Storbritannias statsminister Theresa May.
Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: Ben Stansall/ NTB scanpix

Brexitforhandlingene i kritisk fase

Storbritannias regjeringsadvokat Geoffrey Cox sier brexitforhandlingene nå er kommet til stridens eple.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er veldig følsomme diskusjoner. Vi er kommet til stridens eple nå. Vi har lagt fram noen forslag, noen veldig rimelige forslag, og vi er nå i gang med svært detaljerte diskusjoner om disse, sa regjeringsadvokaten til Sky News på vei hjem fra Brussel onsdag etter et forhandlingsmøte kvelden i forveien.

Han ville ikke gå inn i detaljene i forhandlingene, som ifølge ham er private og fortrolige. Men Cox bekreftet at begge sider har gitt uttrykk for «robuste, sterke synspunkter».

– Vi står nå overfor de virkelige diskusjonene. Samtalene vil bli gjenopptatt snart.

Den britiske regjeringsadvokaten leder nå det britiske forhandlingsteamet sammen med brexitminister Stephen Barclay. Cox har fått i oppgave av statsminister Theresa May å sikre at det EU tilbyr, holder vann juridisk.

Mays mål er å skvise nye innrømmelser ut av EU innen utmeldingsavtalen skal opp til ny avstemning i Underhuset førstkommende tirsdag.

Diskusjonene gjelder i første rekke avtalens løsninger for irskegrensa, som brexitforkjempere frykter skal bli en felle som binder Storbritannia fast i en tollunion med EU.

(©NTB)