Her er SpaceX-romkapselen Crew Dragon tilbake på jorda

Den ubemannede amerikanske romkapselen Crew Dragon fra SpaceX har plasket ned i Atlanterhavet og dermed fullført et vellykket seks dagers oppdrag i rommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Romkapselen åpnet sine fire fallskjermer uten problemer og traff havoverflaten i Atlanterhavet utenfor kysten av Florida klokken 14.45 norsk tid fredag.

– Vellykket Dragon-landing bekreftet!, tvitret SpaceX, sammen med et bilde av kapselen og dens fire hvite og oransje fallskjermer idet to båter var på vei mot kapselen.

Da hadde den avsluttet et seks dager langt oppdrag som ble innledet forrige lørdag. Kapselen ble sendt opp fra Kennedy Space Center i Florida. Natt til søndag nåde kapselen fram til den internasjonale romstasjonen (ISS), der den koblet seg til etter planen. Kapselen satte kurs for jorda igjen fredag.

Bygget av Tesla-grunnlegger

Crew Dragon-kapselen er bygget av Tesla-grunnlegger Elon Musks selskap SpaceX. Formålet med oppdraget var å vise at kapselen på trygt vis kan frakte astronauter til ISS.

Ingen astronauter er med på den første ferden, men om bord satt den avanserte testdukken Ripley, oppkalt etter Sigourney Weavers rollefigur i Alien-filmene.

Fridd til Russland

USAs romfartsorganisasjon NASA har vært avhengig av russisk transport til og fra ISS siden den siste amerikanske romfergen ble pensjonert for åtte år siden, men håper å kunne ta i bruk Crew Dragon til dette formålet alt til sommeren.

SpaceX og Boeing ble plukket ut av NASA i 2014 til å utvikle neste generasjon romfartøy for astronauter etter at USAs romferjeprogram ble avsluttet i 2011.

(TV 2 / NTB)