UVÆR: Meteorologen mener det er viktig at folk får med seg at søndag ikke er den beste dagen å farte på.
UVÆR: Meteorologen mener det er viktig at folk får med seg at søndag ikke er den beste dagen å farte på. Foto: David Zalubowski/AP

Meteorolog varsler uvær: – På lørdag er det stille før stormen

Inn mot helgen kan været gi en liten forsmak på vår, før det braker løs på søndag – i hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med helgen i vente følger også fritidsplanlegging for mange. Skal vi tro meteorologen burde man derimot legge de fleste planene til lørdag.

– Søndagen ser ikke noe trivelig ut i det hele tatt, sier meteorolog Mariann Aarbrekk hos Storm Geo.

– Litt vårstemning

Lørdag fortsetter med samme trenden vi har sett på fredag, for store deler av landet.

I nord er det noen spredte byger, men i hovedsak oppholdsvær. Meteorologen sier det er en mulighet for at sola stikker fram på lørdag.

– Også på Vestlandet kommer det et par byger, men det blir forøvrig en ganske fin dag. Lørdag kveld er det derimot verdt å merke seg at det skyer til, og at vinden øker på.

I løpet av kvelden vil det komme nedbør både på Sørlandet og Rogaland.

– Men er du i Oslo på lørdag, så er det sol, fint og lite vind. Finner du en lun krok får du kanskje opp mot syv varmegrader. Det er litt vårstemning, også snur det fort, sier Aarbrekk og legger til:

– På lørdag er det stille før stormen.

Været snur

På søndag snur det for hele landet. Vinden øker i Nordland, og ifølge meteorologen blir det betydelig surere. Det blir stiv kuling, og temperaturene kan synke ned til 20 minusgrader.

– Søndag er det også kraftig vind på Sør- og Østlandet. Spesielt kysten på Sørlandet vil merke en stiv og sterk kuling, sier meteorologen.

Hun legger til at det ikke er tvil om at hele Sør-Norge rammes av uværet søndag.

– På Vestlandet blir det muligens en liten storm. Det blir ihvertfall store vindstyrker og surt, sier Aalbrekk

– En halv meter snø

I tillegg til den kraftige vinden, blir mesteparten av landet rammet av store mengder nedbør søndag. Det er fortsatt litt usikkert hvor lavtrykket vil lande, men det ser mørkt ut sør i Norge.

– Det er snakk om 30 til 50 millimeter i løpet av 24 timer for både Sør- og Østlandet sin del. Det tilsvarer omtrent en halv meter snø, sier Aalbrekk.

På grunn av de kalde temperaturene er det bare kyststrøkene fra Oslo og ned til Sørlandskysten nedbøren vil komme som regn.

– Sammen med vinden kan det by på problemer både for trafikanter og de som vil gå på ski. Det er viktig at folk får med seg at søndag ikke er den beste dagen å farte på, med kombinasjonen vind og nedbør.

– Vårlig til uken

Til tross for dårlige prognoser søndag, er det ikke bare dårlig nytt i vente. Allerede i starten av neste uke kan man tillate at vårfølelsen kommer snikende.

– Omtrent fra mandag og tirsdag stiger temperaturene i hele landet. Sør- og Østlandet ligger i le, og kan se for seg lange perioder med opphold og sol, sier Aalbrekk.

På Vestlandet kan det komme litt nedbør.

– Det vil være dager der litt av nedbøren sniker seg over, men det vil nok være et klassisk øst-vest-skille på været.