GULLØP: Johannes Thingnes Bø fikk én bom på stående skyting, men holdt et enormt tempo i løypene.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GULLØP: Johannes Thingnes Bø fikk én bom på stående skyting, men holdt et enormt tempo i løypene.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

VM-gull til Thingnes Bø:

– Det var ikke normalt for Johannes i dag

Johannes Thingnes Bø bommet igjen på stående skyting, men gikk spinnvilt i løypene. Ole Einar Bjørndalen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Thingnes Bø levde opp til favorittstempelet på 10 kilometer sprint i skiskytter-VM. Det til tross for at han har hatt noe motgang på stående skyting i det siste.

Det ble én bom også lørdag, men det kostet ham ikke seieren etter et skikkelig gulløp.

– At han klarte å skyte ni treff i dag, gå fortest på ski igjen og ta et nytt VM-gull, det tror jeg var for alle oss andre helt normalt. Men det var ikke normalt for Johannes i dag, sier TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen.

Dette VM-gullet smakte godt for Thingnes Bø, særlig etter uroen rundt stående skyting siste tiden.

– Det har vært problemer med stående, og det har vært en formkurve som har vært helt rævva. Som regel på trening skyter du fem treff hele tiden. Men jeg har på hele Meråker-samlingen bommet to og tre ofte, og har jobbet utrolig hardt, sier gullvinneren og forklarer videre:

– Jeg har byttet på posisjon i stå-stillingen, prøvd ditt og datt, leitet på Youtube etter mine beste serier og prøvd å etterligne det, uten at det funker. Vi har leitet etter feil på feil på feil. Og det har bare blåst opp den feilen som har vært, til at den har blitt så gigantisk. Men, jeg innfrir her i dag. Det betyr bare at jobben som er lagt ned har hatt noe for seg.

På spørsmål om hva dette gullet betyr, er Thingnes Bø krystallklar.

– Det er viktig å slå tilbake igjen mot det som tar knekken på en. Å klre å overgå det, synes jeg er stort, sier han.

– Stort å få oppleve

– Den mest fortjente gullmedaljen i skiskytingens historie var vel i dag, etter den sprintsesongen han har hatt, sier Tarjei Bø til NRK om lillebrorens VM-gull.

Selv om det ikke gikk helt veien for storebror Bø, som endte på en 13. plass, var han tydelig stolt over brorens prestasjon.

– Vi tar gullet med til Norge, til familien og selv om jeg dret meg ut, så er det stort å få oppleve, sier Tarjei Bø til TV 2.

Han er ikke i tvil om hva han har imponert ham mest med broren denne sesongen.

– Johannes er ekstremt flink til å gå videre og legge i fra seg både gode og dårlige løp. Det har han vist i år. Han er god i både medgang og motgang og det har jeg blitt ekstremt imponert over i år, sier Bø.

Bjørndalen: – Det var ikke normalt for Johannes i dag

TV 2s ekspert Ole Einar Bjørndalen tror ikke gullet var en selvfølge for Thingnes Bø, til tross for at han var soleklar favoritt etter sesongen han har hatt.

– Prestasjonen i seg selv er totalt forventet og for alle som ikke er helt inne i idretten, så er det en selvfølge. Men, jeg tror ikke det er en selvfølge for Johannes. Jeg tror det har vært en vanvittig utfordring den siste måneden. Jeg tror det er få som har jobbet så knallhardt som Johannes, etter det han var igjennom i USA og Canada, også ikke minst på stafetten her også. Jeg tror han har jobbet ekstremt mye med seg selv, sier Bjørndalen.

God start av storebror Bø

Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø og Erlend Bjøntegaard var de Norges startende på 10 kilometer sprint lørdag.

Etter første passering var det Philipp Nawrath som hadde åpnet sterkest. Tarjei Bø lå seks sekunder bak tyskeren.

Sjåstad Christiansen åpnet heller svakt, og lå 16 sekunder bak Nawrath etter 2,1 kilometer.

Tarjei Bø leverte feilfritt på første skyting, mens Sjåstad Christiansen fikk én bom. Det la et dårlig utgangspunkt for ham å ende på pallen.

Thingnes Bø i ledelsen

På andre skyting fikk Nawrath én bom, og måtte fikk en runde.

Samtidig klarte Johannes Thingnes Bø å komme seg forbi tyskeren i feltet, og ledet med fire sekunder.

Da han leverte fullt på første skyting i tillegg, ledet Thingnes Bø med enda flere sekunder. Nå med 8,8 sekunder på Nawrath.

Like før fikk Tarjei Bø to bom på stående skyting, og fikk dermed ødelagt løpet.

Bom nummer to kom for imidlertid for Sjåstad Christiansen, og da ble pallplassen enda fjernere.

Perfekt sisterunde

Mens Tarjei Bø gikk inn til mål etter en utrolig sisterunde, fikk storebror Johannes én bom på stående og spenningen levde. Hadde han skutt feilfritt, kunne man kronet ham som vinner allerede.

Men på den siste runden ledet Thingnes Bø fremdeles i sporet og gullsjansene levde fremdeles.

Inn mot stadion ledet han med 16,4 sekunder etter en perfekt disponert sisterunde. Han gikk inn på 24:37,6, 16,5 sekunder foran Quentin Fillon Maillet som ledet. Det til tross for at Thingnes Bø hadde én bom mer enn franskmannen. Det gikk spinnvilt i løypene for Thingnes Bø på denne 10 kilometeren.

Da nærmeste trussel til seieren, Alexandr Loginov, ikke maktet å være raskere enn Bø, så det nok en gang ut til å bli en duell mellom Benedikt Doll.

Det var stor spenning rundt Doll sin siste skyting. Med fullt hus kunne han koste Thingnes Bø seieren. Dét ble det ikke, faktisk ble det to bom på Doll.

Dermed endte det med gull til Thingnes Bø.

Erlend Bjøntegård endte på 7. plass, mens Vetle Sjåstad Christiansen endte på 31. plass.