Kan komme en halv meter snø tirsdag

Sterk vind og snø kan skape problemer i trafikken tirsdag, advarer meteorologen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En høytrykksrygg gir kaldt og klart vær over store deler av landet mandag, men det kommer ikke til å vare lenge.

Et kraftig lavtrykk nærmer seg Sør-Norge og vil gi en helt annen værtype tirsdag.

– Det blåser opp fra sørøst, og et nedbørsområde vil kommen inn over Sør-Norge allerede tidlig på dagen, sier meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

En halv meter snø

Nedbøren kommer som snø, og Sørlandet får mest. Folk i de sørligste delene av landet kan vente opptil en halv meter snø i løpet av snørike 18 timer.

– Det er nok til at det kan bli en del utfordringer på veiene, konstaterer Hansen.

Temperaturen stiger utover morgendagen og vil nærme seg 0 grader i kystområdene sør i landet. Lenger inn i landet vil det være kaldere.

På Østlandet ventes snøværet å sette inn midt på dagen. I tillegg til nedbøren ventes det kraftig vind fra sørøst. På Vestlandet og i fjellområdene i Sør-Norge kan vindstyrken komme opp i liten storm fra formiddagen.

Det kommer MYE nedbør fra tirsdag kveld og natt til onsdag – og nedbøren er stort sett ventet å komme som snø. GRAFIKK: StormGeo
Det kommer MYE nedbør fra tirsdag kveld og natt til onsdag – og nedbøren er stort sett ventet å komme som snø. GRAFIKK: StormGeo

– Dette kan skape problemer på enkelte ferjesamband i Rogaland, og i fjellområdene kan snø og snøfokk føre til problemer på fjellovergangene, sier meteorologen.

Best i nord

Lenger nord i landet er været bedre. Møre og Romsdal og Trøndelag vil merke vinden, men slipper for det meste unna nedbøren.

Fra Nordland og nordover blir det fint og kaldt vær. Vinden kan komme opp i sterk kuling om kvelden i sørlige deler av Nordland, og det kan komme noen snøbyger i kyststrøkene fra Lofoten og nordover. Bortsett fra det ventes rolige vindforhold.

– Alle ingredienser for snøskred

Været som er ventet de kommende dagene, inneholder alle ingrediensene for snøskred, sier Eli Kari Gjengedal, TV 2s værmelder.

Tirsdag advares det om betydelig snøskredfare en rekke steder på Vestlandet og i fjellet i Sør-Norge, ifølge varsom.no.

– I lavtrykket er det kjempe gode ingredienser for snøskredfare. Fordi vi får kraftig vind, opp mot storm flere plasser i fjellene i Sør-Norge og nordover mot Trøndelag. Snøen vil flytte seg og i tillegg kommer det nedbør over dette igjen. Dette vil påvirke snøskredfaren, forteller Gjengedal.