Mettende og grove muffins med ost , urter og soltørket tomat. Populær niste/turmat eller som tilbehør til suppe eller en salat.

Oppskriften gir 16-18 muffins avhengig av størrelse.

Melkefri: Erstatt ost med et melkfri ost alternativ eller 2-3 ss soyarømme/havre cremé fraîche.

Glutenfritt: For eksempel grov semper, bakefri glutenfritt mel til gjærdeig, eventuelt tilsatt glutenfrie havregryn.

(Oppskriften kan gjerne dobles, muffinsene kan fryses.)

  • ca 1 kg grovbakstmel (begynn 900 g)
  • 1 ½ ts salt
  • 2 ts tørket Provence urteblanding (uten salt) eller andre tørkede urter
  • 1 pk gjær (tørrgjær eller fersk gjær)
  • 3 ss olivenolje
  • ca 6 dl lunkent/fingervarmt vann
  • 200-300 g soltørket tomat i olje, finhakket
  • 250 g fetaost i små biter eller revet hvit ost

Ha mel, salt, tørkede urter og gjær (fersk gjær smuldres i melet) i en bakebolle og bland sammen. Tilsett olje og «lunkent/fingervarmt» vann og arbeid sammen til en glatt og smidig deig. Bland inn de hakkede soltørkede tomatene med litt olje og ost (kan sløyfes).

Dekk til bakebollen og sett til heving 50 min-1 time.

Ta deigen ut på melet bakeord (bruk så lite mel som mulig), ha gjerne litt olje på bakebordet i stedet for hvetemel, spesielt når det bakes glutenfritt.

Trill ut til «boller» og legg i smurte muffinsformer eller som vanlige rundstykker. Sett på stekebrett, dekk til og la etterheve 30-50 min. Stek på midterste rille i varm stekeovn 200 grader i 15-20 min.