VIL IKKE BEKLAGE: Sylvi Lishaug mener teaterregissøren bør beklage.
VIL IKKE BEKLAGE: Sylvi Lishaug mener teaterregissøren bør beklage. Foto: Meek, Tore

Listhaug slettet Facebook-innlegg etter pågripelsen

I et Facebook-innlegg onsdag spekulerte Sylvi Listhaug (Frp) i om teaterstykket «kan være grunnen til at Wara og familien hans» var utsatt for trusler og bilbrann. Listhaug nekter å beklage. Hun mener tvert imot at teaterregissøren bør beklage.

Listhaug tok et onsdag oppgjør med teaterregissør Pia Maria Roll og teaterforestillingen «Ways of seeing».

«Pia Maria Roll forsøker i dagens VG å fremstille seg selv og Black Bow teater som offer. Hun og teateret har ansvaret for at Justisminister Tor Mikkel Wara og flere andre personer ble utsatt for snikfilming i sitt hus og hjem. Hun er ikke noe offer men en produsent av et teaterstykke som kan være grunnen til at Wara og familien hans utsettes for hærverk, trusselbrev, bilbrann og ikke kan føle seg trygg i eget hjem. Roll og Black Bok teater burde be familien Wara om unnskyldning, ikke fremstille seg som et offer», skrev Listhaug.​

Bakgrunnen for innlegget var en VG-sak hvor Roll uttalte at Wara-truslene «åpenbart er iscenesatt».

På spørsmål fra VG om hun tror den, eller de, som står bak de mange hendelsene ved boligen til Wara er ute etter å mistenkeliggjøre de som står bak teaterforestillingen sa Roll følgende:

– Dette er ikke noe vil lurer på. Alt tyder jo på at det er det som skjer. Vi vet at det står i disse brevene at de må droppe anmeldelsen mot «Ways of Seeing». Og det står med skrivefeil, slik at det skal se ut som at det er en innvandrer som har gjort det. For oss er det helt åpenbart at det er iscenesatt, men av hvem kan vi ikke vite, sa Roll.

SLETTET: Her er innlegget Sylvi Listhaug slettet etter pågripelsen. Foto: Skjermpdump TV 2
SLETTET: Her er innlegget Sylvi Listhaug slettet etter pågripelsen. Foto: Skjermpdump TV 2

Waras samboer har hele tiden pekt på teaterstykket som årsak til truslene mot dem, og Wara selv sa teaterstykket og truslene har en «kjedesammenheng».​

Torsdag gikk PST til pågripelse av samboeren til justisministeren Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen. Da valgte Listhaug å slette innlegget.

Listhaug mener fortsatt at teateret må beklage

TV 2 har vært i kontakt med Listhaugs rådgiver Andreas Jacobsen.

TV 2 sendte følgende spørsmål til Listhaug:

  • Var det riktig av deg å spekulere?
  • ​Mener du regissøren fortsatt bør be om unnskyldning?
  • Hvorfor slettet du innlegget?

I en tekstmelding svarer Listhaug følgende:

– Min status på Facebook handlet om snikfilmingen Black Box Theater har drevet med. Ettersom Tor Mikkels samboer nå er siktet i saken, vil jeg unngå at folk misforstår innlegget mitt, og derfor slettet jeg det. Jeg mener at regissøren og teateret skylder de familiene som har blitt utsatt for snikfilming en unnskyldning. De har tråkket over en grense og invadert privatlivet til personer både i og utenfor politikken, skriver den tidligere justisministeren.

TV 2 har så spurt Listhaug om «hvorfor hun spekulerer i om teateret kan være grunnen til hendelsene mot Waras bolig» og om nå vil beklage overfor teateret.

– Vi har ikke noe mer å tilføye, er svaret fra Listhaugs kommunikasjonsrådgiver.

Kritisk til Solberg

Statsminister Erna Solberg uttalte onsdag seg kritisk til Roll sine uttalelser til VG.

– Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere i dette. Jeg synes de som står bak stykket skulle latt være å spekulere. Hvis de ikke har noe kunnskap, bør de også vente på politiets etterforskning, sa Solberg til VG onsdag.

Samtidig uttalte Solberg at teaterstykket har økt belastningen på Wara og hans familie.

​ – Dette stykket gjorde er noe man vil oppleve som integritetsproblematisk for folk. Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør. Men det oppleves verre når der vi bor og våre familier trekkes inn. Da rammer det de rundt oss på en annen måte, sa statsministeren.

Teaterregissørens advokat, Jon Wessel-Aas, sa til TV 2 etter pågripelsen at presset mot regissøren og skuespillerne «toppet seg med uttalelsene fra statsministeren.»

Wessel-Aas har ikke besvart TV 2s henvendelse torsdag kveld.

På pressekonferansen nektet Solberg å beklage.

– Du har antydet at teatret burde går i seg selv?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Onsdag sa jeg klart og tydelig at jeg mener at ingen bør spekulere i hva som har skjedd. Hvis man ikke vet, bør man la være å spekulere. Det står jeg fullt og helt inne for, sa Solberg.