Johannes gjorde det spennende på slutten.

– Du hadde aldri gjort det?

– Nei, er du gal. Det er en grunn til at vi ga han det utgangspunktet, smiler Christiansen.

Strålende Bø-etappe

Tarjei Bø skjøt feilfritt på liggende og gikk lynraskt i sporet. Han skaffet Norge et solid forsprang før stående skyting på 3. etappe. Til tross for at Bø måtte bruke ekstraskudd økte avstanden kraftig til Frankrike.

Han sendte lillebror Johannes ut hele 43,5 sekunder foran Frankrike og Tyskland.

– Jeg hadde en fantastisk dag og hadde min beste lag i sporet hittil i VM. Og så hadde vi helt fantastiske ski. Den snøen som falt ned gjorde at vi fikk rykka fra konkurrentene litt på skiene også, sier Bø.

Etter fem treff på første skyting økte Thingnes Bø avstanden til lagene bak. Han passerte ut fra skyting hele 57,3 sekunder foran Tyskland og Frankrike.

På siste skyting ble det tre bom for Thingnes Bø, men 25-åringen traff på alle tre ekstraskuddene. Dermed kunne lagkameratene slippe jubelen løs.