Gardermoen  20190315.
Statsminister Erna Solberg  på vei til talerstolen under  høyres landsmøte.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gardermoen 20190315. Statsminister Erna Solberg på vei til talerstolen under høyres landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Erna frykter kriminelle gjenger i hjembyen

GARDERMOEN (TV 2): Erna Solberg varsler en hardere kamp mot kriminelle gjenger, og frykter smitteffekten fra Oslo kan nå Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nøyaktig ett døgn etter at Erna Solberg fikk sjokkbeskjeden om at justisminister Tor Mikkel Waras samboer var pågrepet og siktet for å ha stå bak bilbrannen, talte statsministeren til Høyres landsmøte.

Der varslet hun tøffere virkemidler mot kriminelle gjenger.

– Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår, sa Høyre-lederen.

– Kan nå Bergen

– Ja, vi skal forebygge. Men vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt.

Solberg pekte på hvordan hardbarkede kriminelle gjenger har skapt utrygghet og rekruttert ungdom inn i miljøer i hovedstaden.

– Smitteeffekten kan nå også andre byer, som Bergen, sa statsministeren.​

Stikk til pressen

Solberg startet talen med å trekke frem at Norge for første gang siden Kåre Willoch har en ikke-sosialistisk flertallsregjering.

– De som kjenner Høyres historie, vet at dette har Høyre jobbet for i mer enn 100 år, sa statsministeren.

Så kom statsministeren med et stikk til kommentatorer og aviser, som har spådd det borgerlige samarbeidet nord og ned.

– Vi har måttet tåle noen kommentarer underveis fra våre venner i pressen bakerst i salen. Det var surt den gang å lese mange av de kommentarene, sa Solberg.

– Men gleden er desto større når vi nå kan hente frem igjen noen av disse kommentarene, fortsatte statsministeren, og viste til følgende eksempler:

Dagsavisen skrev i 2016: «Punktum er satt for det borgerlige firepartisamarbeidet og statsminister Erna Solbergs drøm om å få alle de fire med i sin regjering.»

VG skrev i 2017: «Det er over, slutt, dødt og begravet. Nok et forsøk på å bygge en levedyktig allianse mellom de borgerlige partiene har kollapset.»

Og Dagbladet skrev i 2015: «Det store strategiske prosjektet på høyresida har feilet.»