Uefa slår fast: Det VAR straffe til Manchester United

Avgjørelsen som gjorde at Manchester United slo ut PSG fra Champions League, stemples som korrekt av Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den slovenske dommeren Damir Skomina dømte straffe til Manchester United etter en hands fra PSG-forsvarer Presnel Kimpembe i kampens siste spilleminutt.

Se hendelsen øverst

Dommeren overså først hendelsen, men etter å ha konsultert videodømmingssystemet VAR, gjorde han TV-tegnet med hendene, blåste i fløyten og pekte på straffemerket.

Marcus Rashford scoret sikkert, og Manchester United vant 3-1 – et resultat som sendte dem til kvartfinalen i Champions League.

Uefa støtter dommeren

Avgjørelsen er blitt heftig debattert i ettertid. Fredag slo Uefa fast at dommeren gjorde rett da han dømte straffe.

Begrunnelsen er at avstanden til ballen fra den ble sparket av Diogo Dalot til den traff Kimpembe ikke var kort og derfor ikke var uventet.

Uefa slår videre fast at Kimpembes arm ikke var nær kroppen, som igjen gjorde ham større. Derfor ble ballen stoppet på vei mot mål, og dommeren blåste for straffe.

Avgjørelsen var helt i tråd med protokollen for VAR-bruk, skriver Uefa.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har hele tiden også hevdet at dommeren gjorde rett.

– Det at man bruker ett minutt på en så viktig avgjørelse er greit. Det viser viktigheten til VAR. Du har de beste dommerne som ser på situasjonen fra alle vinkler. Det er en utrolig god kveld for VAR. Dette var en straffbar hands, sier Mathisen og legger til:

– Uten VAR ville straffen kanskje blitt unngått. Da hadde Manchester United vært ute og PSG videre.

Ikke enige

Men ikke alle er enige med Mathisen og Uefa.

Tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand mener United var heldige som fikk straffespark på slutten.

– Jeg mener det ikke er et straffespark, men når du snur ryggen til som forsvarsspiller, blir du straffet for ting som det der, sier tidligere Manchester United-stopper Rio Ferdinand på BT Sport.

Michael Owen som var i samme studio støtter sin tidligere lagkamerat.

– Skal jeg se nøytralt på det, er det ikke et straffespark i det hele tatt. Verken jeg eller noen andre i dette rommet mener at det er straffespark, sier tidligere Liverpool- og Manchester United-spiss Michael Owen i BT Sport-studio.