Eirin ble født i guttekropp i Thailand – nå kan hun bli Norges vakreste kvinne

Historien til Eirin Tunheim-Veien (26) er unik på flere måter. Mensa-medlemmet forteller om et liv som startet med fattigdom og mobbing.

Tidligere i mars ble de norske semifinalistene til Miss Norge plukket ut.

Blant dem er Eirin Tunheim-Veien.

27. juli kan hun bli kåret til den som representerer landet i enten Miss Universe eller Miss World.

Hør Eirin fortelle om historien sin i videoen øverst i saken.

Barnearbeid

Da hun kom til Norge som 12-åring, het hun Grin Tuai-Tun og hadde brukt barndommen på jobb i grønnsakshager der hun fikk 60 øre om dagen i lønn.

– Jeg vokste opp under fattige kår. Skoletiden var ment til å studere og hjemmetiden var ment for å gjøre husarbeid og planting av grønnsaker, passe på katter, hunder, kyr, griser, høner og fisk. Vi så ikke på det som tvangsarbeid, men som en mulighet til å lære. 13 år i Thailand lærte meg mange gode ferdigheter som jeg kan adaptere til bruk i min fremtidige karrière, sier Eirin Tunheim-Veien til TV 2, og viser til tannlegeutdannelsen hun tar i Tromsø.

26-åringen har i hovedsak blitt oppdratt av faren og hans foreldre, men da moren giftet seg med en norsk mann i 2006, tok hun med seg Eirin til Buskerud.

De første årene i Norge ble noe brutale, men på en annen måte enn det hun hadde opplevd i hjemlandet. Hun forteller om gjentatt mobbing, der folk sa æsj da hun gikk forbi, samt slang bemerkninger som «homo».

– Mobbing behandler jeg på samme måte som negative fordommer. Det er faktisk ingenting som heter negative fordommer, men heller ulike syn på mennesker. Mennesker er skapt for å være skeptiske til ting de aldri har sett eller opplevd før. Det er bare å tilpasse seg og holde hodet kaldt, sier hun, og fortsetter:

– Se på ulike fordommer som steiner. De er harde og tunge. Hjelper det å bære stein med meg hele veien til målet mitt? Faktisk ikke. Kast dem og løp. Livet blir nemlig lettere.

Familie, medelever og folk i nabolaget visste tidlig om Eirins ønske om å bli identifisert som kvinne, fordi læreren hadde bedt elevene om å skrive ned fremtidsplanene sine i en norskoppgave. Den unge jenta hadde allerede i mange år visst svaret på dette; hun ønsket å bli kvinne.

Læreren satt henne derfor i kontakt med helsesøster, psykologer og Rikshospitalet. Disse kunne hjelpe henne med å realisere drømmen, og dagen hun ble 18 startet de kjønnskorrigerende operasjonene.

Fått støtte

Tre år etter at familien flyttet, døde faren hennes. Han hadde aldri fordommer mot kjønnsskiftet og kalte henne for datteren hans, allerede før hun byttet navn til Eirin.

– Han har alltid vært stolt av meg uansett hva jeg var. Han er den personen jeg har hatt nærmest. På slutten av året pleide han å gjemme penger i en tannkremboks som en belønning for hvor godt vi har gjort det i løpet av skoleåret. Det var en måte som holdt min motivasjon for skole oppe. Han var ikke en skoledyktig kar og ikke den mest suksessfulle basert på økonomiske resultater, men den mest suksessfulle faren til en transseksuell med en filosofi om å leve som et godt menneske.

Til tross for at Buskerud-kvinnen flyttet sent til Norge, snakker hun språket godt og har toppkarakterer på universitet. Kanskje er ikke dette overraskende, da hun er blant verdens to prosent smarteste og medlem av Mensa.

– Jeg deltar i Miss Norge for å representere diversitet. Jeg ønsker å formidle kunnskaper om LGBT og hvor viktig det er å respektere andre mennesker, uansett hvilken identitet, bakgrunn, religion og etnisitet de har.