Venstre-Trine til media etter Abid-bråket: – Ta det med ro

STJØRDAL (TV 2): Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) vil få fokuset over på politiske saker. Hvem som har ansvaret for at det har vært lederbråk, vil ikke Venstre-lederen kommentere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Side om side presenterer de en plan for å gjenreise partiet: de vil snakke om politiske saker og gjenreise Venstre som næringsparti.

– Når folk møter Venstre-folk direkte og får høre direkte hva vi ønsker å gjøre for deres hverdag, så har det virket på valgresultatet, sier Trine Skei Grande til TV 2.

– Hvordan er det å være Venstre-leder når du ikke får snakket om politikk og må lese om lederstrid?

– Det er ikke like artig. Jeg liker å være på gulvet og snakke med de som er næringsutøvere, være på skoler og snakke med folk. Nå skal vi få til et taktskifte, sier Skei Grande.

– Hvem sin feil er det at du ikke har fått snakket politikk de siste dagene?

– Jeg bryr meg ikke noe om hvem sin feil det er, og det kan godt hende dere i media har en rolle i det. Jeg gir ikke noen merkelapper på det, men nå skal vi ut og få frem næringspolitikken og den andre viktige Venstre-politikk, sier Skei Grande.

Raja humrer av spørsmålet, og skyter inn:

– Det er ingen lederkonflikt.

Men:

I et intervju med TV 2 torsdag nektet Raja å svare på om han ønsker at Skei Grande fortsetter som partileder, og svarte slik på spørsmålet om hun er en god Venstre-leder:​

Satse på småbedrifter

Sammen lover de å gjøre det lettere å starte nye småbedrifter i hele landet.

– Det handler om skatteregler, forenklinger og kunne velge minstefradrag istedenfor å føre regnskap, sier Skei Grande til TV 2.

Under intervjuet lanserer også Raja følgende tiltak:

– Vi ønsker å gjøre et nytt grep, som jeg håper å få regjeringen med på. Det er en offensiv finanspolitiker her, og det er å gi arbeidsgiverfritak for inntil fem ansatte i oppstartsfasen, sier han.

– Kan du love det?

– Jeg kan ikke love at vi får regjeringen med på det, men jeg merker meg at det er en høy prioritet hos Abid, så dette skal vi jobbe med, sier Skei Grande.

Dette intervjuet er det første de to Venstre-toppene gjør etter at det har vært fullt fokus på Raja og lederstrid.

TRINE + ABID: De to Venstre-profilene svarer for første gang på spørsmål om lederstriden. Foto: Mads Fremstad/ TV 2
TRINE + ABID: De to Venstre-profilene svarer for første gang på spørsmål om lederstriden. Foto: Mads Fremstad/ TV 2

​​

Raja: – Mer enige enn uenige

Abid Raja har vært den store snakkisen på Venstres landsmøte, både hos journalister og partifeller.

Elendige meningsmålinger, fokus på Raja og mulig arvtakere etter Trine Skei Grande, har tatt fokuset bort fra politiske løsninger.

– Det har vært en turbulent start på landsmøtet. Klarer dere å være venner?

– Det hender det er mer turbulent i media enn det er mellom oss. Det har vi opplevd noen ganger nå, men vi skal klare å drive en god valgkamp sammen, sier Skei Grande til TV 2.

SMIL: Trine Skei Grande ser bort på Abid Raja.
SMIL: Trine Skei Grande ser bort på Abid Raja.

Abid Raja skyter inn:

– Vi er mer politisk enige enn uenige, det er det ene punktet. Så er vi sterke personligheter på hver vår måte, og det kan gnistre noen ganger. Men vi har et felles prosjekt og tror på de liberale verdiene til Venstre. Det skal vi ut og kommunisere, og Trine er ekstremt god på kultur, barn, familie og skoler, så skal jeg bidra med å reise rundt i distriktene og gjenreise Venstre som de små- og mellomstore bedriftenes parti, sier Venstre-profilen.

– Det kan jeg ikke gjøre alene, det kan jeg gjøre når jeg har Trines støtte. Sammen skal vi styrke Venstre, legger han til.

– Er dere venner og kan jobbe godt sammen?

– Ja, ta det med ro! sier Skei Grande.

– Helt uproblematisk, sier Raja.

Skei Grande sier de to har et felles prosjekt.

Kilder: Lei Raja-fokus

Sentrale kilder i partiet mener Raja må roe ned maktkampen. Det klare flertallet forstår ikke hva Venstre-profilen ønsker å oppnå med alle uttalelsene som har ført til spekulasjoner om Skei Grandes lederfremtid.

I FOKUS: Abid Raja har fått fokuset på seg - noen er lei.
I FOKUS: Abid Raja har fått fokuset på seg - noen er lei.

– Fatter ikke hva han holder på med. Hadde han spilt kortene riktig, hadde han jo vært favoritt til å ta over den dagen Trine gir seg, sier en sentral partikilde.

Mange har reagert på Rajas intervju med TV 2 og et intervju med NRK torsdag kveld, hvor han famlende ikke ville svare på når han sist snakket med Grande.

– Noen er kanskje litt overivrige. Vi har en leder og et godt lag, som nå skal fokusere på en ting. Det er lokalvalget, sier Rebekka Borsch, Venstres statssekretær i kunnskapsdepartementet, til TV 2.

Den siste tiden har Raja vært på en distriksturné, som han varslet foran et fullt pressekorps uten at Skei Grande var informert. Han støttet onsdag Unge Venstre-lederen etter en nådeløs kritikk mot Skei Grande og resten av partiledelsen.

Trine Skei Grande lanserer også overfor TV 2 Venstres valgkampmål:

– Vi skal gjøre det i hvert fall like bra som sist! sier Venstre-lederen og blunker.

Da fikk Venstre en oppslutning på 5,5 prosent.