Østersund, Sverige 20190307.
Marte Olsbu Røiseland under medaljeseremonien etter at de tok gull i mixed stafett i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Østersund, Sverige 20190307. Marte Olsbu Røiseland under medaljeseremonien etter at de tok gull i mixed stafett i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Gullhåpet avslører: – Jeg var aldri et barnetalent

Det tok lang tid før Marte Olsbu Røiseland skjønte at hun kunne nå verdenstoppen i skiskyting – en idrett hun først startet med som 14-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marte Olsbu Røiseland bidro til at Norge sikret gullet på mixed staff i Östersund, men foreløpig har hun måttet vente på sin første individuelle medalje i VM. Hun skuffet på sprinten, men kjempet seg opp 21. plasser på jaktstarten og tok en sterk fjerdeplass.

28-åringen må dermed finne seg i å være et av de største gullhåpene på normaldistansen i VM tirsdag.

Det tok imidlertid sin tid før Olsbu Røiseland fant ut at hun kunne av skiskyting. Først i en alder av 14 år begynte hun med skiskyting.

– Jeg begynte sent med skiskyting. Jeg visste ikke hva skiskyting og idrett var før jeg begynte. Jeg var bare det jeg vil kalle en vanlig mosjonist før jeg begynte med skiskyting, og jeg startet med idretten litt ut av det blå. Jeg begynte på Sirdal Videregående skole og fikk Roger Grubben som trener, sier Olsbu Røiseland.

BLOMSTRET SENT: Marte Olsbu Røiseland.
BLOMSTRET SENT: Marte Olsbu Røiseland. Foto: Åserud, Lise

Roger Grubben er tidligere mangeårig landslagstrener for skiskytterlandslaget, og treneren blant annet Ole Einar Bjørndalen har trukket frem som sin kanskje beste trener i karrieren.

– Roger lærte meg veldig mye om hva skiskyting dreide seg om, og jeg begynte å trene bra. Etter hvert ble plutselig resultatene bedre og bedre, og det var gøy å konstatere, sier Olsbu Røiseland.

– Når skjønte du at du kunne bli virkelig god i skiskyting?

– Nei, det var vel egentlig først litt ut i videregående skole. Også der skjedde det plutselig, jeg bare klinket til meg gode resultater og skjønte at dette kunne gå om jeg jobbet mye med det i løpet av noen år, svarer hun.

– Gikk familieturer på ski
Olsbu Røiseland hevder at hun ikke hadde et spesielt talent for idrett i barndomsårene.

– Jeg var aldri noe barnetalent. Jeg har nok trent mindre og ikke så strukturert som de andre som er gode i skiskyting nå. Jeg begynte ikke med skiskyting før jeg var 14 og gikk i tiendeklasse. Konkurrentene var i litt større miljø, mens jeg var i en liten klubb i Froland. Vi var litt færre som drev med det og gikk rundt og surret der, mener hun.

Grunnlaget for idrettskarrieren ble imidlertid lagt ubevisst tidlig.

– Jeg var i mye aktivitet med familien vår. Vi gikk mye familieturer på ski. Men det var ikke strukturert trening, det var mer lek og moro og mye friluftsliv, sier hun årene før hun begynte på skiskyting.

Ektemannen på plass i Östersund
Ektemann Sverre T. Røiseland er også på plass i VM i Östersund. Han er til daglig trener for rekruttlandslaget i skiskyting.

For Marte Olsbu Røiseland betyr det mye å ha ektemannen på plass i Sverige. Spesielt støtten han kom med etter den skuffende 25. plassen på sprinten satte hun ekstra pris på.

– Ja, for meg er det kjempebra å ha Sverre her. Han har vært en veldig god støtte for meg, og da spesielt etter at det ble stang ut for meg på sprinten. Han er veldig god å ha med seg. Jeg er takknemlig for at han er her i Sverige i dag, sier Olsbu Røiseland, som ikke har bestemt seg for hvor lenge hun ønsker å satse videre på skiskytingen.

– Jeg er fremdeles nysgjerrig på hvor langt jeg kan nå som skiskytter og har fortsatt veldig stor motivasjon. Men akkurat nå er det umulig å si hvor lenge jeg ønsker å satse videre på skisyting, sier Olsbu Røiseland, som hittil i karrieren har to OL-sølv (sprint og mixed stafett OL 2018) og to VM-gull i pokalskapet (stafett 2016 og mixed stafett 2019).