Mening

OSLO 20190312.Under presentasjonen av nytt felles navn for NSB og Nettbuss. Det nye navnet ble VYFoto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20190312. Under presentasjonen av nytt felles navn for NSB og Nettbuss. Det nye navnet ble VY Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Åh, så sinte vi blir!

Fy av meg så sinte vi blir når noen bytter navn.

Denne uken startet med et brak da NSB kunne fortelle oss alle at de ikke skal hete NSB mer, men kun adlyde navnet Vy i tiden fremover.

Navnebyttet koster cirkus 280 millioner kroner og det norske folk ga avgjørelsen de lite flatterende terningkastene 1 og 2.

Og vi ble sinte. Skikkelig forbanna.

Sosiale medier har fått kjørt seg med tusenvis av kommentarer og tilbakemeldinger.

Kommentatorer i alle landets medier har hamret løs mot navnevalget, og språkforskere har tørket sine modige tårer.

Vi blir gretne

For ikke å snakke om alle de som tar tog hver eneste dag, og som høylytt er vant med å si «forbanna NSB» der de står inneklemt blant fire svære karer med boblejakke og sekk i en stappfull og klam vogn som allerede er 35 minutter forsinket.

Nå må de rope «forbanna Vy».

Det går ikke an!

Det er ikke rart vi er sure.

Men navnebytter har den virkningen på oss. Vi blir gretne og misfornøyde. Vi liker det ikke. Vi hater det.

Ja, noen misliker endringer så mye at de rett og slett overser selve avgjørelsen, og fortsetter demonstrativt å bruke det navnet de alltid har brukt.

Koste hva det koste vil.

Kjøpesenter

En bekjent av meg sier fremdeles Aetat istedenfor NAV. En annen kaller Russland konsekvent for Sovjet.

Da de prøvde å bytte navnet på jernbanestasjonen i Bergen til Bergen stasjon, ble bergenserne så inn i hampen forbanna at de som hadde bestemt navne-endringen måtte gjøre om hele avgjørelsen.

En bekjent av meg sier fremdeles Aetat istedenfor NAV. En annen kaller Russland konsekvent for Sovjet.

Min bror kaller det lokale kjøpesenteret i Åsane for EPA, selv om EPA flyttet derfra en gang på 80-tallet.

Det samme gjelder flere kjøpesenter rundt om i landet. Amfi-navnet har tatt over mange steder, men det gir innbyggerne en god blanke i. I Steinkjer sier de Domus og i Florø sier de Snorre. Sånn har det vært og sånn skal det være.

I Kjøpsvik kalles den ene butikken for Nøstdahl på folkemunne, selv om det er Bunnpris som er der. Når det gjelder lokalbutikker er eksemplene mange.

Vi nekter å godta de nye navnene. Enkelt og greit.

Sier du Equinor eller bruker du fremdeles Statoil? Hva med den lokale bensinstasjonen? Sier du navnet den har nå eller navnet den en gang hadde?

Ikke bare lokalt

Og du må ikke tro at dette er et lokalt fenomen.

Det finnes store fotballklubber som har fått nye stadioner, men der både fans og lokalbefolkning holder hardt på det gamle navnet.

Artisten Prince prøvde å bytte til et symbol, men det gikk sånn halvveis. Han endte opp med å bytte tilbake igjen til Prince.

Ja, det finnes til og med land og byer som har byttet navn, men hvor det nye navnet aldri har blitt akseptert.

Nei, det er ikke rart vi blir sinte. I alle fall vi som har passert en viss alder.

For det er stort sett vi som blir sinte, er det ikke? Vi som har passert en viss alder. De unge blir ikke så sinte som oss.

Nye genereasjoner

Selv pusher jeg 40 og har selvsagt mine svin på navnebytteskogen.

Jeg har for lengst innsett at jeg at reagerer med harnisk på ting de som er 15 og 20 år yngre enn meg ikke bryr seg om i det hele tatt.

Ungdommen ser nemlig ut til å takle disse navnebyttene mye bedre enn hva jeg og vi gjør, og ja ... det gjør meg litt irritert.

Jeg har har faktisk hørt noen ungdommer si at de skal bort på YX-en når de egentlig mener Hydro Texaco-stasjonen, eller Hydroen som jeg sier. Ja, nå om dagen omtaler de til og med gymnaset jeg gikk på som en «videregående skole». Håpløst!

Jeg blir ikke overrasket om det hele ender med at de unge, og generasjonene etter oss, kommer til å bruke Vy som den naturligste ting i verden. Det er nemlig slik det ofte går.

Selv forbeholder jeg meg retten til å fortsatt si det samme som jeg alltid har sagt:

N.

S.

B.

Lik på Facebook