SLAKTER NY HUDPLEIE-TREND:

– Som å beskytte seg mot et ikke-problem

Helsekontrollen (TV 2): Flere kremer lover at de skal beskytte huden vår mot lys fra blant annet PC-er og mobiltelefoner. Men er det virkelig nødvendig?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vet alle at det er viktig å beskytte huden mot sola, men tenker du over lyset som kommer fra alle skjermene rundt deg?

Beskyttelse mot «digital aldring» er nå en trend innen hudpleie. Stråleeksperter Helsekontrollen har snakket med avfeier imidlertid problemet.

Se saken på TV 2 torsdag kl 20:00 eller på TV 2 Sumo

Flere kremer gir beskyttelse mot blått lys. Blant annet Broad Spectrum Sunscreen fra ZO skin health, Skinovage Vitalizing Cream Rich fra Babor og TLC Moisturizer fra Linda Johansen.

Se hva de svarer nederst i saken

Mener vi bør beskytte oss

Hudlege Michael Zangani mener det blå lyset fra skjermer fører til økt dannelse av frie oksygenradikaler, og at dette kan være skadelig for huden.

– Disse radikalene vet vi er skadelig, og det er nettopp dette som er årsaken til at UVA-stråler ikke er bra for huden. Det bryter blant annet ned kollagenet i huden, sier Zangani.

Hudlegen forteller at kun 5-10 prosent av sollyset er UVA og UVB-stråler, mens nesten 90 prosent er synlig lys, altså blått lys og infrarødt lys.

– Fokuset har vært på de to siste de siste 15 årene, og man ser det stadig kommer nye studier som viser at synlig lys i den bølgelengden som blått lys befinner seg, påvirker huden, forklarer han.

Føre var

Zangani forteller imidlertid at det er snakk om en teorietisk mulighet.

– Per dags dato er det ingen studier som bekrefter at man får rynker av å sitte for mye foran skjermer, sier Zangani.

KREM: ZO skin health lover beskyttelse mot blått lys. Foto: Ingvill Sunnby/Helsekontrollen
KREM: ZO skin health lover beskyttelse mot blått lys. Foto: Ingvill Sunnby/Helsekontrollen

– Men du er likevel bekymret for at det skjer?

– Ja, jeg sammenligner det med en voldelig fange som har rømt fra fengsel. Man opplyser folket om at det er en potensiell farlig mann der ute, og at man må være forsiktig. Og når all forskning i nesten 15 år bekrefter at her skjer det noe med huden, så tenker jeg på det ja, sier Zangani.

Altfor små doser

Ellen Bruzell, seniorforsker ved NIOM, har forsket lenge på hvordan lys påvirker helsa, og er enig i at det ved veldig store doser kan dannes nok oksygenradikaler til at huden skades, og at kollagenet brytes ned.

– Men det er ikke doser som kommer fra hverken mobiltelefoner eller dagslys, presiserer Bruzell.

Det blå lyset kommer nemlig ikke bare fra skjermer.

– Hvis blått lys hadde vært skadelig, så ville skjermene vært det minste problemet, forklarer Bruzell, som selv har gjort målinger på at sola avgir flere tusen ganger mer blått lys enn både mobil- og pc-skjermer.

Dårlig forskning

BLÅTT LYS: Babors krem beskytter mot lys fra mobil. Foto Ingvill Sunnby/Helsekontrollen
BLÅTT LYS: Babors krem beskytter mot lys fra mobil. Foto Ingvill Sunnby/Helsekontrollen

Seniorforsker ved Direktoratet for strålevern, Terje Christensen, har sett på dokumentasjonen hudlege Zangani trekker fram. Hans konklusjon er at det enten er brukt gigantdoser av blått lys, eller at effektene er irrelevante – og som regel begge deler.

– De stedene hvor det er mulig å finne hvilke doser de har brukt i forskningen så er det veldig høye doser hvis vi sammenligner med blått lys som kan sendes ut fra mobilskjermer eller dataskjermer – doser som ikke er sammenlignbare engang, sier Christensen.

– Et ikke-problem

Han mener også at studiene ikke sier noe om hva de frie radikalene gjør, bare at de indirekte er en indikasjon på at ved veldig store doser synlig lys, kan vi få frie radikaler i huden.

– Og det er ikke overraskende. Det har vi visst i 40 år, sier Christensen.

– Det finnes i dag ikke noe forskning som tilsier at man får hudskader fra blått lys fra skjermer. Man skyver vekk fokus fra det virkelige problemet her, nemlig UV-stråler. Det å begynne å beskytte seg mot blått lys fra skjermer, er å beskytte seg mot et ikke-problem, sier Christensen.

Produsentene svarer

Zo skin health viser til en artikkel som de mener oppsummerer forskningen på blått lys fra skjerm, og at konklusjonen er at dette lyset kan skade huden. Selskapet sier at beskyttelse mot blått lys kommer i tillegg til UVA og UVB-beskyttelse.

Babor skriver at de alltid følger de siste trender i markedet og at beskyttelse mot blått lys har vært en trend i flere år.

Det norske merket Linda Johansen svarer at i etterkant av kremens lansering har de besluttet å legge til et UVA- og UVB-filter i neste kolleksjon, og at de ikke har så stort fokus på blått lys. De mener likevel at det finnes forskning som indikerer at blått lys kan skade huden.