KALDERE: Kartet viser at det ligger an til å bli minusgrader i store deler av landet søndag midt på dagen, og det er ventet å holde seg relativt kaldt fremover. Bildet til venstre er tatt i Oslo i starten av februar.
KALDERE: Kartet viser at det ligger an til å bli minusgrader i store deler av landet søndag midt på dagen, og det er ventet å holde seg relativt kaldt fremover. Bildet til venstre er tatt i Oslo i starten av februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / Windy.com

våren satt på vent:

Kulda nekter å slippe taket

Meteorologen med nedslående beskjed til de som vil ha vårvarme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter jubel-temperaturer i februar med 3,5 grader høyere middeltemperatur enn normalen og varmerekorder i fem fylker, drømte nok mange om at våren hadde meldt sin ankomst allerede.

I så måte har årets første vår-måned vært en kalddusj så langt med kjøligere og mer vinterlig vær.

Vestlandet har riktignok hatt relativt milde temperaturer de siste dagene, men til helgen må man også her forberede seg på nattefrost.

Våren på vent

Energimeteorolog hos StormGeo, Frode H. Korneliussen, ser på været for seks uker frem i tid. Han forteller at vi er inne i en periode med litt svingende temperaturer, men at vi ligger ganske tett på mars-normalen så langt.

Han har ikke gode nyheter til dem som drømmer om en snarlig væromslag til vårvarme.

Tvert imot kan det komme mer snø.

– Det er ingen umiddelbare tegn på at vi vil få vår-temperaturer. Vi har lavtrykk som går langt sør, og da går den milde luften fra havet gjerne lenger inn på kontinentet. Da får ofte nedbøren snodd seg inn på østsiden av fjellet. Det kan derfor fort hende at det kommer mer snø på Østlandet i perioder over de neste ti til 14 dagene, sier Korneliussen.

Meteorolog Frode H. Korneliussen ser tror ikke på vårvarme med det første, og mener østlendingene må være forberedt på snø.
Meteorolog Frode H. Korneliussen ser tror ikke på vårvarme med det første, og mener østlendingene må være forberedt på snø. Foto: Helge Skodvin

Han sier det vil holde seg kjølig i nord, men at det der kan bli noe stigende temperaturer der fra slutten av neste uke.

Også vestlendingene, som fikk flere dager med solid vårvarme i februar, må trolig smøre seg med tålmodighet.

– Det blir stort sett et vekslende, men relativt kjølig værtype de to neste ukene. Det er ikke sikkert man vil se tosifret antall plussgrader i denne perioden, men det kan skje på enkelte dager, sier Korneliussen.

Minus ti om natten

Fredag kveld og natt til lørdag blir startskuddet for noen dager med merkbart kjøligere temperaturer i hele landet.

– Temperaturen synker i Sør-Norge fredag kveld og natt til lørdag. Vestlandet kan få temperaturer rundt null grader og nedbør i form av sludd- og snøbyger fredag kveld, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Beathe Tveita til TV 2.

Natt til lørdag klarner det opp i landsdelen, og dette sender natt-temperaturene merkbart nedover, særlig Østafjells.

– Oslo-området kan få seks kuldegrader natt til lørdag og ned mot minus ti natt til søndag. Ut over dagen vil temperaturen stige til rundt null mange steder, sier Tveita.

Sør-Norge vil jevnt over få mye oppholdsvær i helgen.​ Best blir det Østafjells, og særlig søndagen kan by på flott turvær med mye sol.

– Østafjells får det beste været på søndag med mye sol. Lørdagen begynner også bra her, men så skyer det til ut over dagen. I vest får man litt mer av-og-på-vær i helgen med enkelte byger, sier Tveita.

Kaldt i nord

Midt-Norge og Nord-Norge går også en kald helg i møte.

– Temperaturene vil ligge på minussiden i hele Nord-Norge med mellom fem og åtte kuldegrader i Troms. Nordland får rundt fem minus. I Finnmark kan man få tosifret minusgrader, og ned mot 20 minus på Finnmarksvidda, sier Tveita.

Midt-Norge må belage seg på minus ti grader om natta, og temperaturen vil holde seg under frysepunktet også på dagtid.

Lørdagen vil by på enkelte snøbyger i Midt-Norge fra Trondheim og sørover. Nord-Norge får også litt spredt snø i sør, samt ytre strøk av Finnmark og nord i Troms. Etter hvert blir været lettere og søndagen ser ganske så bra ut.

– Nord-Norge får mye fint vær søndag, men om ettermiddagen økende sørvest opp i kuling vest i Finnmark og nord i Troms med snøbyger, sier Tveita