Det nye navnet er Vy. Det ble kunngjort på en pressekonferanse på Oslo sentralstasjon tirsdag morgen.

– NSB er ikke lenger et dekkende navn for virksomheten vår, sa konsernsjef Geir Isaksen under presentasjonen.

– I 1883 var NSB hele jernbanen – skinnegang, tog, eiendommer, stasjoner, de ansatte og all virksomhet knyttet til drift. I dag konkurrerer NSB om å kjøre tog. Vi eier ikke skinnegangen eller togene, vi eier ikke billettsystemene, vi er ikke Norges Statsbaner lenger.

​– Samtidig har vi noen vyer og ambisjoner for framtiden som vi vil få inn i navnet vårt. Vår oppgave er å bringe fram den kollektive reisen sånn at det blir attraktivt, om det er med tog, buss, bybil eller selvkjørende busser. Det skal være bedre å velge kollektivt enn å velge egen privatbil. Hva er mer naturlig enn å kalle selskapet for Vy, spurte konsernsjefen retorisk.

Skandinavisk ord

I en pressemelding trekker selskapet fram at Vy er et skandinavisk ord som betyr utsyn, oversyn, utsikt eller bilde av. Du kan for eksempel ha fremtidsvyer, som betyr ambisjoner eller utsikter.

– Vy uttrykker at vi gir våre reisende opplevelser, bilder og utsikter. Vy er et kort og enkelt navn som viser at vi er på vei inn i noe nytt. Vi har en lang og stolt tradisjon som går helt tilbake til 1883. Den bygger vi videre på, sier Isaksen.

280 millioner

Til NRK opplyser styreleder i NSB, Dag Mejdell at endringen kommer til å koste 280 millioner kroner over en periode på fire år.

Han garanterer imidlertid at det ikke vil gi økte billettpriser.

Forslaget til nytt navn vil bli behandlet på ekstraordinær generalforsamling i NSB AS 22. mars. Når nytt navn er vedtatt, vil kundene til NSB og Nettbuss gradvis se et nytt utseende på tog, busser og bybiler, en felles nettside for tog og buss, og nye uniformer.

Godstogselskapet CargoNet, som er en del av NSB-konsernet, beholder sin merkevare.

​(NTB/TV 2)