Vidar løfshus om kampen mot kreften:

– Merker at det har skjedd noe med meg

I mars 2008 fikk avtroppende landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, sjokkbeskjeden om at han hadde kreft med spredning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en omfattende behandlingsperiode, med både cellegift og stråling, fikk Løfshus operert vekk endetarmen. Nå lever han med en stomi.

– Det betyr at man har utlagt tarm, og det som skal ut, kommer ut en annen plass enn det normalt gjør. Det gjør at man ikke har kontroll på det rett og slett, og for meg som lever et sigøynerliv er det litt spesielt, sier Løfshus til God morgen Norge.

Påvirker hverdagen

Han legger ikke skjul på at det å ha utlagt tarm er noe som preger ham.

– Det er noe som gjør noe med deg sosialt, og det påvirker deg. Det forandrer deg litt. Jeg vet at det er mange som synes det er tungt å leve med stomi, sier Løfshus.

Kreftdiagnosen har også satt sine spor på andre områder.

– Jeg merker at det har skjedd noe med meg og gjort noe med meg som person. Litt kortere lunte, tror jeg, men jeg vet ikke hvorfor. Det var en tøff behandling, som jeg kjempet meg gjennom, og jeg var nok tøff mot meg selv, forteller Løfshus.

– Som å være toppidrettsutøver

Etter 13 år i stillingen som landslagssjef er Løfhus klar til å takke for seg i det han omtaler som «verdens beste jobb». Han poengterer at det ikke har vært en lett beslutning.

– Det føles ikke så enkelt å si at man skal slutte, men det føles veldig riktig akkurat nå, for jeg har kjent på at motivasjonen ikke er mer enn 98 prosent.

Han sammenlikner jobben med å være toppidrettsutøver.

– Du skal være på hele tiden. Det står på 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Nå føler jeg at jeg har kommet til et punkt der jeg må bøye av litt, og finne på noe annet, sier Løfshus.

Høydepunkter i kø

Gjennom tiden som landslagssjef har han opplevd en rekke mesterskap, og et rikelig antall gullmedaljer. Høydepunktene har vært mange. Likevel er det enkelte hendelser som har satt mer spor enn andre.

– Den opplevelsen vi hadde i fjor, da Simen Hegstad Krüger vant foran Martin og Hans Christer i Pyeongchang, er noe av det sterkeste jeg har opplevd. Vi sa at vi skulle gå som et lag, men så fikk vi det ikke helt til. Også gjorde de det, og akkurat det samme skjedde under femmila i år. Det er i hvert fall to høydepunkter av mange, forteller Løfshus.

Det er foreløpig usikkert hvor veien går videre. Han er utdannet siviløkonom, og meddeler at han ser for seg en jobb innen ledelse.

– Jeg må se om jeg finner meg en siviljobb, som jeg bruker å si, sier Løfshus med et smil.