Her er den offisiell: Nye Model Y fra Tesla.
Her er den offisiell: Nye Model Y fra Tesla.

Premiere i natt: Her er den nye storselgeren fra Tesla

Vi vet mer om både rekkevidde og priser på Model Y.

Tesla har akkurat lansert sin nye "folkebil", Model 3, her i Norge. Det er en bil vi har ventet lenge på. Det er flere år siden Tesla viste den første gang – og begynte å ta imot reservasjoner.

Men nå kommer de med en bil som etter alt å dømme kommer til å sette Model 3 i skyggen når den blir lansert neste år.

I natt norsk tid viste nemlig Tesla for aller første gang sin nye Model Y. I praksis er dette SUV-utgaven av sedanen Model 3. Og det er en bil som etter alle solemerker vil bli Teslas klart mest solgte bilmodell.

De to bilene skal ha noe sånt som 75 prosent av delene felles. Men Model Y er rundt ti prosent større. Den har stor bakluke og er både mer praktisk og anvendelig enn det Model 3 er.

Skikkelig happening

Tesla vil også tilby nykommeren som sjuseter. Med alle sju setene i bruk blir nok bagasjeplassen svært begrenset, men mange mange kunder setter pris på muligheten til å kunne ha med seg ekstra passasjerer.

Elon Musk presenterte selv bilen for første gang under et event i Los Angeles. I kjent stil ble det livestreamet over hele verden. Tesla er dyktige på å gjøre lansering av nye modeller til en skikkelig happening. Det gjentok de også denne gangen.

Elon Musk bekreftet: Tesla holdt på å gå konkurs

Her er bilen akkurat avduket. Foto: Scanpix
Her er bilen akkurat avduket. Foto: Scanpix

480 kilometer rekkevidde

– Bringing back sexy, proklamerte Musk fra scenen.

Designmessig kjenner vi igjen mye fra Model 3, men storebror Model X har også helt tydelig vært en inspirasjon. De spesielle dørene fra Model X er ikke med over. Det er nok mange norske kjøper egentlig ganske glade for.

Model Y kommer med ulike rekkevidder. Long Range-utgaven skal klare 480 kilometer, med det plasserer den seg helt i toppen blant elbilene på markedet i dag. I Perfomance-utgaven går 0-100 km/t på bare 3,5 sekunder.

Bil-gigant kjøpte Model X – til overpris

10 prosent større enn Model 3 og langt mer anvendelig: Det er ikke vanskelig å skjønne at denne bilen har stort potensiale.
10 prosent større enn Model 3 og langt mer anvendelig: Det er ikke vanskelig å skjønne at denne bilen har stort potensiale.

Starter med de dyreste

Hva så med prisene? Jo, Tesla Norge har dem allerede klare. Long Range-utgaven med bakhjulstrekk starter på 432.000 kroner. Med 4x4 på denne må du opp i 465.000 kroner.

Den heftige Performance-utgaven starter på 538.000 kroner.

I kjent stil begynner Tesla med de dyreste modellene. Det er ventet at Standard range-utgavene går i produksjon i 2021. Prisene på denne er ennå ikke klare.

Eksklusivt: Her tester Broom Tesla-nyheten

En slags blanding av Model 3 og Model X. Resultatet er nye Model Y.
En slags blanding av Model 3 og Model X. Resultatet er nye Model Y.

Venter stor etterspørsel

Model Y skal etter alt å dømme produseres ved Teslas enorme batterifabrikk i Nevada. Her er de nå i gang med å innstallere nødvendig utstyr.

Kapasiteten ved dagens fabrikk i Fremont, California er helt sprengt, så Tesla må tenke nytt her. Å produsere selve bilen samme sted som batteripakker og motorer, bør også forenkle logistikken og spare penger.

– Etterspørselen etter Model Y vil kanskje være 50 prosent høyere enn for Model, muligens dobbelt så høy, mener Elon Musk.

To av verdens rikeste erklærer krig mot elbilen

Video: Se testen vår av Model 3 under