NY LEDER: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er innstilt som ny partileder i KrF.
NY LEDER: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er innstilt som ny partileder i KrF. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Kjell Ingolf Ropstad innstilt som KrF-leder

Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø er innstilt som nestledere av en samlet valgkomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig takknemlig og glad for tilliten fra valgkomiteen. Jeg ønsker å bidra til å skape et større engasjement for KrF fremover, og ser frem til å gå løs på oppgaven sammen med et sterkt KrF-lag, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Med seg i ledelsen får han Olaug Bollestad, som har fungert siden KrF-leder Knut Arild Hareide valgte å trekke seg etter på ha tapt kampen om retningsvalg, og Ingelin Noresjø som er leder i Nordland KrF.

– Anbefalingene fra partiet er svært tydelige på at Kjell Ingolf Ropstad bør bli ny partileder etter at Knut Arild Hareide valgte å fratre, sier valgkomiteens leder Solveig Ege Tengesdal. Hun er glad Ropstad har sagt seg villig til å overta etter at Olaug V. Bollestad har fungert som partileder fram til landsmøtet i slutten av april.

Ny KrF-ledelse skal velges på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger.

Valgkomiteens innstilling:

  • Partileder Kjell Ingolf Ropstad (Agder)
  • 1. nestleder Olaug V. Bollestad (Rogaland)
  • 2. nestleder Ingelin Noresjø (Nordland)
  • Sentralstyremedlem Erik Lunde (Oslo)
  • Sentralstyremedlem Tove Welle Haugland (Agder)
  • Sentralstyremedlem Magne Supphellen (Hordaland)
  • Sentralstyremedlem Anders Tyvand (Vestfold)
  • Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug (Trøndelag)

Stor oppgave

Hvis KrF-landsmøtet som ventet slutter opp om Ropstad, overtar han et splittet og kriserammet parti. KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar, men har ikke vært over sperregrensen på meningsmålingene siden oktober i fjor.

– De neste to og et halvt årene blir en kamp om KrFs overlevelse i norsk politikk, sa Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk til NTB i februar.

Han var overbevist om at Ropstad blir applaudert inn som ny KrF-leder på landsmøtet.

– Det er en meget stor oppgave som faller på de relativt unge skuldrene til Kjell Ingolf Ropstad. Ingen KrF-leder i moderne tid har vel hatt en så tøff lederjobb som det Ropstad nå tar på seg, mener Selbekk.

Første nestleder og fungerende KrF-leder Olaug Bollestad ønsker å fortsette som nestleder i partiet. Fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland og Erik Lunde fra Oslo har vært nevnt som mulige kandidater til den andre nestlederposten.

Splittende veivalg

Etter å ha hatt en samarbeidsavtale med Solberg-regjeringen i årene 2013-2017, ville ikke tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide inngå et tilsvarende samarbeid etter valget i 2017.

I stedet åpnet han i fjor høst for en opprivende intern prosess om KrFs politiske veivalg. Hans bok og en tale til partiets landsstyre i september ble startskuddet på en drøy måneds intens debatt om hvorvidt partiet skulle søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller dagens regjering.

Ropstad og Bollestad sto i spissen for den fløyen som ønsket samarbeid med dagens regjering, og det var denne delen av KrF som vant fram – med knapp margin. Da beslutningen om å gå inn i regjeringen ble godkjent av KrFs landsstyre, trakk Hareide seg som KrF-leder.

Etter sonderinger før jul og forhandlinger på nyåret gikk KrF i januar inn i regjeringen. Ropstad ble barne- og familieminister, mens Bollestad ble landbruks- og matminister