Lege tar et oppgjør med vaksineteorier

En fersk rapport fra FNs barnefond UNICEF viser en betydelig økning i antall meslingtilfeller. Én av årsakene er vaksinemotstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor ble tolv mennesker syke av meslinger i Norge, kontra null tilfeller for bare tre år siden. I tillegg har sykdommen fått en oppblomstring i land vi nordmenn reiser mye til.

Nå har UNICEF ført opp vaksinemotstand på topp 10-listen over trusler mot folkehelsen.

Fastlege Kaveh Rashidi forklarer hvorfor flere og flere motsetter seg vaksinering, og mye baserer seg på seiglivede myter. For eksempel at vaksinering kan føre til autisme eller ME.

– Det er myter, misforståelser og helt feil. Hver av dem har sin egen opprinnelse.

Forskningen om at vaksiner fører til autisme ble lagt frem av kirurgen og forskeren Andrew Wakefield i 1998, men har siden den tid blitt motbevist mange ganger. Likevel har den slått rot flere steder i samfunnet.

Mange peker også på at vaksiner kan ha andre bivirkninger, men her er Rashidi krystallklar:

– De risikoene som finnes er helt mikroskopiske og minimale satt opp mot den risikoen du står overfor hvis du ikke tar vaksinen.

UNICEFS generalsekretær i Norge, Camilla Viken, påpeker at organisasjonen hun jobber for har vært med på å vaksinere barn mot meslinger i over 50 år. Hun tror mange er vaksinemotstandere fordi de ikke har sett sykdommen på nært hold.

– Jeg var i Etiopia på et småbarnssykehus i fjor, og der lå alle barna som hadde fått meslinger. Mødrene hadde båret dem milevis. Det eneste de gjorde var å sitte ved siden av sine bevisstløse barn og håpe at de overlevde.

Kroppen herdes

Et annet argument mange vaksinemotstandere bruker, er at kroppen blir herdet ved å få for eksempel meslinger.

– Ved å få meslinger får du riktignok beskyttelse mot meslinger resten av livet, men da risikerer du også å dø av det. Den nøyaktig samme beskyttelsen får du ved å ta vaksinen, men uten risikoen for varige mén eller dødsfall, sier Rashidi.

Fastlege Kaveh Rashidi anbefaler meslingvaksinen. Bilde fra God morgen Norge
Fastlege Kaveh Rashidi anbefaler meslingvaksinen. Bilde fra God morgen Norge

Potensielle ettervirkninger av meslinger kan blant annet være hjernehinnebetennelse og i noen tilfeller kan sykdommen føre til dødsfall.

Sist gang et menneske døde av meslinger i Norge var i 1989, tjue år etter at vaksinen ble innført. Ifølge Rashidi skal vaksinen ha all ære for at sykdommen nærmest ble utslettet.

Verre står det til globalt. WHO melder at ting kan tyde på at godt over én million mennesker døde av sykdommen i fjor.

Påbud?

Stadig flere peker på at et påbud bør innføres. Camilla Viken, generalsekretær i UNIFEC Norge, mener at et slikt påbud bør vurderes.

– Vi har jo påbud på en del andre ting som sikrer barns liv og helse, som bilbelte og påbudet om å sende barn på skolen. Dette er en rettighet barn har. Barn har også rett til overlevelse og god helsehjelp. Når vaksineringsgraden faller så mye at vi utsetter det mest dyrebare vi har, nemlig barna, for denne type smitte, så kan påbud være en av de tingene man bør vurdere.

Kaveh Rashidi avslutter med å påpeke at han og foreldre alltid har samme mål, nemlig barnas beste.

– Jeg er på lag med småbarnsforeldre. De som er skeptiske til vaksiner, gjør det for å beskytte barna sine. Det handler om har fått feil informasjon og bruker dette som grunnlag for beslutningene sine.