Foto: Pillian Thelaus

Troppet opp på jobben til eksens nye kjæreste

SKAVLAN (TV 2): Forfatter Sanna Sarromaa konfronterte eksens nye kjæreste på jobben. Nå snakker hun ut om sinnet og sorgen som tok over da hun og mannen skulle skille seg.

Forfatter, historiker og selverklært feminist Sanna Sarromaa åpner opp om kaoset hun kjente på da hun og mannen skulle skilles, når hun gjester Skavlan denne uken.

Se Sarromaa fortelle om sin reaksjon på skilsmissen på Skavlan på TV 2 lørdag kl. 22:30, og på TV 2 Sumo nå.

Finske Sarromaa har både provosert og begeistret gjennom mange år som samfunnsdebattant og uttalt feminist.

Nå skriver hun bok om skilsmisser basert på egne erfaringer kombinert med en rekke intervjuer av skilte personer.

– Skilsmisse er en stor sorg for veldig mange, som ikke anerkjennes av omverdenen som sorg, sier hun.

Mangler rituale

Da Sarromaa selv ble skilt, forteller hun at hun opplevde det som en berg-og-dal-bane av følelser.

I dag snakker hun om hvordan hun mener skilsmisser mangler etablerte ritualer i samfunnet, og at det derfor er vanskelig for mange å håndtere disse følelsene.

– Veldig mange av de skilte som jeg har snakket med, og meg selv inkludert, har jo sagt at «jeg skulle ønske jeg hadde blitt enke i stedet, for da får man så mye empati». Det er en viss verdighet i den sorgen sammenliknet med å bli forlatt, sier hun.

For uten kiste, begravelse og blomster, mener forfatteren at folk blir usikre på hva de skal si.

– Det er en kjempesorg, men det er ingen som kommer og trøster deg. I en skilsmisse, så vet man ikke helt hva man skal si. Skal du kondolere? Skal du gratulere? De fleste sier ingenting. Det finnes verken ord eller ritualer, mener Sarromaa.

Ett råd mener hun likevel det er mange som gir.

– Omverdenen maser om én ting, og det er å komme seg videre. Kanskje får man to uker med ro, men etter det er det litt sånn at «nå må du skjerpe deg og komme deg videre», forteller hun.

Skjegget i postkassa

Etter mange slike råd og samtaler med andre som har gått gjennom det samme, har Sarromaa også bitt seg merke i enkelte begreper folk bruker når de snakker om skilsmisse.

– Når folk sier «dere har gått ifra hverandre»...

– Det er bare bullshit, altså det er ingen som går ifra hverandre. Eller, det er kanskje to av hundre som gjør det harmonisk og samstemt, at de samtidig og helt synkronisert finner ut at «nå går vi fra hverandre».

Hun sier de fleste tilfeller ender opp med to personer i veldig ulike situasjoner.

– I de fleste skilsmisser, så er det en som går, og den andre som blir sittende. Og den som går, er jo for så vidt ferdig med sitt kaos. Det har kanskje vart i flere år, og når den beslutningen er tatt, så er det kanskje et nytt liv som venter. Den andre personen blir da tatt litt sånn med buksa nede og skjegget i postkassa, og da kommer det kaoset, forteller hun.

Følelsesmessig naturkatastrofe

Sarromaa sier at dette følelsesmessige kaoset for hennes del også førte med seg handlinger litt utenom det vanlige.

– Jeg må jo aller først si som en slags formildende omstendighet at veldig mange oppegående mennesker gjør veldig mye rart når de blir truffet av denne tsunamien eller jordskjelvet eller hva vi skal kalle det, begynner hun.

Og forfatteren legger ikke skjul på at hun selv lot seg rive med av denne emosjonelle naturkatastrofen.

– Altså, jeg troppet opp på jobben til den nye dama hans. Og så sa jeg hva jeg syntes om henne og dem og den kjærligheten. Jeg ville jo at hun skulle vite at den kjærligheten hadde en pris, og den prisen betalte jeg og barna, forteller Sarromaa.

Hun innrømmer også å ha tagget på bilen til eksens nye kjæreste med rød leppestift, men at hun dro tilbake og vasket det vekk da hun angret dagen etterpå.

– Jeg sendte også bryllupstalen han hadde holdt til meg for 15 år siden, i posten til henne, sier hun.

Tiden leger

Det har nå gått over to år siden skilsmissen. Sarromaa har holdt skilsmissefest med gaver i forsøk på å skape seg et slags rituale. Hun sier det går bedre nå, men at hun fortsatt er sint.

– Det er jo litt klisjéaktig at tiden er den skiltes beste venn. Det tror man jo ikke der og da, i det kaoset når jordskjelvet har truffet, sier hun.

Hun sier hun aldri hadde trodd det skulle ta så lang tid å komme seg videre. Likevel mener hun det er viktig å la prosessen ta den tiden den tar.

– Jeg tror man bare må akseptere at dette kan ta to år, tre år, kanskje enda lenger. På et sett tar det kanskje resten av livet, for du blir aldri ferdig med skilsmisse, i hvert fall når det er barn i bildet, forteller Sarromaa.

Hun forteller hun syntes det var vanskelig å se for seg at tiden kom til å gjøre ting bedre da hun selv ble skilt, men at hun nå sier de samme ordene til venninner som går gjennom det samme.

– Det blir bedre, jeg lover, det blir bedre, avslutter hun.