Her er Mark Cavendish før start på den andre etappen av Paris-Nice, som han måtte bryte.
Her er Mark Cavendish før start på den andre etappen av Paris-Nice, som han måtte bryte. Foto: Øyvind Brattegard

Frykter dette er det siste vi ser av Cavendish på toppnivå

Johan Kaggestad er tvilende til om Mark Cavendish kommer tilbake som en spurter i verdensklasse etter den triste exiten fra Paris-Nice.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nei, akkurat nå ser det ut til å være et langt lerret å bleke for å komme tilbake, sier TV 2s sykkelekspert på spørsmål om vi noen gang får se Cavendish sitt gamle jeg igjen.

Da Edvald Boasson Hagen og de andre Dimension Data-rytterne kom tilbake til lagbussen etter den andre etappen av Paris-Nice, var Cavendish allerede ferdigdusjet. Så trist det enn kan høres ut, så klarte ikke en av sykkelsportens aller største profiler å holde følge med de dårligste i feltet på den andre etappen og måtte til slutt kaste inn håndkleet.

– Han prøver å fighte, men er rett og slett ikke på et høyt nok nivå til å henge med, forteller Dimension Datas «norske» sportsdirektør, Gino van Oudenhove.

– Han har det tøft nå

Cirka en time før de beste rytterne skulle gjøre opp om seieren sa Cavendish takk for seg, ble plukket opp av en bil og kjørt til målområdet.

– Vi hadde en lang dialog med ham underveis, men det var ikke sikkert at han ville klare tidslimiten engang. Han ønsker selv å kjøre de store løpene. Det er der han hører hjemme, så han har det tøft nå, forteller Oudenhove.

Cavendish, som i fjor fikk diagnosen kyssesyken, var for nedtrykt til å komme ut og fortelle TV 2 hvordan han har det etter et det som må oppleves som et nytt, hardt slag i ansiktet.

35-åringen har hatt store sykdomsproblemer de to siste sesongene, og har ikke vunnet et sykkelritt siden Dubai Tour for over ett år siden.

Briten er ikke til å kjenne igjen fra glansdagene. I fjor sommer brøt han Tour de France etter den 18. etappen. Resten av året syklet han kun ett ritt, før han tok en lang pause for å få kroppen til å begynne å fungere igjen.

Denne sesongen har han syklet Vuelta a San Juan og UAE Tour, og det beste han har oppnådd er en 8. plass på den første etappen i Argentina.

– Det ser stusslig ut. Han ser ikke ut som en vinner lengre. Han henger med hodet og ser trist ut, sier Johan Kaggestad.

Alvorlig sykdom

Det så man tydelig da kameraene fanget han opp alene, helt i bakleksa, på den første etappen av Paris-Nice, der han kom i mål som en av de siste - nesten ni minutter bak vinner Dylan Groenewegen.

– Det tok lang tid før de klarte å sett noen diagnose på ham. Han fikk konstatert mononukleose, noe som er en alvorlig sykdom for en toppidrettsutøver. Jeg stusser over at et proft sykkellag, der den viktigste kapitalen er rytternes form, ikke klarer å finne ut at han har dette på et tidligere tidspunkt. Han har kjørt ritt som har trukket ham enda lengre ned. Og da vil da ta enda lengre tid å komme tilbake, hvis han da noen gang klarer det, sier Johan Kaggestad

TV 2s sykkelekspert mener at han nå bør ta en lang rittpause for å bygge seg opp.

– Det er rart at de lar ham konkurrere. Det vil bare «ta livet av ham», mener Kaggestad.

Svart dag

Gino van Oudenhove måtte innse at den andre etappen av Paris-Nice ble en svart dag for Dimension Data, som også mistet sammenlagthåpet Louis Meintjes.

– Vi har fortsatt troen på Cavendish, men det er mye jobb som må gjøres. Alt ligger i hans hender om han tåler det eller ikke. Vi må i hvert fall endre løpsprogrammet hans, men det er ikke mitt bord, sier sportsdirektøren.

Han måtte også se at Edvald Boasson Hagen - som også har slitt med sykdom - fortsatt ikke er på toppnivå.

– Jeg hadde håpet at det skulle gå bedre, selv om jeg ikke forventet mirakler. Men det bygger seg opp og jeg håper at det blir bra til slutt, sier Boasson Hagen, etter 80. plassen på andre etappe.

Dylan Groenwegen tok sin andre seier på rad, godt hjulpet av Amund Grøndahl Jansen i den brutale vinden.

– Det var veldig sterkt. Vi kjører godt som et lag og holder Dylan der han skal være. Og så avslutter han selv veldig sterkt, sier nordmannen før Groenewegen bryter inn i intervjuet.

– Han var sterk igjen, hva? sier hollenderen tydelig fornøyd og peker på Grøndahl Jansen.

Alexander Kristoff fikk løpet ødelagt av en velt. Han kom i mål 8.27 bak, sammen med Sven Erik Bystrøm.

3. etappe ser du på TV 2 og Sumo tirsdag fra kl 15.