Etablerer minnestifelse:

Karoline (28) skal minnes ved å gi flere barn skolegang

Familien til omkomne Karoline Aadland setter stor pris på medfølelsen de har fått etter ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karoline Aadland og 156 andre mennesker omkom da Ethiopian Airlines flight ET302 styrtet søndag morgen.

Aadland var ansatt i Røde Kors, og på vei til et jobboppdrag da hun tok flyet søndag. Hennes kolleger var mandag samlet for å minnes 28-åringen.

Familien takker for medfølelsen de har fått etter ulykken som rammet så hardt.

– Familien har det tungt. De er samlet i Bergen. De har fått god hjelp av Røde Kors, men de har det tungt, sier talsperson for familien, Bjørn Richard Johansen, til TV 2.

– Samtidig har de fått utrolig mange sterke meldinger og budskap fra folk som har vært glade i Karoline. Det har varmet i dag, sier han.

Minnestiftelse

Karoline var veldig opptatt av å gi barn sjansen til å bedre sin egen framtid. Derfor ønsker familien å knytte Karolines minne til dette.

– Familien har vært veldig opptatt av at arbeidet med å gi barn med utfordringer mulighet til å få seg en utdannelse. De vil danne en stiftelse som skal hjelpe barn i Nairobi i Kenya utdannelse, sier Johansen.

Kollegene har beskrevet Karoline som en 28-åring som hadde et genuint ønske om å hjelpe andre. Generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt Gudmund Apeland, sier det er mange som savner henne.

– Karoline var bare 28 år gammel, men i dag er det tre store organisasjoner, Unicef, Leger uten grenser og Røde Kors, som sørger. Det sier noe om hvor dype spor hun har satt. Hun var et helt unikt menneske som kombinerte stor faglig dyktighet med et veldig stort hjerte, sier Apeland.

Siviløkonom

Aadland var utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole i Bergen. Hun jobbet med å utvikle økonomikontrollen hos samarbeidspartnere i Afrika.

– Hun var på vei til Kenya og Burundi for å videreutvikle økonomikontrollen der, sier Apeland.

Familien ber nå om ro til å bearbeide den ufattelige sorgen og tragedien som har rammet dem.

Ukjent ulykkesårsak

Det er ikke kjent hva som forårsaket ulykken søndag. 157 personer fra 33 nasjoner var om bord i Boeing 737 MAX-maskinen fra Ethiopian Airlines. Alle omkom.

Vitner forteller at de hørte smell og så mye røyk fra flyet før det styrtet.

Flyselskapet kunngjorde på Twitter mandag at både taleregistratoren og ferdsskriveren fra ulykkesflyet er funnet. Ifølge en talsmann for Ethiopian Airlines er taleregistratoren delvis ødelagt.

​Data fra de svarte boksene er ofte avgjørende for å kunne finne årsaken til at fly styrter.

To ulykker med samme maskin

Ulykkesflyet ble levert i november i fjor. Det er samme type fly som et indonesisk fly fra selskapet Lion Air som styrtet i oktober i fjor da 189 mennesker omkom.

Boeing 737 Max er Boeings nye standardfly. To ulykker med samme maskintype kan være tilfeldig, men det går mandag kraftig ut over aksjeverdien til det amerikanske selskapet. Asjeverdien falt med 12,9 prosent da børsen åpnet mandag.

Årsaken til Lion Air-ulykken er ikke fastlagt, men det er en teori i at det var en softwareoppdagering som gjorde at flysnuten ble presset ned, og Boeing har gjort omfattende undersøkelser i etterkant av denne ulykken.

Flyr i Norge

Alle Norwegians 18 737 MAX-fly flyr som normalt, opplyser selskapet.

– Det er viktig for meg å presisere at dersom vi hadde hatt noen som helst tvil rundt sikkerheten, hadde vi ikke operert disse flyene. Sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først. Vi er i tett dialog med Boeing og luftfartsmyndighetene og dersom det kommer nye anbefalinger vil vi naturligvis iverksette disse umiddelbart, sier flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer til TV 2.

– Etter Lion Air-ulykken innførte vi nye rutiner som innebærer at alle piloter skal forholde seg til en oppdatert sjekkliste, og vi har i dag minnet våre piloter om viktigheten av å fortsette å følge disse rutinene. Alle våre piloter trener jevnlig på «upset recovery» - altså situasjoner der flyet befinner seg i en uønsket situasjon, sier flygesjefen.