Da Jonathan var 20 år, oppdaget han sitt talent. Nå løper han for millionpremier

Jonathan Albon (29) leker seg til toppen i ekstrem-løping med sin norske kone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi lever og ånder for denne livsstilen! Hvis ikke vi løper i fjellet, står vi på randonee-ski, buldrer, sykler eller svømmer, forteller Jonathan og Henriette Albon entusiastisk til TV2.

Henriette traff sin britiske mann på en alpin-tur som 16-åring. Han var to år eldre, og veldig spennende for Sandefjord-jenta. Siden har de holdt sammen, og markert seg i verdenstoppen i hinderløp og ultra-terrengløp.

Etter at de flyttet til Bergen i 2014, har Jonathan Albon blitt verdensmester i både hinderløp og ultra skyrunning.

Jonathan Albon:

  • Britisk løper innen Skyrunning og hinderløp.
  • Opprinnelig fra Great Dunmow i Essex, flyttet Albon senere til å bo i Bergen.
  • Vunnet VM i hinderløp 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018.
  • Vunnet Spartan World Championships i 2014 og 2018.
  • Vant rangeringen av Sky Extreme i 2016 og 2017 og har en gang vært den overordnede vinneren av Skyrunner World Series.

Ville trekke seg

Skyrunning er grenen som visker ut grensene mellom løping og fjellsport.

Med andre ord; ikke akkurat noe som automatisk forbindes med en brite. Men Jonathan Albon har et ekstraordinært talent for å løpe under ekstreme forhold.

– Jeg husker da han skulle stille i en av de første konkurransene, Tromsø Skyrace. Han var usikker på om han ville klare det, vurderte til og med en kortere distanse. Da jeg var ferdig med mitt løp, stormet folk bort til meg for å fortelle at han ledet foran den regjerende verdensmesteren. Da gikk det opp for meg hvilket potensial «Jon» hadde, sier Henriette.

Vant plutselig store premier

Ektemannen begynte etterhvert å løpe inn høye pengepremier ved å stille i hinderløp (OCR).

I fjor var han nære å vinne en gigantpremie på en million dollar da han deltok i et ultraløp over 24 timer og 161 kilometer med knallharde hindre på vinterkalde Island.

– Det var gøy å prøve, men jeg forstod raskt at det ikke var mulig å gjennomføre løpet. Denne sesongen vil jeg fortsette å velge konkurranser som gir penger fordi jeg er avhengig av det for å opprettholde livsstilen. Men det er også viktig at det gir meg opplevelser og annen input, sier verdensmesteren.​

Fakta: Hinderløp og Skyrunning

Skyrunning: Fjell-løp over 2000 meter, hvor hellingen overstiger 30% og klatring ikke overstiger II °.

Hinderløp: Løp med varierende distanser der deltagerne skal gjennom en rekke hindre underveis. Dette kan være alt fra å klatre i tau, ta seg over høye vegger, klatre i «monkeybars», krype i gjørme, komme seg gjennom «spindelvev» og bære tunge gjenstander, til å hoppe ut i og svømme gjennom kaldt vann.

Jonathan Albon er verdensmester i hinderløp.
Jonathan Albon er verdensmester i hinderløp. Foto: NTB Scanpix

Ble misunnelige

Mens Jonathan kan leve av idretten, og bruker dagene på å leke i naturen, jobber Henriette av og til lange dager som revisor.

– Henriette må stole på at jeg kommer til å tjene nok penger iløpet av sesongen. Hun tror på meg, og det er en avgjørende støtte. Jeg blir også inspirert av hvordan hun sjonglerer jobb og trening. Da pusher jeg meg mer på trening, sier 29-åringen.

I juni skal de begge kjempe om verdensmestertittelen i ultra terrengløp. Henriette med det norske flagget på brystet, Jonathan med «Union Jack».

– Det blir en unik opplevelse på mange måter. Jeg tror Jon kan vinne, mens målet mitt er å bli beste norske kvinne.

– Forhåpentlig klarer vi et like godt som i fjor eller bedre. Da vant vi sølv. De andre på landslaget ble litt misunnelige sist, fordi jeg bruke så mye tid med det norske landslaget. Kanskje jeg har blitt litt for norsk?, ler Jonathan Albon.

Unik treningarena

Paret har kjøpt seg en campingbil, slik at de kan reise rundt og oppsøke treningsrenaer - snø såvel som høye fjell.

Men det er hjemme i Bergen de legger grunnlaget og bygger motoren for en lang og tøff sesong.

– Her har vi tilgang på de beste fasilitetene, og kan komme deg opp på 600 meters høyde i løpet av to kilometer. De beste utøverne jeg kan tenke på innen fjell-løping trener og bor her, sier briten.

Begge inspirerer hverandre til å, bokstavelig talt, nå nye høyder.

– Foreldrene mine spør meg om når vi skal ha barn. Men vi er alt for opptatte med å ha det gøy med det livet vi lever. Vi elsker å være ute og aktive - sammen, smiler Henriette.