AKTUELL FOR VIETNAM: Nest-Sotra-spiss Alexander Dang kan bli vietnamesisk landslagsspiller.
AKTUELL FOR VIETNAM: Nest-Sotra-spiss Alexander Dang kan bli vietnamesisk landslagsspiller. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyråd

Norsk storscorer kan bli landslagsspiller for Vietnam

Alexander Dang (29) er blitt kontaktet av tusenvis av vietnamesere etter at navnet hans først ble nevnt i landslagsdiskusjonen.

I mange år har Alexander Dang vært et kjent navn for dem som følger med på breddefotballen i Hordaland. Dem er det ikke så mange av.

Ikke om en sammenligner med antallet mennesker i Vietnam, i alle fall.

Og den sammenligningen er det plutselig blitt naturlig å gjøre. Det vietnamesiske fotballforbundet vurderer nemlig nå å invitere spissen til Nest-Sotra på landslagssamling.

Det meldte nettstedet Shilfa.com forrige uke.

– Jeg har fått tusenvis av venneforespørsler på Facebook. Og YouTube-videoen av målene jeg har scoret, er plutselig blitt spilt av mange ganger der nede. Det er jo kult. Jeg er jo bare en spiller i Nest-Sotra, sier Dang til TV 2 Sporten.

Halvt vietnamesisk

29-åringen har vietnamesisk far og norsk mor. Selv har han bare vært i det sørasiatiske landet én gang, men synes likevel det er stas at han nå har havnet i landets landslagsdiskusjon.

– Det ville vært feil å si at jeg ikke har lyst. Får jeg denne muligheten, så vil det være en stor opplevelse, sier Dang, som foreløpig bare har norsk statsborgerskap.

Han snakker heller ikke vietnamesisk.

– Jeg kan ikke språket og har bare vært der én gang. Da var jeg et barn. Jeg har veldig liten kjennskap til landet, men jeg har jo fått vite litt fra pappa, sier Dang, og legger til:

– Dette er jo gøy for meg, men det er ekstra gøy for pappa!

Bergenseren har foreløpig ikke mottatt noen formell innkallelse fra det vietnamesisk fotballforbundet, men spillerens agent, Mikail Adampour, skal være i dialog med dem.

– Det ser veldig spennende ut. Forbundet har skissert en plan for ham frem til VM i 2022, sier Adampour til TV 2 Sporten.

Målkonge

Spissen fra Bergen har vært en av de mestscorende i Norge, uansett divisjon, de fem siste årene. Siden 2013 har Dang spilt 166 fotballkamper, fordelt på fire ulike nivåer, og han har scoret hele 186 mål.

Forrige sesong scoret han 13 mål på 26 kamper for Nest-Sotra i 1. divisjon. Det høyeste nivået spissen har spilt på til nå.

I oppkjøringen til årets sesong har han vært involvert i åtte av Nest-Sotras ni mål. Han scoret, blant annet, hat trick mot Viking i Randaberghallen.

Det vietnamesiske landslaget er rangert som nummer 99 på Fifa-rankingen. De overrasket stort ved å ta seg til kvartfinalen i vinterens asiamesterskap, og har nå begynt å se til utlandet for å finne spillere med foreldre fra landet som kan løfte dem ytterligere.

Alexander Dang er blant dem.