Mening

Her dør kalifatet

Kalifatet til den såkalte islamske staten begynte med terror. Og den endte i terror.

I 2014 opprettet den såkalte islamske staten et kalifat.

Et islamsk rike som skulle spre seg over hele verden, ledet av den selvutnevnte kalifen Abu Bakr al Bagdhadi.

Denne uken døde kalifatet i et bomberegn i byen Baghouz i Syria. Nedkjempet av de amerikansk-støttede Syrias Demokratiske Styrker (SDF), en blanding av kurdiske og arabiske soldater. Al Bagdhadi flyktet fra «riket» sitt, lenge før slutten.

Ingen vet i dag hvor han er.

Den såkalte islamske staten startet med terror, og hersket med terror. Krigerne halshugget mennesker som ikke støttet IS, eller som var «vantro».

De brant mennesker levende, steinet kvinner til døde, kastet homofile ut fra taket på høye hus, senket bur med levende mennesker ned i vannet til de druknet.

Det var et bestialsk terrorregime, en kvasi-religiøs dødskult, der alle som ikke var med dem, kunne drepes.

Der kvinner var handelsvare og ble brukt som sexslaver. Tilfangetatte jenter ble solgt fra IS-kriger til IS-kriger.

Grusomhetene kjente ingen grenser.

Kalifatet endte også i terror – i ren terrorbombing i Baghouz. Av jagerfly fra den amerikanske koalisjonen, og av artilleri-ild fra SDF. De siste fanatiske islamistene døde i en storm av bomber, granater og branner.

Kommandør Ali Cheir i SDF la ikke skjul på målet.

«Vi skal terrorisere IS-krigerne til de overgir seg eller dør,» sa han.

Foto: Halkawt Mustafa / TV 2
Foto: Halkawt Mustafa / TV 2

Sammen med fotograf Halkawt Mustafa, reiste jeg inn i Baghouz. Kampene var heftige. Hele tiden kunne vi høre jagerfly i luften. De sendte missiler mot IS så bakken ristet, og du kunne kjenne lufttrykket noen hundre meter unna nedslaget.

SDF skjøt med artilleri. Men jevne mellomrom kom lange skuddsalver fra tunge våpen. Etter en stund lå røyken tett over byen.

En kurdisk SDF-soldat viste meg fra et hustak hvor kampene gikk bare et par-tre hundre meter borte. Han kalte seg Aran. Bare 23-år gammel, men allerede en erfaren kriger.

«Denne krigen i Baghouz er en krig mann mot mann», sier han.

Foto: Halkawt Mustafa / TV 2
Foto: Halkawt Mustafa / TV 2

«Først angriper vi dem med tunge våpen. Så går vi til angrep på bakken. Vi kjemper fra hus til hus. Vi rykker stadig lenger frem.»

De siste fanatiske IS-krigerne, mange av dem utlendinger, svarte med snikskyttere. De brukte bilbomber som ble kjørt mot SDF og sprengt i luften. IS-krigerne gjemte seg i tunneler under bakken. Tunneler de hadde gravet over hele byen.

SDF visste ikke hvor de var.

Plutselig dukket selvmordsbombere opp fra jorden, løp frem til SDF-soldatene og sprengte seg i luften. Flere SDF-soldater ble drept.

«De skjuler seg i tunnelene hele tiden,» sier Aran.

Plutselig dukker de opp foran oss. Den unge soldater er nådeløs.

«Vi avslutter livene til alle medlemmene av IS. De var en trussel mot hele verden, men dette er det siste slaget,» sier han.

I sin «storhetstid» kontrollerte IS et område i Syria og Irak på størrelse med Storbritannia. Etter først å mistet Iraks nest største by Mosul, og så selve hovedstaden i Kalifatet, Raqqa i Syria, er terrorhæren blitt drevet fra skanse til skanse.

De siste månedene har Syrias Demokratiske Styrker drevet de islamistiske fanatikerne nedover Eufrat-dalen i Syria. Til slutt endte de opp i Baghouz, en by med rundt 11 000 innbyggere, ved grensen til Irak.

Som så mange andre steder terrorhæren har okkupert, endte det med en by i ruiner. Delvis utbrent, bombet i stykker og skutt i filler.

Inne fra siste rest av kalifatet sendte IS ut en propagandavideo, dagen før vi kom. En kriger som kalte seg Abu Abdul Azeen hadde en siste hilsen til verden.

«I morgen er vi i paradis. Dere skal brenne i helvete».

Kanskje var han en av de 48 krigerne som døde dagen vi var i Baghouz.

Men ikke alle medlemmene av IS valgte å kjempe til døden.

Foto: Halkawt Mustafa / TV 2
Foto: Halkawt Mustafa / TV 2

De siste månedene har nærmere 70 000 sivile strømmet ut fra de stadig mindre området islamistene kontrollerte. De fleste av dem koner og barn til krigerne. Mange av kvinnene med en fortsatt glødende fanatisme.

De tok imot mat og vann fra hjelpearbeiderne, men skjelte dem deretter ut som vantro.

«IS er ikke ferdig, vi kommer tilbake,» ropte mange av dem.

De la til at barna deres var neste generasjon IS-krigere.

Også flere tusen krigere ga opp, rømte fra kamphandlingene og lot seg fange. Nærmere 7000 av dem deserterte.

Da vi var i Baghouz satt et hundretalls av dem på et jorde, omringet av rundt ti amerikanske militærkjøretøy. Vi fikk ikke lov å stanse for å filme.

Fangene blir sortert, fengslet og avhørt. Mange av dem var utlendinger – fra rundt 50 ulike nasjoner. Hva som skal skje med IS-kvinnene, barna og krigerne er uvisst.

De kurdiske myndighetene er overveldet over det store antallet, og leter etter en løsning. De fleste nasjoner nekter å ta tilbake sine statsborgere. En kurdisk sikkerhetssjef innrømmet at de har et enormt problem.

«Vi kan jo ikke bare drepe dem. Og vi kan heller ikke slippe dem løs,» som han sa.​

Lik på Facebook