Kristoff frykter favorisering i sykkel-VM

Alexander Kristoff frykter at Edvald Boasson Hagen skal favoriseres i sykkel-VM, der begge har ambisjoner, og ber forbundet finne en nøytral landslagssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem skal lede Norge i Yorkshire i september? Det er det ingen som vet, per dags dato.

Norges Cykleforbund har ikke økonomi til å ha en fast landslagssjef etter smellen i Bergen2017. Da VM ble arrangert i Innsbruck sist høst, var Gino van Oudenhove sporty og tok på seg oppgaven som vikar. Det mesterskapet gikk en løype der Norge ikke hadde noen ambisjoner om å prestere, og Alexander Kristoff var ikke interessert i å sykle der fordi løypen var for hard.

Men i England om seks måneder har både han og Edvald Boasson Hagen ambisjoner på egne vegne. Da kan det være behov for en tydelig sjef.

– Jeg sa til sykkelforbundet etter Innsbruck at jeg stiller meg til disposisjon, men ga samtidig beskjed om at jeg ønsker en tidlig avklaring. Jeg ser disse guttene på mange løp, og kan da snakke med dem, begynne på jobben med å bygge opp til mesterskapet og sette meg inn i det. Da ønsker jeg ikke å vente til august med å få den avklaringen, sier van Oudenhove til TV 2.

Forbundet vil ikke kommentere

Belgieren, som har bodd i Norge i snart 20 år, har vært en viktig del av det norske sykkeleventyret. Gjennom sin tidligere jobb i Joker-systemet har han vært sportsdirektør for de fleste av de norske proffene, deriblant Boasson Hagen og Kristoff.

Nå er han imidlertid inne i sin andre sesong i Dimension Data. Det mener Kristoff ekskluderer ham fra å være norsk landslagsvikar.

– Jeg kjenner Gino godt. Jeg har ingenting imot ham og vi har et godt forhold. Men han er ikke nøytral i og med han har flere ryttere på Dimension Data. Det kan dermed være at han setter de høyere, mener Kristoff.

TV 2 vet at sykkelforbundet i disse dager jobber med en løsning, men de ønsker ikke å gi noen kommentarer nå.

– Jeg ønsker å være landslagssjef, men bare hvis guttene ønsker det. Jeg har et godt forhold til Alex, men er til vanlig sportsdirektør for Edvald, så det kan skape noen reaksjoner. Jeg går imidlertid ut fra at jeg, Alex og Edvald er proff nok til å takle det, men hvis Alex ikke ønsker det, så skjønner jeg det, sier van Oudenhove.

– Klarer du å være nøytral?

– Det er jeg sikker på.

– Hvem blir kaptein med deg som sjef?

– Jeg, svarer van Oudenhove og ler når vi møter ham i forbindelse med Paris-Nice, som pågår denne uka.

I dialog med Kristoff

Både Kristoff og Boasson Hagen sykler dette rittet, og van Oudenhove bekrefter at de har snakket sammen om dette temaet.

– Kristoff sa han skulle tenke litt på det og snakke med folkene rundt seg. Men jeg stiller meg i hvert fall til disposisjon og tror jeg kan gjøre en god jobb for både Edvald og Alex. Jeg har hatt begge to som ryttere, men til daglig er jeg jo sportsdirektør for Edvald. Men jeg vet hvordan jeg skal gjøre jobben i et VM, sier belgieren som tror de norske guttene kan ha store muligheter i Yorkshire.

Boasson Hagen ønsker ikke å ha noen formening om hvem som skal lede det norske laget til høsten.

– Det er lenge til VM, så det får vi ta når det nærmer seg. Jeg har ikke tenkt så mye på det, men forbundet finner nok en landslagssjef som er bra.

– Hva tror du om Gino i den rollen?

– Den som kommer vil nok uansett gjøre en bra jobb, så får tiden vise hvem det blir, svarer Dimension Data-rytteren diplomatisk.

De som husker bråket i etterkant av den forspilte muligheten i VM i Qatar i 2016 skjønner at dette er et betent tema. Den gangen hadde Norge to sterke kort i våre to største sykkelstjerner, men det endte i fiasko og krangel for åpen mikrofon.

Vil ha Falk

Kristoff innser at han begynner å dra på årene og at det ikke er mange muligheter igjen for å toppe sølvmedaljen fra VM i Bergen i 2017.

– Det er forbundet som må ta avgjørelsen, men det funket greit da vi kjørte EM i fjor. Da hadde vi ikke landslagssjef, men Hans (Falk, sportssjef i sykkelforbundet) ledet laget og det var greit. Et sykkelløp er ikke så vanskelig, men vi må ha en plan, sier Kristoff og mener nevnte Falk bør kunne løse oppgaven.

Amund Grøndahl Jansen, som har herjet som opptrekker for Dylan Groenewegen i Paris-Nice denne uka, ser begge sider av saken.

– Jeg har ikke noe imot Gino og ser ikke det som noe problem. Det måtte i så fall være Edvald han kan være inhabil overfor, eventuelt om han tar ut Rasmus Fossum Tiller (som også sykler for Dimension Data). Edvald må imidlertid prestere langt bedre enn han har gjort hittil om han skal være utfordrer til kapteinsrollen foran Kristoff. Så akkurat nå er ikke dette en problemstilling. Jeg tror uansett at man kan stille med to sidestilte kapteiner i Edvald og Kristoff.

Jumbo-Visma-rytteren spiller samtidig inn navnet til tidligere landslagssjef, Stig Kristiansen, som nå er sportsdirektør i Uno-X.