CHRISTCHURCH: Minst 49 personer ble drept under et terrorangrep i New Zealand natt til fredag.
CHRISTCHURCH: Minst 49 personer ble drept under et terrorangrep i New Zealand natt til fredag. Foto: AP Photo/Mark Baker/Privat

minst 49 drept:

Norske Ingrid (22) midt i terror-dramaet: – Vi fikk beskjed om å holde oss inne

Norske Ingrid Nikoline Sand (22) var i Christchurch da massakren fant sted. – Vi fikk beskjed om å holde oss inne og ha telefonen på lydløs, forteller Ingrid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Terroristen kom inn i rommet, ble stående og se på oss i to minutter, før han plutselig begynte å skyte alle sammen, forteller forskrekkede vitner til terrorangrepet på New Zealand.

Natt til fredag norsk tid tok en terrorist seg inn i to moskeer i byen Christchurch på New Zealand.

Der åpnet han ild mot muslimer som var i moskeen for fredagsbønn. Så langt er minst 49 mennesker bekreftet omkommet, mens 48 er alvorlig skadet.

Ingen nordmenn kom til skade under terrorangrepet, men TV 2 vet at flere befant seg i området.

Var i lockdown

En av nordmennene som befant seg i Christchurch var 22 år gamle Ingrid Nikoline Sand fra Kongsberg. Hun studerer i Ås, og er på utveksling et semester ved Lincoln University i Christchurch.

– Det første jeg fikk høre var at campus var under lockdown på grunn av en alvorlig situasjon i sentrum. Vi fikk beskjed om å holde oss inne og ha telefonen på lydløs, forteller Ingrid til TV 2.

Hun begynte å se på nyhetene for å se hva som foregikk da hun leste om den første skytingen.

– En så grusom situasjon er ubehagelig og fæl uansett, men man føler jo litt ekstra på det når det er såpass nærme, sier Ingrid.

Hørte paralleller til Utøya

Ingrid har hørt flere trekke paralleller til Utøya etter de fikk vite om situasjonen i Christchurch sentrum.

– Det er selvfølgelig vondt å tenke på 22. juli. For min egen del merka jeg at jeg kjente mer på avstanden hjem når dette skjedde, sier Ingrid.

Hun forteller at både universitetet og studentene har vært flinke til å ta vare på hverandre i etterkant av den intense dagen de har hatt.

– Jeg skal prøve å ikke la dette påvirke resten av tiden min her, men det er klart det gjør deg litt mer forsiktig og bekymret. Det føles veldig ekte og skremmende.

Skjøt vilt

Et vitne fra én av moskeene forteller at gjerningspersonen hadde på seg beskyttelsesutstyr og skjøt vilt rundt seg.

– Jeg prøvde å gjemme meg da gjerningspersonen kom inn døra. Det er en liten moské, og vi var rundt 60-70 mennesker der inne, sier Syed Mazharuddin, til avisen New Zealand Herald.

– Da han kom inn var det det flere eldre mennesker som satt og ba, og terroristen begynte bare å skyte på dem, sier han videre.

Taklet gjerningspersonen

Ifølge Mazharuddin skal en ung mann som jobber i moskeen, ha forsøkt å takle gjerningspersonen.

– Han så en mulighet, taklet gjerningsmannen og tok våpenet ut av hendene hans, sier vitnet videre til New Zealand Herald.

Mannen skal ha forsøkt å løpe etter gjerningspersonen, men en ventende bil skal ha stått på utsiden og ventet. Han skal deretter ha kjørt videre til en annen moské i byen.

Khaled Al-Nobani befant seg i Al Noor Mosque denne fredagen. Der ble han vitne til at et titalls mennesker ble skutt og drept.

– Terroristen kom inn i moskeen og ble stående stille i to minutter. Så begynte han å skyte alle, gamle som unge, sier Al-Nobani til New Zealand Herald.​

Flere pågrepet

I forkant av massakren skal den mistenkte gjerningspersonen ha publisert et 73 siders manifest, hvor han blant annet hyllet handlingene til Anders Behring Breivik.

Den mistenkte gjerningspersonen hevder også i manifestet at han har vært i kontakt med Breivik. Dette avviser Breiviks advokat.

– Han er underlagt streng kontroll, og det virker uvirkelig på meg at han skal ha fått til det, sier Øystein Storrvik til TV 2.

Politiet har pågrepet til sammen fire personer. Men kun én mann er så langt siktet for handlingene. Ifølge New Zealand Herald skal han møte i retten på lørdag.