Dette er en verdifull hjelp for å unngå sammenstøt og ulykker ute i trafikken.
Dette er en verdifull hjelp for å unngå sammenstøt og ulykker ute i trafikken.

Stadig flere får dette varselet i speilene

Men vet du hva det egentlig betyr?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg har siden november 2018 sett at flere og flere biler har en liten rød lysdiode i sidespeilene. Denne tennes og slukkes med forskjellige mellomrom.

Jeg lurer på hva eksakt dette er? Volvos SUV-biler har det samme, men den er mer gulaktig i fargen og litt større. Jeg forstår at dette har noe med sikkerhet å gjøre, men ikke noe mer enn det. Håper du kan forklare hva dette er og hensikten med det? Mvh Kjell Ivar

​Benny svarer:

Hei Kjell Ivar. Dette har kommet ganske kjapt, det er ikke så veldig lenge det var bare få biler med dette utstyret. Nå begynner det å bli veldig vanlig.

Hva snakker vi så om? Jo, dette er rett og slett et blindsonevarsel. Når lyset/symbolet i speilet tennes, betyr det at det ligger en bil (eller et annet kjøretøy) i førerens blindsone.

Systemet fungerer slik at sensorer hele tiden scanner omgivelsene rundt bilen. Og så varsler de altså hvis det er noe der, som gjør at du ikke bør skifte fil.

De siste årene har vi fått en rekke nye sikkerhetssystemer som skal hjelpe sjåføren, og forebygge ulykker. Blindsonevarsling er ett av disse, og det er svært effektivt. Du får en tydelig advarsel, før du gjør noe som ikke er så smart.

Sjåføren overså varsellampe – da skjedde dette

Bilen registrerer at det ligger et annet kjøretøy i blindsonen, og varsler om det i speilet.
Bilen registrerer at det ligger et annet kjøretøy i blindsonen, og varsler om det i speilet.

Førerne blir eldre

Det er nok ikke så rart at du har lagt merke til Volvoer med denne løsningen. Volvo har vært tidlig ute med svært mye sikkerhetsutstyr, som dette. De har utstyrt sine biler med BLIS (som er Volvo-navnet her) i mange år.

Fra bilprodusentenes side er det også en utfordring at bileierne i særlig den vestlige verden blir stadig eldre. Samtidig vil de nødig miste muligheten til å kjøre bil.

Da blir det viktig å legge til rette for fortsatt bilkjøring Utstyr som dette er for eksempel perfekt for de med stive nakker. Man slipper å snu seg så mye og får hjelp av bilen til å holde oversikt.

Jeg håper dette var til hjelp!

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Tre biler du kan ha det moro med i vinter

Se video: Slik fungerer det i praksis