TV-psykologen hjelper kjendisene:

Slik kan du bestemme hvem du forelsker deg i

TV-psykologen fra «Kjendis søker kjæreste», Frode Thuen (57), gir sine beste råd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å kartlegge personligheten din etter følgende tema:

  • Hvor fleksibel du er, kontra hvor vanestyrt du er
  • Hvor stort temperament du har
  • Hvor faktaorientert du er
  • Hvor mye du reflekterer over valg
  • Hvor mye du preges av sosial energi

... mener eksperter at de kan finne ut hvem du passer sammen med.

Dette danner nemlig et bilde av i hvilken grad du styres av «følelser eller fornuft».

Eksempler

I mandagens episode av Kjendis søker kjæreste på TV 2, ser vi at podcast-stjernen Ida Fladen, TV-medium Lilli Bendriss og tidligere hockeyspiller Glenn Jensen alle bruker vitenskapen i jakt etter en å dele livet med.

EKSEMPEL: Her ser du hvordan Lilli Bendriss og en av kandidatene har et relativt likt personlighetsmønster, der begge er opptatte av å være spontane.
EKSEMPEL: Her ser du hvordan Lilli Bendriss og en av kandidatene har et relativt likt personlighetsmønster, der begge er opptatte av å være spontane.

Dette gjorde de ved å sammenligne sitt resultat i en personlighetstest med resultatene til folk som har meldt seg på programmet fordi de ønsker å date kjendisene.

TV-psykologen spør blant annet Ida Fladen (33) om hun ønsker noen som «synger med henne, eller utfordrer henne». Fladen valgte sistnevnte.

Dette er et valg Thuen forteller folk kan ha blandet hell med.

Fordel å være like

Ifølge 57-åringen er det fint med noen som utfyller deg til en viss grad, men det er en stor fordel å være like.

– Er man ganske like, går ting ofte bedre av seg selv. Er man veldig forskjellige, der den ene for eksempel er veldig strukturert og den andre veldig impulsiv, så er det større krav og vanskeligere å bevare det vennskapet og den nærheten som trengs for å ha et forhold. Du kan si at det er litt mer oppoverbakke om man er forskjellig.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er slik at enkelte personlighetstyper ikke passer sammen med andre, men at den klassiske «motsetninger tiltrekkes»-konklusjonen ikke alltid er bærekraftig i et forhold over tid.

– Det avhenger av hvor store forskjellene er. Jo større forskjeller, jo fortere blir det en utfordring. Det er snakk om grader av likheter og ulikheter, sier han, og fortsetter:

– Det er lettere å falle for utadvente og dominerende folk som tar mye plass. De gjør mer ut av seg, og kan virke mer tiltrekkende. Det er forståelig, men samtidig kan det være vanskelige personer å leve med; nettopp for de tar mye plass. Det å være kritisk til personens grunnleggende egenskaper, som kommer til syne i en personlighetstest, kan derfor være fint. Er man sammen over tid, vil disse mønstrene vise seg. Du må tenke: «Er dette en person jeg passer sammen med, som får frem mine beste egenskaper?».

Psykologen forklarer dette videre med et konkret eksempel han ofte har vært borti.

– Er man en litt skjør eller forsiktig person og faller for en brautende person som tar mye plass, kan det fort forsterke motsetningene. At man blir enda mer forsiktig og skjør enn du var i utgangspunktet. Da trenger du kanskje en som pusher deg og løfter deg, og må lete etter en som ikke tar så mye plass på egenhånd.

Faller du for «bad boys» og «bad girls»?
​Thuen forteller at man i større grad enn mange tror kan styre hvem man faller for. Om du har en tendens til å forelske deg i personer du innerst inne vet at ikke er gode for deg, er det altså håp.

– Det er to ting du må gjøre. Punkt én: Du må bli bevisst på at du har en tendens til å falle for feil personer. Punkt to: Du må erkjenne at dette ikke er bra for deg.

– Kan man endre hvilken «type» man faller for?

– Ja, jeg tenker at man kan det. Det å bli forelsket, er ikke noe som skjer helt utvendig. Det er ikke sånn at man blir skutt av amors piler også er man fanget. Det er noe man lager selv, en forestilling man blir forelsket i og kobler oss på. Det å være oppmerksom på hvordan man kan skru opp eller ned følelser, er en viktig forutsetning for å ta mer kontroll.

Den anerkjente psykologen understreker at det ikke er sånn at du kan forelske deg i hvem som helst, men at man har større kontroll enn man tror.

– Man må jobbe med å finne ut hvorfor man ofte faller for de som er tøffe, selvopptatte og kanskje utfordrende. Det kan handle om ting som har skjedd i barndommen eller hvordan man er skrudd sammen. Det er ikke nødvendigvis noe du kan løse over natten. Du må begynne med å ta tak i det, det er første steg. Så må du se i nye retninger og se etter andre egenskaper.

TV 2 har vært i kontakt med firmaet Human Content, som utvikler personlighetstesten. De ber folk som ønsker å ta slike tester om å gjøre det et sted de kan få oppfølging av fagfolk og eventuelt parterapeuter.

I den nye episoden av Kjendis søker kjæreste, som man kan se klokken 20.00 på TV 2, ser du hvordan kjendisene reagerer på testresultatene. Episoden er allerede tilgjengelig på TV 2 Sumo.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook