VOLDSOM BRANN: To dager etter at det brøt ut brann på «Grande America», sank skipet i Biscayabukten. (Loic Bernardin/Marine Nationale via AP)
VOLDSOM BRANN: To dager etter at det brøt ut brann på «Grande America», sank skipet i Biscayabukten. (Loic Bernardin/Marine Nationale via AP)

Frykter oljekatastrofe i historisk havneby

Et stort oljeflak er på vei mot kysten av Frankrike etter at et lasteskip brant og sank utenfor byen La Rochelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skipet «Grande America» sank tirsdag. Anslagsvis 2200 tonn olje slapp ut i havet.

Siden da har et ti kilometer langt og én kilometer bredt oljeflak nærmet seg land. Oljeflaket ventes å nå land i løpet av helgen.

Franske myndigheter er i høy beredskap, og fire skip er sendt til området for å begrense omfanget av utslippet. Kraftig vind og høye bølger gjør det imidlertid usannsynlig at flytende oljelenser kan samle opp utslippet, melder den franske tv-kanalen BFM.

Gjør det de kan

Lokale myndigheter forbereder seg på å ta i bruk andre hjelpemidler som oljeoppsamlere og containere for å holde forurensningen unna byens havn. Innbyggere i La Rochelle må uansett forberede seg på en svær opprydning de kommende ukene.

– Det er en risiko, så vi må gjøre alt vi kan for å redusere den og minimere forurensningen langs kysten vår, sier miljøvernminister François de Rugy til BFM.

Ifølge BBC har rederiet Grimaldi Lines opplyst at det var 365 containere om bord på skipet. 45 av containerne inneholder farlig materiale, men det er lite trolig at det vil skade miljøet siden mesteparten har gått opp i røyk under den kraftige brannen om bord.

Mannskapet unnslapp branninferno

Skipet var på vei fra Hamburg til Casablanca da det brøt ut brann om bord 10. mars. Skipet fikk en stadig verre slagside mot styrbord, og etter to døgn sank «Grande America» på 4600 meters dyp i Biscayabukten.

Hele mannskapet på 27 ble berget fra det havarerte skipet.

Under 2. verdenskrig opprettet tyskerne en ubåtbase i La Rochelle. Basen spilte en sentral rolle for tyskernes ubåtkrig i Atlanterhavet.

Ubåtbasen står fortsatt, og ble blant annet brukt som sett for filmen «Das Boot».