politimann tiltalt:

Hevder informanten løy på seg sex med tiltalt politimann

– Hun har aldri vært i besittelse av informasjon som var bra nok til at vi tenkte på å innlede et nærmere samarbeid, sa politimannen som er tiltalt for å ha misbrukt stillingen sin for å skaffe seg sex med kvinnen, som er omtalt som informant, under dag to av rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går fortalte kvinnen detaljert om hvordan hun trodde hun var kjæreste med politimannen og at de hadde flere tilfeller av seksuell omgang.

Alvorlig syk samboer

I dag var det politimannens tur til å forklare seg i retten. Han tilbakeviste enhver beskyldning om at han skulle hatt seksuell kontakt med kvinnen. Mannen i 50-årene forklarte at i den tiden var hans samboer, og senere kone, alvorlig syk med dårlige prognoser til å overleve. Han sier han brukte nesten all sin tid på samboerens krevende tilstand.

– For meg er det helt uforståelig at de eneste årene jeg har vært helt dedikert til noen, skal jeg ha drevet med henne. Det er rett og slett provoserende, sa politimannen i retten, mens han slet med å samle seg.

Mannens forsvarer, Bernt Heiberg, sier påstandene, etterforskningen og tiltalen fra spesialenheten for politisaker har gått svært hardt inn på den erfarne narkotikaetterforskeren.

– Jeg tror alle i saken så at han var sterkt preget av dette og at det var en stor påkjenning for ham, sier Heiberg.

– Han forklarer også at han i etterkant av hvordan han har håndtert sin kone og i etterkant av anklagene i denne saken, har fått kraftige psykiske reaksjoner på det presset han er satt under.

Ville ikke gå i mot ryktene

Politimannen forklarte i retten at det gikk rykter i narkotikamiljøet om at han og kvinnen hadde et forhold, men at det ikke hadde noe for seg å forsøke å korrigere dette. Han mente ryktene da bare ville øke i styrke.

– Det er ikke unormalt at polititjenestemenn, særlig de som jobber operativt, hører både rykter om seg selv og rare beskyldninger i forhold til kontakter, sier forsvareren

– Det er normalt i forhold til en politibetjents hverdag og ikke noe man kan la seg prege sterkt av.

Ville ha penger for å endre forklaring

Punkt to av de ti tiltalepunktene mot politimannen går ut på at han skal ha forsøkt å påvirke kvinnen til å endre forklaring overfor spesialenheten om at de to hadde seksuell omgang.

– Hans oppfatning av dette er at det er en forlengelse av den kontakten de har hatt tidligere. Fornærmede forsøker å lokke ham, presse ham til å gi henne penger for å endre forklaring, noe han kategorisk har avvist overfor henne, sier Heiberg.

Avviser at han forsøkte å stjele narkotika

Spesialenheten for politisaker innledet etterforskningen mot politimannen etter at en politileder fant en boks beslaglagt narkotika på skrivebordet hans. Narkotika som skulle vært oppbevart på beslagsrommet.

I retten forklarer politimannen at det av forskjellige grunner ofte ble lagret narkotikabeslag på kontoret hans. Beslaget som utløste etterforskningen fra spesialenheten hadde han funnet på gulvet i beslagsrommet.

– Det var en liten lynlåspose, forklarer han.

– Jeg mener det var et løst beslag som lå rett nedenfor en hylle. Sannsynligvis mistet når den som har hentet ut beslag har tatt det ut av hylla.

– Jeg går inn på kontoret og legger det helt åpenlyst til venstre for PC-en min. Alle og enhver som er innom kontoret kan se det beslaget.

I følge politimannen blir beslaget på pulten først en sak når en av politilederne kommer innom for å hente et skriv

– Når han tar det skrivet, ser han selvfølgelig det beslaget, sier politimannen.

– Hvis jeg skulle stjele det, kan jeg opplyse om at jeg hadde puttet det i lomma.

Ble uvel av telefonavlytting

​Politimannen har gjennom sitt virke som etterforsker i narkotikasaker selv vært ansvarlig for å drive telefonavlytting av mistenkte. Når han selv kommer under etterforsking fra spesialenheten, er det han selv som blir gjenstand for telefonavlytting.

Han forteller i retten at han oppretter kontantkortabonnement i andre navn enn sitt eget for å få fred fra avlyttingen

For å få fred er også tiltalt for å ha opprettet kontantkortabonnement registrert på andre navn enn sitt eget og satte dem inn i billige telefoner.

– Etter at det med spesialenheten skjedde, ble jeg skikkelig uvel. Hvis jeg skulle snakke med noen på telefon, følte jeg bare det var veldig vanskelig forteller han i retten.

– Jeg skaffet disse telefonene for at jeg skulle kunne slappe av litt mer.

– Å være under etterforskning i en lengre periode, slik han hadde vært på daværende tidspunkt, er svært belastende, sier forsvarer Heiberg.

– Han forklarer et sterkt ubehag over å ha noen som overvåker seg, kontrollerer hvor du går, hvert skritt. Det tror jeg er en følelse alle kjenner seg igjen i. Dette var årsaken til at han opprettet disse kontankortene. Ikke for å påvirke vitner eller lage hemmelige informasjonskanaler.

Mener han er anmeldt for normale arbeidsmetoder

Forsvareren mener spesialenheten i flere av tiltalepunktene har tiltalt politimannen for det som for han er normale arbeidsmetoder.

– Hans forklaring viser tydelig at kontakten opp mot fornærmede i denne saken og også anklagene om tyverier og underslag ikke har rot i virkeligheten, men er et resultat av det normale politiarbeidet, slik dette alltid har blitt utført.

Aktor og etterforskningsleder i spesialenheten for politisaker, Per Martin Utkilen ønsker i dag ikke å kommentere innholdet i politimannens forklaring.

– Det kommer jeg tilbake til i mine prosedyrer, sier han