Boeing 737 MAX 8 under takeoff fra Renton, Washington.
Boeing 737 MAX 8 under takeoff fra Renton, Washington. Foto: Stephen Brashear

Boeing anbefaler at alle Max fly over hele verden settes på bakken

Alle fly av typen Boeing 737 Max bør settes på bakken, anbefaler Boeing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldingen fra Boeing kom like etter det ble klart at USA også setter alle Boeing Max 8, og Max 9-flyene på bakken.

Beslutningen er gjort i samarbeide med de amerikanske luftfartsmyndighetene, FAA, skriver selskapet i en uttalelse.

De skriver også at de på tross av den nye anbefalingen har de fremdeles full tillit til flytypen.

USA var det eneste vestlige landet som hverken stengte luftrommet, eller satt Max 8-flyene på bakken, men FAA var under press da Canada besluttet å stenge luftrommet for Boeing 737 Max 8-fly onsdag.

– Nye opplysninger

De amerikanske luftfartsmyndightene, FAA, har tidligere uttalt at det ikke finnes noen som tilsier at flyet ikke bør være i trafikk, men onsdag opplsyer de at det er kommet fram nye opplysninger som har bidratt til avgjørelsen om flyforbudet.

Onsdag kveld tok president Donald Trump grep. Han beordret selskapene som flyr flytypen, å sette dem på bakken. ​

– Det er en tøff beslutning. Boeing er et fantastisk selskap. De ønsker å finne løsningen på problemet, sier Trump.

– Jeg ville ikke ta noen sjanser. Vi kunne utsatt beslutningen, men jeg mener det er rett av psykologiske og mange andre grunner, sier presidenten.

I USA er det kun American Airlines og Southwest Airlines som har Max-flyene i sin flåte.

Siden ulykken i Etiopia søndag har Boeing-aksjen sunket med mer enn 13 prosent. Det tilsvarer 30 millarder dollar, skriver Bloomberg.

Meldte om sikkerhetsfeil

Ifølge The Dallas Morning News har minst fem piloter sendt inn bekymringsmelding om flytypen som nå er satt på bakken flere måneder før Etiopia-ulykken.

Meldigene er funnet i en føderal database hvor amerikanske piloter kan melde inn meldinger om avvik uten å risikere å bli irrettesatt av arbeidsgiver, skriver avisen.

Databasen identifiserer derfor hverken pilot eller flyselskap, men flytypen er registrert – Boeing 737 Max 8.

Autopilotsystem

Problemene som er varslet inn er knyttet til autopilotsystemet, og de har slått inn like etter avgang, skriver avisen.

I en av de fem meldingene har en kaptein varslet at nesen på flyet raskt pekte nedover. I en annen varsler en styrmann at nesen på flyet vendte nedover etter flyet ble satt i autopilot. Da autopiloten ble koblet fra, rettet flyet seg opp igjen, skriver CNN.

Alle meldingene i databasen kom i oktober og november. Én kaptein beskriver flight-manualen som utilstrekkelig og nesten «kriminelt mangelfull» flere måneder før Ethiopian Air styrtet med 157 personer om bord. Alle omkom.

Til tross for disse opplysningene som kommer fram i amerikanske medier sier amerikanske piloter i Southwest Airlines, som flyr denne flytypen, at de har full tiltro til at Max 8-flyene er trygge.

To fatale ulykker

Bakgrunnen for sikkerhetstiltaket er at flytypen har vært involvert i to fatale ulykker de siste månedene. I begge tilfeller var flyene bare noen måneder gamle – og nylig satt i trafikk.

Den første ulykken, var Lion Air Flight 610, som styrtet like etter takeoff fra Jakarta i Indonesia i oktober i fjor.

Ulykkesårsaken er ikke klar, men teorien er at en softwarefeil fikk flyet nesen på flyet til å steile. Alle instrumenter viste ulik høyde før flyet styrtet og tok med seg 189 mennesker i døden, står de i den midlertidige rapporten.

I kjølvannet av ulykken gjorde Boeing softwareoppdateringer, og flyselskaper innførte oppdaterte rutiner for pilotene.

Varslet problem

Ethiopian Air-flyet som styrtet tirsdag, viste lignende tegn, ifølge vitner. Piloten varslet kontrolltårnet at han hadde høydeproblemer og ønsket å snu, før de styrtet, opplyste selskapet på pressekonferansen like etter ulykken.

Tirsdag gikk europeiske luftfartsmyndigheter ut og stanset luftrommet for Max 8-fly, og Norge fulgte etter. Da hadde allerede Norwegian besluttet å sette alle sine 18 Max 8-fly midlertidig på bakken, noe som fører til enkelte kanselleringer. Norwegian kansellerer ti norske flyginger torsdag.

– Det gjelder ti avganger fra, til og i Norge. Alle passasjerer som blir berørt, vil bli varslet, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian.

Sjekk status for ditt fly her.