14-åringene talte under 8. mars-markering:

Tok knallhardt oppgjør med seksuell trakassering

Jentene sier at de er lei av å høre at voksne tror at deres generasjon lever i et likestilt samfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund talte på Youngstorget i Oslo i forbindelse med kvinnedagen. Jentene som står bak kronikken «Metoo kom aldri til skolegården» sa i talen at de nå har fått nok.

– Slut, fitte, du er så flat, kan ikke du ta å operere deg, hun kler seg så horete, du er så billig ass, håper du blir voldtatt. Dette er ting vi jenter får høre hver eneste dag, på skolen, i gangen, i gymsalen, i skolegården og i klasserommet, sa jentene fra talerstolen.

– Vi er lei av at lærerne ikke tar oss seriøst. Vi er lei av at guttene trakasserer oss hver eneste dag. Det er ingen voksne som hadde tolerert å bli kalt en fitte på sin arbeidsplass. Så hvorfor må vi det?

Jentene kom til slutt med en oppfordring til foreldre, lærere og politikere om å ta tak i dette.

– Kjære foreldre, lærere og politikere. Det er på tide at dere bryter inn, vi forventer at dere tar ansvar. Vi venter fortsatt, og vi venter lenge på #metoo i skolegården.

Rekordstort oppmøte

Kvinnedagen ble markert over hele landet. I Oslo melder arrangørene om rekordstort oppmøte. Det takker de den nye regjeringen for.

– Anslaget vi har gjort så langt, tyder på at det kan være snakk om ny rekord. Det var kjempe stort i 2014, men med abortpolitikken til regjeringen har gjort at mobiliseringen til årets 8. mars har vært kjempe stort. Det er først og fremst regjeringens politikk som har gjort at så mange har tatt til gatene i dag, sier Hanne Størseth, kommunikasjonssjef i 8. mars komiteen til TV 2.

Hun anslår at det var opp mot 20.000 mennesker på Youngstorget i Oslo. Politiet skriver på Twitter at oppmøte var mye større enn hva de forventet.

Massiv støtte

Jentene har fått massiv støtte etter at de fortalte sin historie. Blant annet fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

– Oppførselen de beskriver, har nemlig ingen plass i norsk skole. Det er lett å bli sint når vi leser historiene de forteller. Slik oppførsel er uakseptabel, uttalte han.