Supertalentet Clement (15) fikk nei til NFL-drømmen fordi han var fosterhjemsbarn. Så grep statsråden inn

– Jeg skal ikke misbruke sjansen, lover bergensgutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se reportasje øverst

Clement Niyokindi har hatt tøffe uker.

En privat high school i California har tilbudt 15-åringen skolestipend og opphold fordi Åsane Seahawks-talentet blir rangert som en av de fire beste i verden i sin årsklasse.

Men fordi 15-åringen bor i fosterhjem, har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sagt nei til at han får lov til å reise.

Støtteerklæringene har strømmet på etter at Clement stod frem i Bergens Tidende og fortalte om kampen mot det norske byråkratiet.​

Verden raste sammen

– Da jeg fikk avslaget, raste verden sammen. Jeg trodde barnevernsystemet ville hjelpe meg. Jeg følte meg helt knust, alt jeg var jobbet for, var slutt, forteller Clement til TV 2.

Etter at avslagsbrevet kom, har TV 2 jobbet for å få avklaringer fra Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad om hvorfor fosterhjembarn ikke har de samme mulighetene som andre til å reise utenlands for å studere eller satse på idrett.

Clement Niyokindi. Foto: Erlend Vikene
Clement Niyokindi. Foto: Erlend Vikene

Haagkonvensjonen 1996 regulerer blant annet dette, og i forarbeidene legges det til grunn at et studieopphold i utlandet på inntil ett år ikke innebærer at barnet får «vanlig bosted» i utlandet.

Fredag formiddag, ga barneministeren Clement en ny sjanse til å nå drømmen.

– Juristene i departementet har sjekket reglene og det er ingen ting i veien for at Clement kan reise til USA. Dette vil de presisere i et brev som går til BufDir nå i løpet av dagen, sier Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til TV 2.

– Utgangspunktet er alle barn skal ha like rettigheter og muligheter. Da kan vi ikke ha et regelverk som hindrer de som er under barnevernet sin omsorg i å oppnå drømmene sine, sier Ropstad

Dette kan få konsekvenser også for andre barn som er i samme situasjon.

– Vanskelig å tro

Når TV 2 møter 15-åringen på Slåtthaug skole fredag formiddag for å overbringe den gode nyheten, sprekker ansiktet opp i et eneste stort glis.

– Han (Ropstad) har gitt meg grønt lys. Han vil ikke stoppe meg. Jeg klarer nesten ikke tro at det er sant. Jeg er så glad og takknemlig.

– Jeg var usikker på om det ville gå min vei, men folk sa at jeg bare måtte ha tro på systemet. Det viser at man aldri må gi opp, sier den talentfulle quarterbacken.

Aldri sett et større talent

Trener for Åsane Seahawks, Christian Detjen, mener han aldri har sett et større talent, og tror Niyokindi kan bli så god som han selv vil med mulighetene han vil få i California.

– Han er den yngste spilleren på landslaget. Hans kommende trener i USA mener han er av NFL- kaliber. Oversatt betyr det at han vil være blant den ene prosenten av college spillerne kan klare å utvikle seg til å bli en NFL-spiller. Talentet hans er så stort.

Trener for Åsane Seahawks, Christian Detjen
Trener for Åsane Seahawks, Christian Detjen

Clement selv er ikke i tvil;

Jeg kan bli den beste.

Fostermor Britt Darlington setter ord på hvor viktig det er for 15-åringen at han nå får lov til å reise.

– Drømmen om USA har holdt ham unna problemer, fått ham til å gjøre skolearbeidet og at har nesten ikke fravær. Det er dette han har jobbet mot.

– Alle fosterbarn skulle hatt et slikt mål!