Marte Olsbu Røiseland, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen vant VM-gull.
Marte Olsbu Røiseland, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen vant VM-gull. Foto: Åserud, Lise

Suverene Norge vant VM-gull på miksstafetten

VM-debutant Vetle Sjåstad Christiansen leverte varene på ankeretappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske laget med Marte Olsbu Røiseland (28), Tiril Eckhoff (28), Johannes Thingnes Bø (25) og Vetle Sjåstad Christiansen (26) tok det første gullet under VM i skiskyting i Östersund torsdag.

Røiseland sendte Eckhoff ut få sekunder bak Italia, mens Thingnes Bø gikk ut likt med Italia og Tyskland. Thingnes Bø skaffet Vetle Sjåstad Christiansen en luke på 15 sekunder på siste etappe.

VM-debutant Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt og fikk en sjarmøretappe på siste runde på vei til mål. Sjanseløse Tyskland kom inn til sølv, 13 sekunder bak Norge. Det italienske laget tok bronsemedaljene.

– Det er dristig å sette en mesterskapsdebutant på sisteetappen, så jeg må nesten donere dette gullet til Siegfried Mazet og Egil Kristiansen, som luftet ideen til meg og Johannes om å gjøre det på denne måten. Det var ingen som hadde tenkt på det. Vi regnet med Johannes på siste og jeg på tredje, men vi tenkte oss litt om og så på hvilke folk vi skulle møte og mest sannsynlige resultater fra jentenes resultater, så tror jeg det var den aller beste løsningen, sier Vetle Sjåstad Christiansen til TV 2.

26-åringen skal nå bruke kvelden på å la gullet synke inn.

– Jeg gikk gjennom mange scenarioer før start. Heldigvis var det å lede med noen sekunder ett av dem, så jeg var halvveis forberedt. Det har ikke helt gått opp for meg. Jeg var helt egen i min verden og stengte ut alt sammen. Det fungerte tydeligvis bedre for meg enn Benedikt Doll, sier Sjåstad Christiansen til NRK like etter å ha vunnet gull i sitt første VM-renn.

Bjørndalen: – Eckhoff var avgjørende

TV 2s skiskytingsekspert Ole Einar Bjørndalen mener Sjåstad Christiansen nå må ta ankeretappen for Norge på herrestafetten neste uke.

– Jeg mente at han burde vært testet i Canmore også på sisteetappen, men der ble det byttet til at jentene gikk til slutt. Han kjørte veldig smart. Gjør de noe annet på herrestafetten, blir jeg veldig overrasket. Han er den klart beste til å løse sisteetappen på stafetten, sier Bjørndalen.

Norge sto uten gull på miksstafetten på de siste seks verdensmesterskapene. For første gang siden 2011 er Norge best i verden på øvelsen.​ Det norske laget vant imidlertid OL-gull på øvelsen i 2014.

– Det var fire kjempegode etapper. Det var spesielt én jente jeg var litt usikker på, Tiril, for hun har vært i varierende form i år, men hun var veldig bra og leverte noe av det beste på lenge. Det var ikke perfekt skyting, men måten hun løste det på var veldig bra. Hun lå og lurte litt bak og gjorde jobben. Det var helt avgjørende for å vinne stafetten, sier Bjørndalen.

Sterk Røiseland i sporet

Marte Olsbu Røiseland på første etappe gikk seg fint opp i feltet etter en litt passiv start og inn på første skyting. Der ble det ett ekstraskudd, og frolendingen gikk ut på åttendeplass, 17 sekunder bak italienske Lisa Vittozzi.

Røiseland gikk godt på andrerunden og spiste sekunder på den italienske lederen, men mens Vittozzi plaffet ned alle blinkene med stor hastighet, måtte Røiseland ha ett nytt ekstraskudd og gikk ut som nummer fire, 23 sekunder bak den suverene italieneren.

Men i sporet gikk Marte Olsbu Røiseland så det gnistret på sisterunden. Da hun vekslet med Tiril Eckhoff på andre etappe, var det norske laget bare fire sekunder bak Italia og Dorothea Wierer.

– Jeg synes det var greit. Det var ett ekstraskudd på hver. Det var vanskelig å gjøre noe med Lisa. Hun skjøt kjemperaskt og bra. Jeg klarte å kneppe innpå i sporet, så jeg er egentlig fornøyd med å veksle fire sekunder bak. Hun var maskin, sa Røiseland til NRK etter sin etappe.

Eckhoff i fronttrio

Det tok ikke lang tid før Eckhoff var oppe i ryggen på Wierer. På liggende skyting hadde Wierer og Eckhoff to ekstraskudd hver og de fikk selskap av tyske Denise Herrmann ut på andrerunden. Trioen gikk sammen til stående skyting.

Wierer var først ut, til tross for to ekstraskudd, like foran Ekchoff, som måtte ta ett ekstraskudd. Hanna Öberg fra Sverige ble med ut, men måtte slippe den norsk-italienske duoen.

De fikk imidlertid selskap av tyske Herrmann inn mot vekslingen med Johannes Thingnes Bø, som gikk ut sammen med på den tredje etappen sammen med tyske Arnd Peiffer og italienske Lukas Hofer.

– Det var knallhardt, og jeg er veldig, veldig fornøyd med å være ferdig med min etappe og kose meg med å se guttene i action, sa Eckhoff til NRK.

Norsk luke på siste etappe

Thingnes Bø skjøt fullt hus på liggende og gikk ut sammen med Peiffer på andrerunden, for Hofer hadde to bom og mistet kontakten med de nordmannen og tyskeren. Thingnes Bø fikk imidlertid en luke ned til Peiffer.

På stående skyting åpnet Thingnes Bø med to strake bom, men han traff på ekstraskuddene og gikk ut på sisterunden med snaut åtte sekunder ned til Peiffer.

Thingnes Bø økte på sisterunden og vekslet med Vetle Sjåstad Christiansen, som fikk et forsprang på 15 sekunder ned til Benedikt Doll fra Tyskland på siste etappe.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg syntes Peiffer åpnet hardt, og vi prøvde å holde luken ned. Vi jobbet bra sammen om det. Etter første skyting fikk jeg en liten luke, så jeg prøvde å gå tøft, så han ikke skulle hente meg, sa Thingnes Bø til NRK.

Feilfri VM-debutant

Sjåstad Christiansen skjøt ned alle fem blinkene på liggende, men Doll var enda raskere og det norske forspranget hadde krympet til 9,5 sekunder inn på andrerunden.

Nordmannen gjentok bedriften på stående skyting, mens Doll hadde to bom. Da var den norske ledelsen til Tyskland nesten 19 sekunder på sisterunden.

Det ble en parademarsj for Sjåstad Christiansen, som til slutt vant 13 sekunder foran Doll fra Tyskland. Italia tok den siste pallplassen.

– Jeg har aldri vært mer i boblen enn jeg var i dag. Jeg stengte alt ute. Jeg husker litt da jeg kom inn, så hørte jeg nesten ikke publikum. Jeg var bare så fokusert. Jeg tror jeg må bruke kvelden på å huske hvilke ting jeg gjorde og la det synke inn, for jeg vil veldig gjerne gjøre det igjen, så da bør jeg huske litt, sier Sjåstad Christiansen til TV 2.