TREKKER DOPINGTILSTÅELSN: Aleksej Poltoranin trekker tilståelsen om bloddoping, kun én uke etter det kom fram at han hadde erkjent bruken.
TREKKER DOPINGTILSTÅELSN: Aleksej Poltoranin trekker tilståelsen om bloddoping, kun én uke etter det kom fram at han hadde erkjent bruken. Foto: Pedersen, Terje

Poltoranin trekker dopingtilståelsen

Langrennsløperen hevder han ble psykisk skadet av fengselsoppholdet i Østerrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den østerrikske statsadvokaten skrev i en pressemelding forrige uke at Aleksej Poltoranin hadde erkjent bruk av bloddoping.

Langrennsløperen ble pågrepet av politiet samme dag som 15 kilometer klassisk i VM.

Trekker tilståelsen

Selv om Poltoranin har innrømmet doping, trekker han nå tilståelsen, ifølge VG.

– Alle mine tester viser at jeg er ren, at jeg ikke tok noen ulovlige preparater. Jeg tenkte på å ta forbudte stoffer, men tok det ikke. De stoppet meg i tide. Jeg angrer på at jeg hadde slike tanker, sier Poltoranin i et intervju med Bnews i Kasakhstan.

Langrennsløperen hevder han ble psykisk skadet av fengselsoppholdet i Østerrike, og at tilståelsen kun kom for at han skulle komme seg ut av fengselet.

– Jeg ble holdt i enmannscelle i en kald kald kjeller, med minimalt av fasiliteter. Der og da tenkte jeg at jeg var villig til å si alt mulig for å komme ut i frihet og treffe familien. Nå prøver jeg å komme meg etter den psykiske skaden jeg fikk i fengselet, forklarer Poltoranin.

– Jeg har ikke gjort noen blod-transfusjon, hevder langrennsløperen.

– Det er jo selvfølgelig rart

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad vet ikke helt hva han skal tro om uttalelsene til Poltoranin.

– Det kan være strategi, eller det kan være ærlig. Det er det bare til å spekulere på. Men det er jo selvfølgelig rart, sier Kaggestad og legger til:

– Det er ganske unikt det som skjer her nå. Det blir spennende å se hva de gjør med den eventuelle utestengelsen, sier han.

Poltoranin ble, sammen med de andre dopingtatte utøverne under ski-VM, midlertidig suspendert av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Nå er det opp til politimyndigheten å fremlegge de bevisene de har mot ha. Så må idretten ta stilling til det, forklarer Kaggestad.

– Når han plutselig sier seg ikke skyldig, følges saken opp litt annerledes. Da må han bevise at han ikke er skyldig. Eventuelt hvis de skal utestenge ham, må de bevise at han er skyldig. Han har ikke avlagt en positiv dopingprøve. Idretten er helt avhengig av at bevisene politiet har samlet inn i saken for å utestenge ham, i og med at han trekker innrømmelsen, følger han opp.