Stjørdal  20190308.
Trine Skei Grande under Venstres landsmøte 2019.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Stjørdal 20190308. Trine Skei Grande under Venstres landsmøte 2019. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

Venstre-Trine tar selvkritikk: – En del av Venstres sjel er blitt borte

HELL (TV 2): Trine Skei Grande spøkte med at hun har gått av som partileder innen 2090, og tok samtidig selvkritikk. Nå tror hun likevel Venstre vil vinne valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er helt sikkert på at vi kommer til å vinne valget til høsten, sa Trine Skei Grande da hun avsluttet landsmøtetalen.

Oppkjøringen til Venstres landsmøte har vært preget av medieoppslag om elendige målinger og intern strid i partiledelsen.

Men under landsmøtetalen kostet Trine Skei Grande på seg en liten spøk om sin egen rolle.

Skei Grande reflekterte over at små barn fort kan komme til å jobbe til 2090.

– Akkurat da jeg sa det, følte jeg meg skikkelig gammel. Men det er ikke så lenge til. Jeg skal love dere at det er så lenge til at jeg har gått av som leder til da, altså, sa Skei Grande.

Selvkritikk

Tidligere denne uken gikk Unge Venstre-leder Sondre Hansmark kraftig ut mot sitt eget parti, og hevdet Skei Grande ikke har vært synlig nok som Venstre-leder.

– Velgerne aner ikke hva vi mener, sa Hansmark til TV 2.

Under talen til Venstres landsmøte tok Skei Grande selvkritikk.

– Det er en ting jeg tror vi har glemt litt mens vi har sittet i regjering. Det må jeg ta min del av ansvaret for, for det er en viktig del av Venstres sjel som er blitt borte på veien, sa Venstre-lederen.

Hun pekte på at partiet i større grad må løse små og store utfordringer folk og bedrifter opplever i hverdagen.

– Venstre vet at vi skal lage systemer som passer mennesker, ikke presse mennesker inn i systemer, sa Skei Grande.

– Vi har ikke vært flinke nok til å følge opp de sakene som dere jobber lokalt plukker opp. Der må vi skjerpe oss. Der må jeg skjerpe meg, la hun til.

Skole-satsing

Venstre-lederen varslet at partiet vil foreslå en ny klageordning for seksuell trakassering. Partiet ønsker at slike saker kan bringes inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

– I dag må alle slike saker gå for retten. Det fører til at det er nesten ingen saker. Nå vil vi senke terskelen for å få dem opp, sa Skei Grande.

Satsing på skolen var et annet hovedtema i Skei Grandes tale. Før påske vil regjeringen foreslå at alle barn i landet skal få tilbud om gratis leirskoleopphold. I tillegg varsler Venstre tre tiltak for å løfte guttene i skolen:

  • Fleksibel skolestart. Skei Grande viser til at det er store forskjeller på modenhet blant barn som er født i januar og barn som er født i desember. Størst er forskjellen mellom ei jente født i januar og en gutt født i desember.
  • Løfte spesialundervisningen. De flinkeste folkene skal følge opp de barna som har størst behov.
  • Gratis kjernetid i SFO. Kvaliteten på SFO må også opp og bli noe mer enn en «oppbevaringsplass med tilsyn og posesuppe», slik Skei Grande formulerte det.

Fremsnakke

– Vi må fremsnakke hverandre. Vi må hjelpe hverandre til å formidle alt det vi får til, sa Venstre-lederen.

De siste dagene har det vært debatt rundt hennes lederskap. Kilder internt i Venstre mener Abid Raja posisjonerer seg til å forsøke å bli leder i 2020.

Torsdag spurte TV 2 Raja om han synes partileder Trine Skei Grande gjør en god jobb som Venstre-leder.

Da valgte han å trekke frem Skei Grandes jobb som kulturminister. Han ønsket heller ikke å svare på han ønsker at Venstre-lederen fortsetter som partileder.

På spørsmål om han ønsker at Skei Grande fortsetter som leder, svarte Raja dette:

– Det er noen teknikaliteter. Denne helgen skal Venstre sette ned en valgkomité, så er det valgkomiteen som jobber, så er det kutyme at alle svarer til valgkomiteen hva de selv ønsker seg. Videre gir valgkomiteen en innstilling, så er det landsmøtet som bestemmer. Jeg tror ikke vi skal forskuttere på det nå, sa Venstre-profilen torsdag.

To av tre velgere har forsvunnet

Samme dag som Trine Skei Grande åpnet Venstres landsmøte på Hell i Trøndelag, viser TV 2s ferske stortingsgallup at partiet ville falt under sperregrensen dersom det var stortingsvalg i dag.

Bare hver tredje velger som stemte på Venstre i 2017 sier at de ville gjort det samme i dag. Ingen andre partier er i nærheten av å ha en lavere andel trofaste velgere.

Partiet får en oppslutning på 2,2 prosent (- 0,3) når velgerne blir spurt om hva de ville stemme dersom det var stortingsvalg.

Partiet står sterkere blant yngre velgere enn de gjør blant de eldre, som i større grad stemmer når det er valg.