tv 2 hjelper deg:

Hevder ansiktsmaskene til Camilla Pihl inneholder gull: Dette fant forskerne

TV 2 hjelper deg: «24K gull» står det på ansiktsmaskene fra Skin og Camilla Pihl. TV 2 hjelper deg har sjekket hvor mye gull som faktisk er i maskene og om det har en hudforbedrende effekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye som skal gjøre huden din både penere og yngre. Gull er en ingrediens som har dukket opp i flere hudprodukter.

Se TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20.30 eller når du vil på TV 2 Sumo

Blogger Camilla Pihl er en av de som har lansert hudmasker med 24 karat gull. Ifølge nettsidene til den populære bloggeren har gullet flere hudforbedrende effekter:

«Gullet booster hudens naturlige kollagenproduksjon, øker hudens elastisitet, strammer, løfter og lysner, samt låser inn fuktighet i huden.»

Gullet skal også virke både helbredende og beroligende på huden.

– Jeg tenker jo at dette i beste fall er villedende reklame, sier hudlege Joar Austad.

Han er en av flere hudleger og hudterapeuter som har sett på maskene.

Inneholder svært lite gull

TV 2 hjelper deg har også sjekket hvor mye gull det faktisk er i maskene.

De følgende produktene er testet:

  • 24K gold Peel off mask
  • 24K gold face mask
  • 24K gold eye pads
  • 24K gold lip mask
Bjarne Nenseter er gruppe og laboratorieleder i SINTEF Molab. Foto: Jan Kenneth Bråthen.
Bjarne Nenseter er gruppe og laboratorieleder i SINTEF Molab. Foto: Jan Kenneth Bråthen.

Maskene blir anbefalt brukt to til tre ganger i uka. De ulike maskene selges i pakker med to eller tre masker til 199 kroner, mens peel-off masken koster 249 kroner. Det gir en månedspris på opptil 2700 kroner i måneden.

Laboratoriet SINTEF Molab har gjennomført analysene av maskene. De klarer kun å påvise gull i peel-off masken:

– I denne kremen fant vi et gullinnhold på 0,1 mikrogram per gram. Det tilsvarer 0,00001 prosent i produktet, sier Bjarne Nenseter, gruppe og laboratorieleder i SINTEF Molab.

Det tilsvarer en delt dråpe, i 10 liter vann.

I de øvrige maskene har ikke SINTEF Molab klart å påvise gull, men det kan skyldes at mengdene er såpass små at de er vanskelig å påvise med målemetodene SINTEF Molab har brukt.

– Optimalisering av metoden kan gjøre det mulig å påvise gull på et lavere konsentrasjonsnivå. Det betyr at innholdet av gull (Au) i disse produktene er i samme størrelsesorden eller lavere sammenliknet med det produktet der gull er påvist, sier Nenseter.

Gullnivået er altså enten det samme, eller enda lavere enn i peel-off masken.

Dette svarer Camilla Pihl

Camilla Pihl vil ikke stille til intervju i TV 2 hjelper deg. I en e-post skriver styreleder i Camilla Pihl company, Peter Peters, som også er hennes forlovede:

«Vi har selvfølgelig belegg for, og kan dokumentere våre produktfordeler, og kjenner oss overhodet ikke igjen i deres påstander. Videre velger vi å ikke diskutere hudpleieserien i et underholdningsprogram på TV."

De vil forøvrig ikke vise denne dokumentasjonen til TV 2 hjelper deg.

Heller ikke Vita, som selger maskene, vil stille til intervju. De henviser til Peter Peters, men skriver:

«Vi jobber alltid for gode kundeopplevelser og samarbeider aktivt med våre leverandører og partnere for å sikre innfrielse av dette."

– Ingen effekt

Flere av hudlegene og hudterapeutene som har sett på maskene finner ingen seriøse studier som omhandler gull og hudpleie på denne måten.

Carine Marion Sand Skjerven er Hudterapeut ved MBC Lasersenter i Oslo. Hun mener maskene kun har en overfladisk effekt og ikke kan trenge dypt ned i huden for å blant annet føre til cellefornyelse og cellereparasjon. Foto Jan Kenneth Bråthen
Carine Marion Sand Skjerven er Hudterapeut ved MBC Lasersenter i Oslo. Hun mener maskene kun har en overfladisk effekt og ikke kan trenge dypt ned i huden for å blant annet føre til cellefornyelse og cellereparasjon. Foto Jan Kenneth Bråthen

– Gull er jo veldokumentert for å ha en betennelsesdempende og anti-inflammatorisk effekt. Det har vært brukt ved reumatiske sykdommer for eksempel. Men det er noe helt annet enn å påføre gull i minimale konsentrasjoner på huden. De lave konsentrasjonene som vi snakker om her, som jo er superlave, har helt sikkert ingen effekt, sier hudlege Joar Austad.

Ifølge nettsiden til Camilla Pihl har maskene også en aldringsutsettende formulering. De to maskene som er til hele ansiktet skal også stimulere til cellefornyelse og reparasjon, og fremheve en strålende og ungdommelig glød.

Både Austad, hudlege Michael Zangani og hudterapeut Carine Marion Sand Skjerven har sett på ingrediensene i hudmaskene. De finner ingen ingredienser som gjør at maskene kan ha en dyptvirkende effekt.

– Selv om man renser huden og legger på maskene to til tre ganger i huden, er det på et så dypt nivå nede i huden at celleforandring skjer og hudforandring skjer, at det må mye mer til for å oppnå det som blir lovet, sier Skjerven.

Maskene kan imidlertid gi mye fukt og ha en lysreflekterende effekt.

– Så noen virkning utover at det gir fuktighet og at huden ser litt glattere ut der og da, er høyst usannsynlig, avslutter hudterapeuten.

To hudpleiere og to hudleger har gjennomgått alle ingrediensene i masken. I tillegg har de sett på påstandene rundt gullet kontra forskning. Ingen har funnet noen ingredienser som gjør at maskene kan ha en dyptvirkende effekt på huden. De har heller ikke funnet noen forskning på gull som legges på huden i form av masker eller lignende.

SINTEF Molab har gjennomført analyser av maskene, for å kunne vurdere gullmengde. Følgende metoder er brukt:

24K gold peel off mask:

  • Scanning elekronmikroskopi – energidispersiv spektrometer, SEM-EDS, Gull (Au) ikke påvist
  • Røntgen diffraksjon, XRD, Gull (Au) ikke påvist
  • Sektorfelt induktivt koplet plasma – massespektrometri, SF ICP-MS, Gull (Au) påvist

24K Gold collagen Face mask, 24K gold collagen lip mask, 24K gold under eye collagen pads:

  • Scanning elekronmikroskopi – energidispersiv spektrometer, SEM-EDS, Gull (Au) ikke påvist
  • Sektorfelt induktivt koplet plasma – massespektrometri, SF ICP-MS, Gull (Au) ikke påvist i en innledende analyse, men optimalisert gjennomføring med økt følsomhet kan gjennomføres.
  • Analysene viser at disse maskene inneholder enten like mye, eller mindre gull enn peel off masken.