Nå vil demokratenes nye «Kennedy» bli president

FOLKEKJÆR: Beto O'Rourke tapte senatsvalget for Ted Cruz i november. Nå ser det ut til at han vil satse enda høyere.
FOLKEKJÆR: Beto O'Rourke tapte senatsvalget for Ted Cruz i november. Nå ser det ut til at han vil satse enda høyere. Foto: Kathy Willens/AP Photo
Demokratenes stjerneskudd Beto O'Rourke (46) vil utfordre Donald Trump i presidentvalget i 2020.

Det er ikke lenge siden han var relativt ukjent utenfor sin egen hjemby, El Paso, Texas. Nå er han derimot en av demokratenes nye store stjerner.

Under det amerikanske mellomvalget ble han raskt populær, men tapte til slutt senatsvalget i Texas for republikanernes kandidat Ted Cruz.

Men Roberto «Beto» O'Rourke later ikke til å være ferdig med valgkamper likevel. Nå har han annonsert at han melder seg på presidentkampen mot 2020.

Det bekreftet han i en videokunngjøring torsdag ettermiddag.

– Dette er et avgjørende sannhetsøyeblikk for dette landet, og for hver eneste en av oss, sier O'Rourke.

– Utfordringene vi står overfor nå, med de sammensatte krisene i vår økonomi, vårt demokrati og vårt klima, har aldri vært større. Disse krisene vil enten spise oss opp, eller gi oss en historisk mulighet til å slippe løs USAs genialitet, fortsetter han.

Ikke overraskende

Det var på forhånd ventet at Beto ville annonsere sitt presidentkandidatur torsdag.

I en tekstmelding til TV-kanalen KTSM of El Paso, gjengitt i The Guardian, hadde han allerede bekreftet at han offisielt ville annonsere å stille som presidentkandidat for demokratene.

– Det blir meget interessant å følge med på O'Rourke i tiden fremover, sier Thor Steinhovden, kommunikasjonssjef i Agenda og forfatter av «Det amerikanske marerittet» til TV 2.

Steinhovden sier at O'Rourke er ung og relativt ukjent, men påpeker at han fikk mye gratis mediedekning i kampen mot Ted Cruz i fjorårets senatsvalg.

– Det er noe «Kennedy-liknende» med han, som jeg tror har potensial til å påvirke denne nominasjonsprosessen betydelig, sier han.

Thor Steinhovden mener Beto kan bli USAs neste visepresident.
Thor Steinhovden mener Beto kan bli USAs neste visepresident. Foto: TV 2

Ventes torsdag

I tekstmeldingen til KTSM skriver O'Rourke at han er stolt av det El Paso representerer:

«Det er en stor grunn til at jeg stiller. Denne byen er det beste eksempelet på dette landet på sitt beste», skriver han.

Til tross for at han tapte for Ted Cruz i november, har han blitt hyllet for et svært godt resultat i en stat som tradisjonelt sett befinner seg på den blodrøde siden av det amerikanske politiske spekteret.

Om Beto O'Rourke vil gå seirende ut av presidentvalget i 2020, er Steinhovden ikke så sikker på.

– Personlig holder jeg mer en knapp på at han er USAs neste visepresident. Jeg har tidligere hevdet at han og Harris (Kamala Harris, journ.anm) vil være en god match, men kanskje også Joe Biden, sier han.

Senator Kamala Harris (54) annonserte sitt kandidatur for Demokratene i januar.

Unge velgere

Steinhovden mener Beto har en fordel i å kunne mobilisere unge velgere.

– Men hvis han klarer å gjenskape energien fra Texas vil han kunne nå bredere enn det også, sier han.

Republikanske Ted Cruz vant med knapp margin over Roberto O'Rourke i mellomvalget i november.
Republikanske Ted Cruz vant med knapp margin over Roberto O'Rourke i mellomvalget i november. Foto: Jeffrey Mcwhorter

For å vinne i 2020 trenger ikke demokratene å vinne i 2020 så mange republikanske velgere.

– De må bare motivere tilstrekkelig mange nok av sine egne, all den tid amerikansk politikk er så todelt som i dag. Da er det én ting som gjelder: Energi i grasrota. Det har Beto vist at han kan levere på. Dermed tror jeg uansett at dette er gode nyheter for demokratene, sier han.

Demokratenes kamp

Nå er det altså offisielt, men dette er ikke første gang O'Rourke har sagt at han vil stille til presidentkandidat.

I et intervju med Vanity Fair som ble publisert onsdag denne uken, får han spørsmålet om han kan se for seg seg selv blant de andre presidentbiografiene han har stående i bokhyllen.

– Du kan antakeligvis si at jeg ønsker å stille. Jeg gjør det, jeg tror jeg ville vært god på det, sier han og fortsetter:

– Jeg vil være med på det. Jeg er født til å være med på det og jeg vil gjøre alt jeg over hodet kan for dette landet på dette tidspunktet.

Men før han i det hele tatt kan komme så langt, må han komme seg gjennom demokratenes interne kamp.

– Det aller første hinderet er jo selvfølgelig å utkonkurrere de 17-18 andre demokratene som ønsker vervet. Men at Beto blir en å regne med i oppløpet der tror jeg vi kan slå fast allerede nå, sier Steinhovden.

Han påpeker at fallhøyden er veldig stor for en kandidat som Beto O'Rourke.

– Når det er så mye hype rundt en kandidat som tross alt tapte senatsvalget, kan det fort være han faller gjennom i et slikt nominasjonsvalg. Det er tross alt noe helt eget å stille som presidentkandidat, sier han.​

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook