EKSPERT: TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen sammen med Martin Fourcade.
EKSPERT: TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen sammen med Martin Fourcade. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Fourcade til TV 2: – Spør eksperten deres!

Martin Fourcade har slitt stort denne sesongen, men har ingen god forklaring på hvorfor han har sviktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Fourcade har kun vært på pallen i skiskytterverdenscupen fire ganger i år.

Franskmannen, som har dominert skiskyttersirkuset nesten hele 2010-tallet, har ikke vært til å kjenne igjen i vinter. På lørdagens VM-sprint skjøt han feilfritt, men ble bare nummer seks. Dagen derpå endte han på en femteplass på jaktstarten med to bom totalt.

– Dere får spørre deres ekspert hvordan det føles, han kan svare på det spørsmålet, sier Martin Fourcade til TV 2 Sporten på spørsmål om hvordan det føles å ikke være på pallen etter at han nærmest gjorde det til en vanesak de siste sju-åtte årene.

– Jeg kan ikke si hva han tenker
Han sikter til Ole Einar Bjørndalen, som er TV 2 Sportens skiskytterekspert. Bjørndalen svarer:

– Jeg følte ikke på det en deprimerende måte. Jeg jobbet alltid i den tro at jeg skulle komme meg raskest mulig tilbake etter dårlige resultater. Jeg var selv på toppen, så gikk det nedover, og så oppover igjen. Dersom du mister troen på toppen, så legger man jo opp, så enkelt er det. Det er slik jeg ser det, men jeg kan jo ikke si hva han tenker. Jeg er imidlertid overbevist om at Fourcade også tror at han kan fikse dette her. Det er ikke noe verre enn det, ellers så hadde han giddet å drive på med dette, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

– Hva tenker du om Fourcades gullmuligheter i resten av VM?

– Jeg har sagt at jeg tror at han tar én individuell medalje. Det kan fort bli på 20 kilometeren eller på fellesstarten, men jeg tror på at han klarer det på 20 kilometeren. Selv var han litt defensiv opp mot 20 kilometeren, men jeg står fortsatt at han tar medaljen på 20 kilometeren, svarer TV 2 Sportens skiskytterekspert.

– Føler meg bedre
Martin Fourcade slet med sykdom før VM, og fikk dermed ikke den oppladningen han håpet på.

I februar stod han over verdenscupkonkurransene i Nord-Amerika for å finne formen. Men da lå 30-åringen som har tatt hele 32 VM- og OL-medaljer totalt isteden syk hjemme.

– Jeg føler meg bedre, men jeg går saktere enn før, og føler meg slik det har vært hele sesongen. Det er vanskelig å kjempe mot det. Jeg vet ikke svaret, men jeg må bare akseptere det og forsøke å gjøre det best mulig i VM med den formen jeg er i for øyeblikket, sier Fourcade til TV 2 Sporten.

– Hva er årsaken til at du har slitt sånn med formen denne sesongen?

– Jeg har gått mye på ski og stilt meg selv det spørsmålet mange ganger, men jeg har ikke klart å få finne noen offisielle klare svar, sier han.

– Brukt for mye tid på sponsorer og media
Franskmannen har vunnet verdenscupen sammenlagt hele sju ganger. Det har ført til at han blitt et ettertraktet intervjuobjekt blant journalister i hele Europa. Samtidig har sponsoroppdragene økt betraktelig i omfang de siste årene.

Det mener Fourcade kan være årsakene til at han sviktet denne sesongen.

– De siste sju årene har krevd mye. Det har det vært mye «fuzz» med tanke på markedsoppdrag og sponsorer, og oppdrag i media. Jeg tror kroppen sier til meg i år at jeg bare trenger å ta det mer rolig. Jeg trenger mer hvile om jeg skal klare å gå like fort som i fjor, sier han.

– Hva tenker du om resten av VM?

– Jeg tror den beste franske sjansen er single mixed stafett. Men jeg er usikker om jeg går. Jeg elsker de individuelle konkurransene. På 20 kilometeren må du skyte bra, og det kan jeg gjøre. Men det er en av de vanskeligste konkurransene, og for å være god på 20 kilometeren så må du bare presse kroppen til det ytterste, så får vi se om jeg klarer det, sier den franske stjernen før onsdagens normaldistanse i Östersund-VM.