FIKK TRUSLER: I februar ble det ringt inn to bombetrusler mot rådhuset i Nittedal i løpet av en snau halvtime.
FIKK TRUSLER: I februar ble det ringt inn to bombetrusler mot rådhuset i Nittedal i løpet av en snau halvtime. Foto: Nittedal kommune

Politiet beklager håndteringen av bombetrussel mot rådhus

Like etter at to bombetrusler var ringt inn til Nittedal rådhus, fikk den lokale politilederen ikke kontakt med operasjonssentralen. Dermed ringte han 112.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kom Øst politidistrikts skriftlige svar på kommunens mange spørsmål om hendelsen.

Der skriver politimester Jon Steven Hasseldal at «saken anses som uheldig», og at samhandlingen var mangelfull.

– Vi beklager selvsagt overfor kommunen. Kommunikasjonen var ikke god nok fra vår side, og det har vi tatt lærdom av, sier Olav Unnestad, som leder politidistriktets felles enhet for operative tjenester, til TV 2.

Ringte fra rådhuset

Det politidistriktets ledelse beklager, er håndteringen av to bombetrusler som ble ringt inn til Nittedal rådhus onsdag 13. februar i år.

Den første telefonen kom til servicetorget på rådhuset klokken 11.51, ifølge kommunen.

Klokken 12.15 rettet samme innringer en nesten identisk trussel mot bedriften som drifter kantina på rådhuset.

Etter det TV 2 er kjent med, befant innringeren seg inne på rådhuset.

I løpet av få minutter etter den første trusselen var den øverste ledelsen i kommunen varslet. Like etter trussel nummer to fikk også politiets tjenestestedsleder Geir Bakk Anthonsen beskjed.

Ringte nødnummeret

Det neste kvarteret opplevde kommuneledelsen som lite oversiktlig. De var usikre på om trusselen var reell, hvordan de skulle reagere og hvilke beskjeder de skulle gi til de ansatte på rådhuset.

– Kommunikasjonen med politiet fungerte på ingen måte, og det gjør meg svært bekymret, sier ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) til TV 2.

For å rådføre seg med den operative ledelsen i politidistriktet, forsøkte politioverbetjent Bakk Anthonsen å få kontakt med operasjonssentralen, som sitter på Ski politistasjon.

LITE FORNØYD: Ordfører Hilde Thorkildsen (Ap). Foto: Nittedal kommune
LITE FORNØYD: Ordfører Hilde Thorkildsen (Ap). Foto: Nittedal kommune

Da han ikke fikk kontakt gjennom interne kommunikasjonskanaler i politiet, ble Bakk Anthonsen nødt til å ringe nødnummeret 112, bekrefter han selv overfor TV 2.

Politileder Unnestad har ingen forklaring på hvorfor den interne kommunikasjonen sviktet.

– Nei, det er åpenbart en del av læringen i dette. Tjenestestedslederen er nå gitt et dedikert nummer som han kan nå operasjonsleder på. Det er et av tiltakene vi har iverksatt, sier Unnestad.

Hemmelig vurdering

Kommunen satte ned en beredskapsgruppe på omkring 15 personer i den hektiske timen etter at truslene kom inn.

Klokken 13.10 fikk de beskjed om at politiet ikke anså bombetrusselen som reell. En halvtime senere ble det sendt ut en e-post for å berolige de ansatte på rådhuset.

Mange av dem hadde hørt rykter om truslene som var kommet inn.

Hva som lå bak politiets vurdering om at truslene ikke var reelle, ønsker ikke Unnestad å kommentere.

– Å vurdere trusler er krevende. Vi gjør det ut fra flere kriterier, og i dette tilfellet mener jeg vi gjorde en god vurdering, sier han.

– Burde kommuneledelsen fått vite hva som lå bak deres vurdering?

– Vi mener ikke det var nødvendig for dem å vite. Det handler om tillit til at politiet gjør en riktig vurdering, sier Unnestad.

Heller ikke i etterkant har kommunen fått innsyn i politiets vurderinger i saken, noe ordfører Thorkildsen mener er problematisk.

– Det bidrar ikke til en følelse av trygghet for de ansatte på rådhuset, sier hun.

Heller ikke da en mann ble pågrepet av politiet få timer etter at truslene var ringt inn, fikk kommunen beskjed fra politiet. Thorkildsen sier hun fikk vite om pågripelsen da det ringte fra lokalavisen Varingen.

Terje Didriksen leder politiets geografiske distriktsenhet på Romerike, som har etterforsket saken. Han beklager at kommunen ikke fikk beskjed om pågripelsen.

– Også den delen av kommunikasjonen har sviktet, noe vi har beklaget i flere møter med kommunen. Det har vi ryddet opp i, og vi håper absolutt ikke at det vil gjenta seg, sier Didriksen.

Uenige om beredskap

Ordfører Thorkildsen sier i ettertid at hun er skremt av politiets håndtering av situasjonen. Hun er fornøyd med at politiet legger seg flate.

– Samtidig blir jeg skremt av hvor dårlig skodd politiet er til å håndtere en slik beredskapssituasjon. Beredskapsperspektivet har blitt helt borte med politireformen, mener Thorkildsen.

Unnestad i politiet er ikke enig og mener tvert imot at politiet er bedre rustet til å takle pågående hendelser enn før reformen.

I svarbrevet til Nittedal kommune skriver politiet at de ønsker å være en lærende organisasjon. Derfor har de blant annet innført bombetrusler som fast del av fagdager på operasjonssentralen i etterkant av hendelsen.

– Jeg er glad for at de tar grep, men dette burde vi vært godt drillet på allerede, sier Thorkildsen.

Straffesaken mot mannen som ringte inn bombetruslene, er ferdig etterforsket og ligger til påtalevurdering hos en politijurist.