Venstre-høvdingen med ellevill befruktningsvideo

HELL (TV 2): En ordfører, en tidligere justisminister og en stortingspolitiker vil sette blomster og bier på dagsordenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik har du garantert aldri før sett tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

Når TV 2 møter ham fredag er han ikledd fullt biekostyme og er klar for å bruke humor og sang for å redde insektene.​

Se video øverst i saken!

Det er nemlig ikke bare Venstre som er truet av en alvorlig situasjon. Stadig flere av verdens insekter trues av utryddelse og forskere har advart mot katastrofale konsekvenser.

Saken er så viktig, mener en rekke sentrale Venstre-politikere, at de nå stiller opp i den nykomponerte sangen «Vi vil pollinere».

– Jeg er med for å skape bevissthet om insekter. Det er levende folkeopplysning med raus humor, sier Dørum til TV 2.

Humler og andre bier, men også andre pollinerende insekter som sommerfugler, biller og blomsterfluer, er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg.

Opp mot 30 prosent av den maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør. EU-kommisjonen anslår at 87,5 prosent av planteartene i Europa er avhengige av insektbestøving, og bienes innsats har blitt beregnet til 1300 milliarder kr hvert år.

I dag er en av tre biearter, inkludert humler, på den norske rødlista, noe som betyr at de er i større eller mindre fare for å dø ut. 12 av våre 208 biearter er antageligvis blitt borte for godt.

Kilde: Miljøorganisasjonen Sabima

Humørfylt

TV 2 fikk være med da Dørum, stortingsrepresentant Ketil Kjenseth, ordfører Alfred Bjørlø og en rekke Venstre-poltikere prikket inn formen før opptredenen foran Venstres landsmøte lørdag.

Sangen er skrevet av varaordfører i Ski, Camilla Hille, og melodien er hentet fra Mads Hansens sang «Sommerkroppen», som herjet norske hitlister i fjor sommer.

Mangeårig Venstre-leder og eks-justisminister Dørum fikk frem smilene i Venstre-leiren da han svingte seg og sang, men han avviser at han fremover vil bruke musikken som en bijobb.

På Venstre-landsmøtet diskuteres det om dette er den beste musikalske prestasjonen fra en politiker siden Valgerd Svarstad Haugland sang «La det svinge».​

SLIK VI KJENNER HAN: Her er Odd Einar Dørum på landsstyremøte i 2009, med daværende Venstre-leder Lars Sponheim.
SLIK VI KJENNER HAN: Her er Odd Einar Dørum på landsstyremøte i 2009, med daværende Venstre-leder Lars Sponheim. Foto: Sigurdsøn, Bjørn

– Nei, nei, nei. Ikke la oss blande oss borti det, men jeg synes dette er veldig viktig. Det er veldig alvorlig at insektene dør rundt oss. Vi må skape bevissthet og på den veien må vi ha med humor og humør. Det tror jeg ikke skader saken, tvert imot kan vi løfte bevisstheten, sier Brodd Einar Dørum.

– For mange talspersoner

Mediedekningen av landsmøtet har så langt i hovedsak vært preget av striden mellom Trine Skei Grande og Abid Raja.

I gangene på landsmøtehotellet snakkes det om at det er åpenbart at Raja har startet posisjoneringen for å bli leder i partiet.

Dørum håper partiet får summet seg, men mener Venstre har for mange talspersoner.

– For mange talspersoner, hva mener du med det?

– Det er mer en generell holdning. Mange i Venstre generelt har lyst å mene mye. Det må man få lov til å gjøre, men det er viktigere å høre på folk og snakke med folk. Det er det heldigvis også mange flere som gjør. Jeg vil inspirere til den mentaliteten uansett hvem du er eller hvor du bor, sier han.