16 år gammel gutt skadd etter masseslagsmål i Holmenkollen

Politiet melder om fulle ungdommer og masseslagsmål langs løypetraseen i Holmenkollen under femmila. En 16 år gammel gutt er skadd etter å ha blitt slått ned.

Oslo  20190309.
Tusenvis slo leir i skogen for å se den klassiske 5 mila under verdenscupen i Holmenkollen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20190309. Tusenvis slo leir i skogen for å se den klassiske 5 mila under verdenscupen i Holmenkollen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Meek, Tore

Rundt 30.000 mennesker er til stede på skifesten i Holmenkollen i forbindelse med femmila.

Det så lenge ut til å gå knirkefritt for seg, men utover formiddagen meldte politiet om ordensforstyrrelser flere steder.

Bare på en halvtime var det to-tre tilfeller av ordensforstyrrelser, opplyser politiet i 12-tiden lørdag formiddag.

– Folk knuffer, slåss og er beruset, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Én skadd i masseslagsmål

Det kom nylig inn en melding om et masseslagsmål med 20–30 personer i alderen 16 til 20 år som skal ha skjedd i rød sone i Marka, langs løypetraseen, opplyser politiet.

– Vedkommende som ble slått bevisstløs, er 16. Han er nå ved bevissthet og fraktet bort av helsepersonell, sier Stokkli til Aftenposten.

Videre er en person er anholdt for ordensforstyrrelse fordi han var «meget ufin og aggressiv overfor andre publikum», skriver politier på Twitter.

Operasjonslederen opplyser at det også er en del overstadig berusede ungdommer som trenger helsehjelp.

Iverksatte flere tiltak

Fjorårets kalas i Holmenkollen endte i skandaløse tilstander, med kaos ved T-banen og flere skadde, slåssing og et voldsomt fylleslag. I tillegg lå det enorme mengder søppel igjen i skogen.

Det er derfor satt inn ekstra beredskap rundt Holmenkollen skifestival i år. Betydelig flere vakter og politi er satt inn rundt arrangementet. I tillegg til flere gjerder og søppelkasser. Skifesten er samtidig fremskyndet til klokken 10 nettopp for å hindre bråk.

– Jeg har inntrykk at det har gått roligere for seg i år sammenlignet med i fjor. Det har vært mye festing ute i skogen, men politiet og vekterne har håndtert mesteparten av det, sier kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Holmenkollen Skifestival til NTB.

En del publikummere har begynt å bevege seg nedover mot sentrum.

– Utslippet fungerer bra så langt. Mitt beste tips er å smøre seg med tålmodighet. Ta det pent og rolig og vær forberedt på at det kan bli køer, sier Nordskar.

En rolig natt

Politiet meldte lørdag morgen om en rolig natt uten ordensforstyrrelser.

– Det har gått mye bedre enn i fjor, det er færre folk, mindre fyll, men fortsatt har det vært en del fyll. Vi har hatt en del slagsmål og en del overstadig berusede, hvor foreldre har måtte komme og hente, og fortsatt er ikke dagen over, sier Rune Bjørsvik til TV 2.

– I år har vi hatt mer ressurser. Men det er også viktig å si at her har jo arrangøren med alle samarbeidspartnere gjort en enda grundigere jobb når det gjelder logistikken.

Bjørsvik mener hovedutfordringen er transportkapasiteten.

– Det som er det store utfordringen her er at vi er langt opp i terrenget og det går ikke så mange veier ned herfra, og det er mange tusen mennesker som er her og når ting er ferdig så skal de bevege seg herfra og da er det snakk om transportkapasiteten som er en utfordring.

Mye fyll

– Jeg er jo litt overrasket da, når femmila begynner klokka ti og folk drar oppover med T-banen allerede klokken 07.00 på morgenen og er sterkt beruset - det hadde jeg ikke forventet, iser Bjørsvik.

– Men det er tydelig at dette her er en happening hvor fylla er en del av det, og det er jo ikke noe som politiet synes er så veldig hyggelig. Det skal jo egentlig være en hyggelig familiedag hvor skirenn og andre idrettsgrener er det primære og ikke fyll. Kunne godt å spart oss for noe av fylla.