TØFFE-TRINE: Trine Skei Grande vil at Venstre skal bli tøffere i regjering. Her sammen med Abid Raja.
TØFFE-TRINE: Trine Skei Grande vil at Venstre skal bli tøffere i regjering. Her sammen med Abid Raja. Foto: Mads Fremstad/ TV 2

kilder til tv 2:

Slik forklarer Trine Skei Grande krisen i Venstre

HELL (TV 2): Trine Skei Grande har internt forklart at en årsak til krisen er at Høyre fronter og stjeler Venstres politiske seiere, som Høyre i etterkant ser er populære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har under Venstres landsmøte snakket med en rekke kilder sentralt i Venstre.

Under sentralstyrets strategimøte 21. februar og sentralstyremøtet 7. mars, ga Skei Grande og ledelsen sitt syn på hvorfor Venstre har elendige målinger og indre uro.

Kildene sier Skei Grande internt har gitt problembeskrivelser og løsninger, som partiets sentralstyre har stor tro på.

Ifølge kilder er Venstre-ledelsens interne forklaring på de elendige meningsmålingene slik:

Høyre fronter og har stjålet en del av Venstres politiske seiere.

Et eksempel som vises til er rusreformen, som partiet mener helseminister Bent Høie (H) nå har fått eierskap til.

En annen sak er integreringsdugnaden, som både kunnskapsminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg har omfavnet. Etter det TV 2 erfarer startet prosjektet med at eks-Venstre samferdselsminister Torild Skogsholm løftet ideen i Venstres stortingsgruppe, hvor hun i dag leder sekreteriatet.

«Prøvekanin»

Ifølge kilder skal Skei Grande uttalt at Høyre bruker Venstre som en prøvekanin.

Veldig mange av gjennomslagene våre er nå øverst på regjeringens skryteliste, og alle er for politikken, sa Skei Grande under landsmøtetalen fredag.

Før Venstres landsmøte oppfordret Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sin partileder, Trine Skei Grande, til å lære av Siv Jensen og blande seg inn på felt som er viktige for Venstre.

Ifølge TV 2s kilder mener Skei Grande at partiet i større grad må markere seg når de er uenige med regjeringens politikk, og ikke gi fra seg seiere til Høyre.

– Vi må ta større plass i regjeringen. Venstre er tuftet på samarbeid, og vi tror på kompromissets kraft langt inn i sjela. Men det kan bli for mye av det gode, sa Skei Grande under landsmøtetalen.

KrFs retningsvalg

Venstres ledelse peker på at KrFs veivalg tok alt fokuset vekk Venstres seiere i budsjettet, ifølge kilder.

– 2018 var preget av KrFs veivalg og deres ønske om en abortseier. I tillegg var det metoo-saker, personstrid, og man kan ikke akkurat si 2018 var et vektstår for et liberalt sentrumsparti, sier en Venstre-kilde.

Ledelsen mener en annen årsak til krisen er at Venstre har for lite fokus på saker som folk er opptatt av og rører seg i den løpende debatten.

– Vi må bygge profiler på de viktigste sakene våre, som også er viktige for folk i hverdagen, sa Skei Grande under landsmøtetalen.

– Vi er de eneste som har gått så snevert inn i regjeringen og bare skal styre vårt departement. Jeg savner en partileder som snakker om det som er viktig for Venstre og ikke kun det som er viktig for oss på kulturfeltet, sa Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2 før landsmøtet.

Tettere kontakt

Skei Grande og ledelsen har mener det det har vært for dårlig kontakt mellom regjering, stortingsgruppe og organisasjonen.

TV 2 er kjent med at flere i stortingsgruppa og resten av organisasjonen mener de tre Venstre-statrådene har vært for fraværende.

En satsing er at stortingsgruppa og Venstre-toppene skal ut og reise for å møte partiets lokale kandidater. I tillegg har ledelsen lovet at det skal jobbes tettere med stortingsgruppa. Ledelsen i Venstre ønsker seg en er sammenhengende profil, hvor man kan samarbeide om utspill sentralt og lokalt.

Raja-bråket

Overfor Venstre-toppene i sentralstyret skal også Skei Grande og ledelsen pekt på intern uro som en årsak til de dårlige målingene.

Den profilerte Venstre-politikeren Abid Raja har de siste ukene gitt oppsiktsvekkende intervjuer til TV 2.

Torsdag før landsmøte spurte TV 2 Raja om han synes partileder Trine Skei Grande gjør en god jobb som Venstre-leder. Da valgte han å trekke frem Skei Grandes jobb som kulturminister. Han ønsket heller ikke å svare på han ønsker at Venstre-lederen fortsetter som partileder.

SE INTERVJUET I SIN HELHET:

Skei Grande har ikke valgt å kritisere Raja for intervjuer som kilder mener svekker partiet. Etter helgens landsmøte mener kildene at Abid Rajas mange utspill har svekket hans lederkandidatur.

– Noen er kanskje litt overivrige. Vi har en leder og et godt lag, som nå skal fokusere på en ting. Det er lokalvalget, sa Rebekka Borsch, Venstres statssekretær i kunnskapsdepartementet, til TV 2 lørdag.

Må bli lagspiller

Flere kilder i partiet sier til TV 2 at Raja står langt svakere etter utspillene i forkant av landsmøtet enn han gjorde før disse utspillene. De mener stortingsrepresentanten må dempe soloutspillene og vise at han er lagspiller om han skal ha noen mulighet til å bli partileder i fremtiden.

Enkelte kilder trekker overfor TV 2 paralleller mellom Rajas opptreden nå og tidligere nestleder Olaf Thommessen. Han ble kraftig irettesatt av daværende partileder Lars Sponheim etter en rekke soloutspill. Thommessen gikk av som nestleder på landsmøtet i 2008.

I biografien «Sponheim» som kom ut i 2010, gjorde den avtroppende lederen det klart at Olaf Thommessen aldri ville bli noe godt lederemne for Venstre.

Den siste tiden har Raja vært på en distriksturné, som han varslet foran et fullt pressekorps uten at Skei Grande var informert. Han støttet onsdag Unge Venstre-lederen etter en nådeløs kritikk mot Skei Grande og resten av partiledelsen.

Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere TV 2s sak.